Η απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας, να θέσει σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικούς του ΤΑΕ Λάρνακας για την απόδραση 23χρονου κρατούμενου από τη Συρία, που παραμένει άφαντος, προκάλεσε αναβρασμό και σφοδρές αντιδράσεις από τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος-Ισότητα που κάνει λόγο για ελλιπή πρωτόκολλα και υποστελέχωση. Οι δύο αστυνομικοί, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ο ένας επειδή ήταν επιφορτισμένος με την φύλαξη του 23χρονου και ο άλλος, που ήταν στην προηγούμενη βάρδια, επειδή δεν του φόρεσε πισθάγκωνα τις χειροπέδες.
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος-Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, άφησε σοβαρότατες αιχμές για τον τρόπο που αποφασίστηκαν οι δύο διαθεσιμότητες. «Έχουμε αρχίσει να βάζουμε σε διαθεσιμότητα αστυνομικούς που δεν είναι αρεστά πρόσωπα; Έχουμε αρχίσει να κοιτάζουμε φιλίες από συγκεκριμένο αξιωματικό αυλικό του Αρχηγού, για να βάζουμε πρόσωπο σε διαθεσιμότητα;», διερωτήθηκε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «Σίγμα». Υποστήριξε ακόμη, πως δεν ενδείκνυται σε κλειστούς χώρους οι χειροπέδες να μπαίνουν πισθάγκωνα και πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στην πρώτη γραμμή. «Όταν ζητά ως Αρχηγός έκθεση γεγονότων, πρέπει να κατεβαίνει και να ρωτά ποιοι εργάζονταν και ποιοι όχι και όχι να ρωτά συγκεκριμένο αξιωματικό για να του πει τους αρεστούς του. Είναι ντροπή αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λοϊζίδης.
Κληθείς από τον «Φ» να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών, ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, απέρριψε κατηγορηματικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Κλάδου, σημειώνοντας πως οι διαθεσιμότητες βασίστηκαν σε έκθεση γεγονότων που ετοιμάστηκε. Υπέδειξε ακόμα, πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες και πρόσθεσε πως το πρωτόκολλο αναφέρει πως οι κρατούμενοι πρέπει να φέρουν τις χειροπέδες στο πίσω μέρος του κορμού τους. «Οτιδήποτε άλλο γίνει είναι παράτυπο. Η Αστυνομία είναι ένας πειθαρχημένος οργανισμός που έχει αστυνομικές διατάξεις οι οποίες είναι ξεκάθαρες και πρέπει να τηρούνται. Ήδη, ορίστηκε ερευνών αξιωματικός, ο οποίος ανέλαβε εντός δέκα ημερών να διερευνήσει τις συνθήκες της απόδρασης και ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε διαθεσιμότητα δύο Αστυνομικοί για την απόδραση στη Λάρνακα
Οι εκτεταμένες έρευνες προς εντοπισμό του 23χρονου, Ahmad Frija δεν καρποφόρησαν εν τω μεταξύ, με τις εξετάσεις να επικεντρώνονται σε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και σε άτομα από το φιλικό του περιβάλλον, που πιθανόν να τον φυγάδευσαν. «Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, αρκετός κόσμος πήρε τηλέφωνο και έδωσε πληροφορίες και τον ευχαριστούμε. Διερευνήθηκαν όλες οι πληροφορίες, αλλά δυστυχώς δεν προέκυψε οτιδήποτε», σημείωσε ο κ. Ανδρέου.
Υπενθυμίζεται πως ο δραπέτης διέφυγε από την πίσω πόρτα του ΤΑΕ Λάρνακας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, στη συνέχεια σκαρφάλωσε σε μεταλλική σκάλα, ανέβηκε στα κεραμίδια της οροφής του κτηρίου και από κει πήδηξε στην αυλή της ΑΔΕ από ύψος τριών μέτρων. Ακολούθως διασταύρωσε την πολυσύχναστη λεωφόρο Μακαρίου και εξαφανίστηκε μέσω της οδού Καλογραιών.