Εκπαίδευση, υποδομή, πρόσβαση, προγράμματα παρακολούθησης χρόνιων παθήσεων, εμβολιασμοί ηλικιωμένων και λειτουργία ιστοσελίδας με το βιογραφικό και όλα τα δεδομένα του κάθε γιατρού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στον κατάλογο κινήτρων που ετοίμασε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ.
Ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κατηγορίες κινήτρων οι οποίες, θα αφορούν στην πλήρη εφαρμογή τους, το 30% της αμοιβής των προσωπικών γιατρών, αφού το 70% θα υπολογίζεται, όπως και σήμερα, στη βάση του αριθμού των δικαιούχων που έχει ο κάθε γιατρός στον κατάλογο του.
Την ίδια ώρα και προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ παρατηρούνται και σχετίζονται με την έκδοση παραπεμπτικών από τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ, ετοίμασε κατευθυντήριες οδηγίες τις οποίες οι γιατροί έχουν ήδη στη διάθεση τους και άρχισαν να τις χρησιμοποιούν.
«Ο ΟΑΥ έχει καταρτίσει σχέδιο το οποίο αφορά τη μετεξέλιξη του τρόπου αμοιβής των προσωπικών γιατρών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει αρχίσει από τον Ιούνιο του 2022 και ταυτόχρονα, προχωρήσαμε και σε άλλες κινήσεις, οι οποίες στόχο έχουν να βοηθήσουν από τη μια τους γιατρούς και να διορθώσουν από την άλλη, κάποιες στρεβλώσεις που παρατηρούμε στο Σύστημα», ανέφερε μιλώντας στον «Φ», η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τον ΟΑΥ, μετά και από εισήγηση των εμπειρογνωμόνων με τους οποίους ο Οργανισμός συνεργάστηκε το προηγούμενο διάστημα, η κ. Καμίτση εξήγησε ό,τι ο σχεδιασμός, περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία, αφορά την εκπαίδευση των γιατρών, η δεύτερη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η τρίτη τις υπηρεσίες, την υποδομή και την προσβασιμότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αναλυτικά, στην πρώτη κατηγορία, «εκπαίδευση και συνεχής βελτίωση», περιλαμβάνονται δράσεις όπως η συμμετοχή των προσωπικών γιατρών σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στη δεύτερη κατηγορία, «ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών», περιλαμβάνονται οι δείκτες που και σήμερα ισχύουν και αφορούν την έκδοση παραπεμπτικών σε ειδικούς γιατρούς, σε ακτινοδιαγνωστικές και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Βάσει του σχεδιασμού, στους δείκτες αυτούς προστίθεται η εισαγωγή προγραμμάτων ελέγχου χρόνιων νοσημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται η παρακολούθηση και καταγραφή αρτηριακής πίεσης σε δικαιούχους άνω των 45 ετών. Στην ίδια κατηγορία έχει, επίσης, προστεθεί η διαθεσιμότητα φαρμάκων επείγουσας ανταπόκρισης στα ιατρεία των προσωπικών γιατρών, αλλά και ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 65 ετών με εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.
Στην τρίτη κατηγορία, «υπηρεσίες, υποδομή και προσβασιμότητα», ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, περιλαμβάνει: Τη συμμόρφωση των γιατρών με απαιτήσεις που αφορούν την προσβασιμότητα των ιατρείων τους για άτομα με κινητικά προβλήματα, τη λειτουργία ιστοσελίδας μέσω της οποίας ο γιατρός θα απευθύνεται στους δικαιούχους του, την υποβολή προδιαγραφών υποδομής και εξοπλισμού, τις κατ’ οίκο επισκέψεις των γιατρών και την ομαδική άσκηση επαγγέλματος/πολύ- ιατρεία, (group practice).
Ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, έχει παρουσιαστεί στις επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ και έχει ήδη αρχίσει ο σχετικός διάλογος. Στόχος του Οργανισμού είναι η σταδιακή εφαρμογή των όσων περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό το συντομότερο δυνατό.
Σε ό,τι αφορά την έκδοση παραπεμπτικών, ο ΟΑΥ, μετά από έλεγχο στις καταγραφές των προσωπικών γιατρών στο λογισμικό του ΓεΣΥ, εντόπισε τις 30 πιο κοινές διαγνώσεις για τις οποίες οι γιατροί εκδίδουν παραπεμπτικά στους δικαιούχους τους. Για τις 21 από αυτές, έχουν ήδη ετοιμαστεί οι κατευθυντήριες οδηγίες και είναι στη διάθεση των γιατρών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ετοιμασίας των οδηγιών για τις υπόλοιπες εννέα διαγνώσεις.
Στις διαγνώσεις για τις οποίες οι οδηγίες ήδη εφαρμόζονται, περιλαμβάνεται το άσθμα, ο διαβήτης, η ακμή, η ακράτεια ούρων στις γυναίκες, η αλλεργική ρινίτιδα, ο ίλιγγος, το έκζεμα κ.ά.
Οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής, με απλά λόγια, καθορίζουν το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις, ο προσωπικός γιατρός για ενήλικες εκδίδει ή όχι παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό στον δικαιούχο του.
Χρειάζεται επικαιροποίηση ο θεσμός
Οι προσωπικοί γιατροί, «είναι ανοικτοί στο διάλογο και σίγουρα θα μελετήσουμε με τον ΟΑΥ, αυτά που έχουν ετοιμαστεί και μας έχουν παρουσιάσει», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Οικογενειακών Γιατρών, Ανδρέας Πολυνείκης. Την ίδια ώρα όμως, τόνισε ότι «ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού, χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκσυγχρονισμό και ας μου επιτραπεί ο όρος, επικαιροποίηση». Δηλαδή, «πρέπει να δούμε ποια κενά, ποιες στρεβλώσεις, έχουμε εντοπίσει κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθώσεις». Ο κ. Πολυνείκης, τόνισε ότι «ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί από τον ΟΑΥ και στην εκπαίδευση των δικαιούχων για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιούν τον προσωπικό τους γιατρό. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να παρατηρούμε φαινόμενα που μας προβληματίζουν».