Μόνο το ένα τρίτο των δικαιούχων του Γενικού Συστήματος Υγείας προχωρούν σε ετήσιο καθαρισμό δοντιών, ενώ ένας στους δέκα Ελληνοκύπριους καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να εξασφαλίσουν φθηνότερες οδοντιατρικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι η μη πρόσβαση τους στους ιατρικούς φακέλους των πολιτών οδηγεί πολλές φορές σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων. Τονίζουν ότι ο τρόπος συμμετοχής τους στο ΓεΣΥ αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν μέσω του συστήματος, πρέπει να αναθεωρηθούν. Παράλληλα, ζητούν να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης αντιβιοτικών. 

«Σε κάποιες περιπτώσεις βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες καταστάσεις», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Αντωνίου και εξήγησε: «Οι οδοντίατροι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ένας δικαιούχος, κυρίως στους ηλικιωμένους αναφερόμαστε οι οποίοι έρχονται κοντά μας για καθαρισμό δοντιών, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, όπως για παράδειγμα τα αντιπηκτικά φάρμακα ή μια απλή ασπιρίνη που λειτουργεί ως αντιπηκτικό ή εάν πάσχει από υπέρταση ή εάν είναι καρδιοπαθής. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο δικαιούχος δεν το θυμάται για να μας το πει και είχε πάρει ένα αντιπηκτικό το πρωί και ήρθε κοντά μας μεσημέρι ή απόγευμα, θα υπάρχει κίνδυνος ακόμα και στην περίπτωση ενός απλού καθαρισμού να έχουμε επιπλοκές. Εάν παίρνει αντιπηκτικό, σημαίνει το αίμα του θα είναι πιο αραιό. Αν κάνω καθαρισμό χωρίς να το ξέρω, μπορεί να έχουμε πρόβλημα. Εάν είναι καρδιοπαθής, χρειάζεται να πάρει προληπτικά μια αντιβίωση. Εάν εγώ δεν το γνωρίζω και δεν έχει πάρει την αντιβίωση του μπορεί να έχουμε πρόβλημα στη συνέχεια».

Στην πλειοψηφία τους, «οι πολίτες που έρχονται κοντά μας, είναι για χρόνια ασθενείς μας οπόταν γνωρίζουμε το ιστορικό τους. Τώρα όμως με το ΓεΣΥ, αρκετοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι έρχονται πρώτη φορά σε εμάς για καθαρισμό. Αυτών των ανθρώπων το ιστορικό τους, δεν το γνωρίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας στους δέκα Ε/κ σε κατεχόμενα και Τουρκία για οδοντιατρικές πράξεις

Ταυτόχρονα, οι οδοντίατροι θέτουν και θέμα συνταγογράφησης αντιβιοτικών μέσω του ΓεΣΥ. Όπως ανέφεραν στον «Φ» εκπρόσωποι του οδοντιατρικού συλλόγου οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας της Βουλής, «αυτή τη στιγμή έρχεται ένας πολίτης ο οποίος έχει σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται μια αντιβίωση πριν προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική πράξη. Εμείς μπορούμε να συνταγογραφήσουμε, αλλά ο ασθενής θα πληρώσει την αντιβίωση από την τσέπη του. Οι περισσότεροι καταφεύγουν στον προσωπικό τους γιατρό ο οποίος συνταγογραφεί την αντιβίωση και έτσι την εξασφαλίζουν από το ΓεΣΥ. Εκείνο που ζητάμε», είπαν, «είναι να μας δοθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης αντιβιοτικών μέσω του ΓεΣΥ. Προς το παρόν, αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε περιλάβει στα επίσημα αιτήματα μας στον ΟΑΥ διότι δεν θέλουμε να ανεβάσουμε το κόστος των υπηρεσιών, αλλά σίγουρα πρέπει να δούμε αυτό το ζήτημα πολύ σοβαρά στη συνέχεια». 

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Υγείας της Βουλής, οι εκπρόσωποι των οδοντιάτρων έθεσαν σειρά αιτημάτων τους ενώπιον των βουλευτών. Όπως εξήγησαν, «από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας στο ΓεΣΥ, μόνο το ένα τρίτο των δικαιούχων του συστήματος χρησιμοποιούν το δικαίωμα τους για έναν καθαρισμό τον χρόνο. Την ίδια ώρα, όμως έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι πολίτες, οι οποίοι πριν το ΓεΣΥ έκαναν δύο καθαρισμούς τον χρόνο και πλήρωναν από την τσέπη τους, τώρα περιορίστηκαν στον έναν καθαρισμό ο οποίος είναι δωρεάν». Λόγω της μειωμένης προσέλευσης πολιτών για καθαρισμό, «το σχετικό κονδύλι του ΓεΣΥ παραμένει αδιάθετο και ως εκ τούτου, θα ζητήσουμε από τον ΟΑΥ να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες». 

Θα μπορούσε, είπαν, «αντί για ένα καθαρισμό, οι πολίτες να δικαιούνται δύο καθαρισμούς τον χρόνο. Ταυτόχρονα, μειωμένη προσέλευση έχουμε και στην περίπτωση της φθορίωσης η οποία προσφέρεται στα παιδιά από 6 μέχρι 12 ετών. Θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλα τα παιδιά, μέχρι 18 ετών». Επίσης, «θα προτείνουμε στον ΟΑΥ συμπερίληψη δύο ακτινογραφιών (όχι πανοραμικής) κάθε δύο χρόνια. Οι ακτινογραφίες αυτές, είναι πολύ χρήσιμες τόσο για σκοπούς πρόληψης όσο και για σκοπούς έγκαιρης διάγνωσης». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκάλεσε η αναφορά των οδοντιάτρων σε Ελληνοκύπριους οι οποίοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να εξασφαλίσουν φθηνότερες οδοντιατρικές υπηρεσίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «ο ένας στους δέκα Ελληνοκύπριους, καταφεύγει στα κατεχόμενα για να εξασφαλίσει πιο φθηνές υπηρεσίες, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλές». Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα είναι διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές, «τα οποία πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές». Από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους, όπως είπαν, «κυρίως οι οδοντίατροι που εργάζονται στη Λευκωσία, όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο, διαπιστώνουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα είναι υποδεέστερης ποιότητας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στην συνέχεια προβλήματα στους πολίτες. Παλαιότερα, οι Κύπριοι πήγαιναν στην Συρία για τα δόντια τους, τώρα έχουμε τα κατεχόμενα», υποστήριξαν.