Χιλιάδες πολίτες, προφανώς εν αγνοία τους, ζητούν την τοποθέτηση κυρτωμάτων έξω από τα σπίτια τους, χωρίς να γνωρίζουν πως η διαδικασία απότομου φρεναρίσματος και εκκίνησης, κυρίως φορτηγών αλλά και άλλων οχημάτων, ψεκάζει την περιοχή με ουσίες οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, είναι ύποπτες για πρόκληση καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Τις μελέτες επικαλέστηκε τόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, όσον και προσκεκλημένοι ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, ενώπιον της οποίας χθες , συζητήθηκε η αλόγιστη κατασκευή κυρτωμάτων, θέμα το οποίο ενέγραψε ο βουλευτής Λάρνακας, Χρίστος Ορφανίδης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών, Χαράλαμπος Κάης, ενημέρωσε τους βουλευτές, πως από το έτος 2007 και εντεύθεν υπεβλήθησαν 3.227 αιτήματα για κατασκευή κυρτωμάτων σε διάφορα σημεία το δικού δικτύου παγκυπρίως. Όπως είπε, πέρυσι το 92% των αιτημάτων απορρίφθηκαν, κάτι το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από τους αιτητές.
Ο εγγράψας το θέμα επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων χωρών στις οποίες αφαιρούνται τα κυρτώματα και πρόσθεσε, πως μόνο στην Κύπρο το φαινόμενο παρουσιάζεται σε τέτοιαν έκταση. Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε, πως από τη Χοιροκοιτία μέχρι τη Βάβλα υπάρχουν 17 κυρτώματα, ενώ από τον Μαζωτό προς το Ζύγι υπάρχουν άλλα 21 κυρτώματα και διερωτήθηκε τι χρειάζονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γέμισαν δρόμοι και δρομάκια με κυρτώματα – 2.500 παγκυπρίως
Παρατήρησε, επίσης, πως πέραν των άλλων πρέπει να αναλογιστούμε τα εμπόδια που δημιουργούνται στα ασθενοφόρα όταν σπεύδουν να σώσουν μια ζωή συναντώντας συνεχώς κυρτώματα στον δρόμο τους ή και στα πυροσβεστικά οχήματα. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη χρήση των φρένων των οχημάτων. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Παναγίδης, μιλώντας εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πολλά κυρτώματα προκαλούν ρύπους, οι οποίοι μένουν στην περιοχή επηρεάζοντας τους περιοίκους. «Με τα κυρτώματα, τοποθετούμε στα σπίτια μας μεγάλο κίνδυνο», είπε ο κ. Νικολαΐδης, επικαλούμενος και μελέτες που εκπονήθηκαν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των φρένων και γενικά των οχημάτων.
Ο κ. Πανίκος Κατσαρής επικαλούμενος μελέτες ανέφερε, πως οι ρύποι που προκαλούνται φαίνεται να συνδέονται με στειρότητα, λευχαιμία και γενικά καρκίνο. «Ασχολούμαστε με σεμινάρια και εξετάζοντας μελέτες πανεπιστημίων ενημερωνόμαστε ότι σε σημεία κυρτωμάτων τα περιστατικά καρκίνων είναι αυξημένα κατά 50%», είπε ο κ. Κατσαρής. Ανέφερε, επίσης, πως με το φρενάρισμα απελευθερώνονται μικρά σωματίδια τα οποία διασπείρονται στον αέρα και φτάνουν μέχρι και το φαγητό μας. Είπε, επίσης, πως τα πιο βαριά σωματίδια κατακάθονται στο έδαφος και από εκεί, μέσω και της βροχής καταλήγουν σε ποτάμια, υπόγεια ύδατα καθώς και στη θάλασσα. Τέλος, ανέφερε ότι σε χώρες στις οποίες ενημερώθηκαν οι πολίτες, αφαιρέθηκαν χιλιάδες κυρτώματα και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όλους.
Βουλευτές ζήτησαν από τους εμπλεκόμενους να εξετάσουν τη χρήση των κυρτωμάτων και να αφαιρεθούν ειδικά όσα είναι εκτός προδιαγραφών.