Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά δικηγόρων για πειθαρχικά παραπτώματα και οι οποίες εξετάστηκαν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Κατά το 2022 οι καταγγελίες ανήλθαν στις 165, αριθμός ρεκόρ από το 2009. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο πρόεδρος των δικηγόρων Χρίστος Κληρίδης, από το 2009 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 υποβλήθηκαν 1.785 καταγγελίες. Κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022 (θητεία του νυν ΔΣ των δικηγόρων) οι καταγγελίες παρουσιάζουν αυξητική τάση και σ’ αυτό συνέβαλαν και οι υποθέσεις των χρυσών διαβατηρίων. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, έχουν ελεγχθεί 26 δικηγορικά γραφεία για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων και υπάρχει εποπτεία των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται πρώτιστα από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή δυνάμει της σχετικής νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος. Για το θέμα των διαβατηρίων, συνέχισε, έχουν γίνει έλεγχοι σε 26 δικηγορικά γραφεία, στα τέσσερα από τα οποία έχει επιδοθεί κατηγορητήριο, στα πέντε έχει ήδη εκδοθεί και επιδοθεί απόφαση ενοχής, ενώ στα τρία έχει ήδη επιβληθεί και επιδοθεί απόφαση ποινής. Για πέντε δικηγορικά γραφεία, ανέφερε, έχει ετοιμαστεί έκθεση και μελετάται από το τμήμα κατά του ξεπλύματος χρήματος του ΠΔΣ, ενώ σε μία περίπτωση εκκρεμεί ποινική υπόθεση, την οποία χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία. Οκτώ υποθέσεις έχουν κλείσει, αφού δεν υπήρξε διαπίστωση ή δεν κατέστη δυνατή η απόδειξη παράβασης, είπε ο κ. Κληρίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από πειθαρχικό πέντε δικηγορικά γραφεία για πολιτογραφήσεις

Ακόμη, διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΔΣ λειτουργούν παράλληλα, προσθέτοντας ότι η σχέση του Πειθαρχικού Συμβουλίου με τις υποθέσεις που αφορούν το θέμα των διαβατηρίων εκφράζεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η παραπομπή υποθέσεων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για είσπραξη προστίμων. Μέχρι στιγμής, συμπλήρωσε, έχουν εισπραχθεί πρόστιμα περίπου €200.000 για συμμόρφωση των δικηγορικών γραφείων. Ο δεύτερος τρόπος αφορά τη συμπεριφορά δικηγόρων σε σχέση με το θέμα των διαβατηρίων. Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο κ. Κληρίδης, υπήρξε καταδίκη και επιβολή ποινής σε δικηγόρο, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο.

Από την πλευρά της, η Αλεξία Κουντουρή, μέλος-συντονίστρια του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι από την αρχή είχαν τεθεί ως προτεραιότητα τρεις βασικοί άξονες, οι οποίοι είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η διαφάνεια στα πεπραγμένα και η βελτίωση της εμπιστοσύνης προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, εξήγησε η κ. Κουντουρή, το Πειθαρχικό Συμβούλιο προέβη στη δημιουργία τριών μόνιμων κλιμακίων για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διερεύνηση υποθέσεων. Ακόμη, η κ. Κουντουρή είπε πως από τις 1.785 καταγγελίες, μόνο τις 957 ανέλαβε το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι 181 καταγγελίες αποσύρθηκαν από τον παραπονούμενο, 442 απορρίφθηκαν στο προκαταρκτικό στάδιο, ενώ για 15 απεβίωσε ένα εκ των δύο μερών. Σε 20 περιπτώσεις ο εγκαλούμενος αθωώθηκε, 258 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ άλλες 17 παραπέμφθηκαν σε άλλο όργανο. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι επιβλήθηκαν 24 καταδίκες. Σε 12 υποθέσεις επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, σε δύο επίπληξη, σε τέσσερις στέρηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος και σε έξι διαγραφή από το Μητρώο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγινε έλεγχος σε 26 δικηγορικά για το θέμα των διαβατηρίων

Οι καταδίκες δικηγόρων αφορούν: Προηγούμενη καταδίκη από Δικαστήριο για αδικήματα που περιέχουν ηθική αισχρότητα, π.χ. απόπειρα εισαγωγής στις φυλακές παράνομων ουσιών, κατακράτηση χρημάτων πελατών (από πώληση περιουσίας, από ενοίκια κ.α.), παράληψη ενημέρωσης για την πορεία της υπόθεσης, αντιγραφή από ασκούμενους κατά τη διαδικασία των εξετάσεων του Νομικού Συμβουλίου κ.ά.