«Phishing», «man in the middle» και επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα είναι οι συχνότερες απάτες στην Κύπρο οι οποίες κόστισαν στα θύματα πάνω από 23 εκατ. ευρώ το 2022.

Μιλώντας στο philenews o Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε πως η Υπηρεσία του, κατά την περσινή χρονιά, ήρθε αντιμέτωπη με συνολικά 425 υποθέσεις.

«Phishing»

Σε ό,τι αφορά το «phishing», την υπ’ αριθμόν ένα ηλεκτρονική απάτη, ανέφερε πως πρόκειται για μαζική αποστολή μηνυμάτων σε χρήστες, είτε μέσω τηλεφώνων είτε μέσω ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, με στόχο την εξασφάλιση, έστω και στο ελάχιστο, κέρδους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, «με την αποστολή αυτών των μηνυμάτων σε πολλούς, κάποιοι δυστυχώς θα πέσουν στην παγίδα διότι τα στοιχεία που αποστέλλονται είναι αληθοφανή. Χρησιμοποιούν για παράδειγμα λογότυπα εταιρειών, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι το μήνυμα προέρχεται από αξιόπιστη πηγή».

«Man in the middle»

Η δεύτερη σε συχνότητα απάτη, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, είναι το φαινόμενο «man in the middle». Πρόκειται για παρέμβαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία και οδηγίες για πληρωμή σε νέο τραπεζικό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες στοχοποιούν εμπόρους, οι οποίοι πραγματοποιούν συναλλαγές αρκετών χιλιάδων ευρώ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανταλλαγή μηνυμάτων και στη συνέχεια παραχωρούν νέο τραπεζικό λογαριασμό, με αποτέλεσμα να γίνεται καταβολή των χρημάτων σε λογαριασμούς των δραστών. Λόγω της μορφής αυτής της απάτης, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως τα οφειλόμενα ποσά ανέρχονται, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και στις 50 με 70 χιλιάδες ευρώ.

Κρυπτονομίσματα

Το τρίτο φαινόμενο απάτης είναι οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, οι Κύπριοι χρήστες δεν είναι καλοί γνώστες των κρυπτονομισμάτων και εμπιστεύονται εύκολα κάποιες παρουσιάσεις που τους γίνονται, μέσω των οποίων παροτρύνονται για μεγαλύτερες επενδύσεις και περισσότερα κέρδη, πιστεύοντας πως η απόδοση είναι γνήσια. Ωστόσο, καταλήγουν να χάνουν χιλιάδες ευρώ.

Παγκόσμια αύξηση

Η τεράστια αύξηση των ηλεκτρονικών απατών σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε σε συνεργασίες της Κύπρου με αρκετές χώρες, αλλά και μέσω της Europol, έτσι ώστε να γίνεται μια συνεχής ενημέρωση του κοινού, με κύριο στόχο τη μείωση τέτοιων περιστατικών. «Το κοινό πρέπει να καταλάβει πως όλα πλέον είναι ηλεκτρονικά και πρέπει να είναι πιο καχύποπτο».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι Κύπριοι πολίτες πέφτουν εύκολα στα δίκτυα των επιτήδειων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Συνέστησε τέλος στο κοινό να είναι περισσότερο υποψιασμένο και σε περίπτωση που λάβει μήνυμα απάτης να είναι φειδωλό στο πάτημα κάθε ηλεκτρονικού συνδέσμου και στην παραχώρηση ηλεκτρονικών δεδομένων. «Η σημαντικότερη συμβουλή είναι πως ο κωδικός πρόσβασης είναι μόνο για εμάς τους ίδιους και κανένας σοβαρός οργανισμός δεν θα μας ζητήσει να δώσουμε κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση».

Σε περίπτωση απάτης, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στα ΤΑΕ των επαρχιών ή στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 22808200 ή μέσω της ιστοσελίδας  https://www.cyberalert.cy/ στην οποία υπάρχει πλαίσιο υποβολής παραπόνων.