Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και ειδικότερα ο διορισμός του πρόεδρου του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, Σταύρου Σταύρου, στο Εφετείο, προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στην υπόθεση που αφορά μεταξύ άλλων το γνωστό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα (10/2020).
Η θητεία του κ. Σταύρου στο τριμελές δικαστικό σώμα ολοκληρώνεται στις 30/06/2023. Από την 1η Ιουλίου θα είναι ένα εκ των 16 μελών του Εφετείου. Αυτό σημαίνει ότι το Κακουργιοδικείο υπό την παρούσα σύνθεσή του (Σταύρου, Παρπόττα, Πανταζή-Λάμπρου) δεν προλαβαίνει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες που μεσολαβούν να εκδικάσει την υπόθεση.
Ήδη οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών εκ των συνολικά τεσσάρων κατηγορούμενων, έχουν εγείρει προδικαστικές ενστάσεις, χωρίς δηλαδή να έχει αρχίσει η ακροαματική διαδικασία. Κάτι το οποίο δεικνύει ότι είναι αδύνατο να εκδικαστεί η υπόθεση μέχρι την 30ή Ιουνίου.
Το ζήτημα επαναφέρθηκε χθες από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος στις τελευταίες δικάσιμους εμφανίζεται εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής μαζί με την Έλλη Παπαγαπίου-Χρίστου και τον Βασίλη Μπίσα. Πριν από την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας υπήρξε σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών της δίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών ενώπιον της έδρας.
Από πλευράς κατηγορούσας Αρχής, προβάλλεται η θέση ότι από τη στιγμή που η δίκη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί υπό την παρούσα σύνθεση του Κακουργιοδικείου, θα πρέπει η υπόθεση να κληροδοτηθεί στο νέο τριμελές δικαστικό σώμα. Θεωρεί ότι ακόμη και η εξέταση των προδικαστικών ενστάσεων σ΄ αυτούς τους τέσσερις μήνες θα επηρεάσουν τα δεδομένα της δίκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκάθαρες οι προθέσεις στην υπόθεση Αλ Τζαζίρα
Ταυτόχρονα, προβάλλεται η θέση πως υπάρχει ο κίνδυνος να ανασταλεί η διαδικασία, να επανακαταχωρισθεί η υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο και να γίνει ξανά η διαδικασία παραπομπής της. Κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα η υπόθεση να προγραμματιστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνεται από την κατηγορούσα Αρχή, αν αναβληθεί η υπόθεση και κληροδοτηθεί στο νέο σώμα, τότε θα κυλήσουν και οι διαδικασίες σε πιο γοργούς ρυθμούς.
Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάννη και Αντώνη Αντωνίου, φαίνεται να θεωρούν ότι οι τέσσερις μήνες που μεσολαβούν δεν πρέπει να πάνε χαμένοι. Πιστεύουν πως από τη στιγμή που οι προδικαστικές τους ενστάσεις αφορούν νομικά ζητήματα, ο χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί και να εξεταστούν, αλλά και να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις στο κατηγορητήριο, χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία. Έχουν ήδη προβάλει τη θέση ότι επιθυμία των πελατών τους είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η δίκη.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή δικάσιμος ήταν ορισμένη για να τοποθετηθεί η κατηγορούσα Αρχή επί των προδικαστικών ζητημάτων που ήγειραν οι δικηγόροι Κρις Τριανταφυλλίδης (Συλλούρης) και Γιώργος Παπαϊωάνου (Τζιοβάνης και Αντωνίου). Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος με μακροσκελή ανάλυσή του είχε θέσει θέμα για την εγκυρότητα των Νόμων στη βάση των οποίων κατηγορούνταν οι πελάτες του (είχε πει ότι στερούνται νομικού ερείσματος τα αδικήματα 1,3 και 5), με την έδρα να προβληματίζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέμα γνωμοδότησης από Ανώτατο για υπόθεση Αλ Τζαζίρα
Τελικά, η χθεσινή διαδικασία, ελέω των συνεννοήσεων εκτός δικαστικής αιθούσης, άρχισε με καθυστέρηση 55 λεπτών, ενώ διήρκησε μόλις εννέα λεπτά. Αποφασίστηκε όπως η κατηγορούσα Αρχή αναλύσει τις θέσεις της για «πάγωμα» της διαδικασίας μέχρι τον Ιούλιο, στην επόμενη δικάσιμο, στις 8 Μαρτίου, οπόταν θα είναι παρών και ο τέταρτος κατηγορούμενος, Ανδρέας Πιττάτζης. Ο τελευταίος απάντησε μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, κάτι που αναμένεται να πράξουν και οι υπόλοιποι τρεις μόλις κλείσει το θέμα με τις προδικαστικές τους ενστάσεις. Η υπόθεση αφορά τις πολιτογραφήσεις του Ν. Γκορνίσκι και της Ζ. Αρμούς, καθώς και την ενδεχόμενη κυπριοποίηση υποτιθέμενου Κινέζου επενδυτή όπως προβλήθηκε σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.