Τη δική του άποψη για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και το που αποβλέπει η Δύση αποστέλλοντας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, εκφράζει ο Βλαδίμηρος Κατσιαούνης. 

Πριν λίγες ημέρες με πανηγυρισμούς, κόκκινα χαλιά και τυμπανοκρουσίες υποδέχτηκαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στις Βρυξέλλες. Τεράστιο πανό διατυμπάνιζε: «Καλώς ήρθες στο Σπίτι σου». Όταν το 2013 ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να βάλει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ανταρσία, του έριξαν οξύ στο πρόσωπο που τον παραμόρφωσε και έφυγε για τη Ρωσία.

Ακλούθησαν σειρά από πραξικοπήματα και το τελευταίο έφερε στην εξουσία τον Ζελένσκι. Στις 25/5/2014 σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας από κεντροδεξιά, ακροδεξιά κόμματα και το κόμμα Σβόμποντα, που πολλοί σχολιαστές το θεωρούν νεοναζιστικό. Οι ίδιοι ονομάζουν τους εαυτούς τους ακροδεξιούς.

Φτάνοντας στο Βέλγιο ο Ουκρανός πρόεδρος έφερε μαζί του μακροσκελή κατάλογο οπλικών συστημάτων. Για μήνες ακούγαμε για τη βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό. Λέγανε «βοήθεια» που σημαίνει άνευ πληρωμής, ενώ έπρεπε να χρησιμοποιούν τη λέξη «προμήθεια» που εννοεί μετά πληρωμής.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια, από μαχητικά αεροπλάνα, αντιαεροπορικούς πυραύλους και δει τους αμερικανικούς «Πάτριοτ», άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα, μέχρι και σφαίρες. Οι οικοδεσπότες των Βρυξελλών συγκινήθηκαν μέχρι δακρύων. Μουσική στα αυτιά τους. Τόσα το λάδι τόσα το ξύδι, τόσα το λαδόξυδο. Εξυπακούεται πως η κάθε παραγγελία συνοδεύεται με πληρωμή, προκαταβολικά άμα τη υποβολή, μετρητά στην Κεντρική Τράπεζα των Βρυξελλών. Το ίδιο και για την περίπτωση της Αμερικής.

Εκεί που ένας κυνικός θα υποπτευόταν πως η ξαφνική αγάπη των Ευρωπαίων και Αμερικανών δεν ήταν άσχετη με την έχθρα που τρέφουν ενάντια στη Ρωσία, πραγματοποιείται η επίσκεψη Ζελένσκι στις Βρυξέλλες για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επιτάχυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και περί αυτού πήρε τις ενδεικνυόμενες διαβεβαιώσεις.

Το ότι ο ίδιος προεδρεύει χώρας με την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη με εκατομμύρια να υπεξαιρούνται από υψηλά αλλά και χαμηλά ιστάμενους πολιτικούς, ουδόλως ενοχλεί τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος κατηγορήθηκε για ανάμιξη στο σκάνδαλο γκαζιού και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Και οι δυο κατηγορίες κουκουλωθήκαν. Κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια και είναι 49 ετών.

Η χώρα αιμορραγεί από τη ρωσική επέμβαση και το ίδιο συμβαίνει με την οικονομία της ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για προμήθειες από τη Δύση. Οι αναλυτές φοβούνται περισσότερο οικονομική κατάρρευση καθ’ ότι δεν θα μπορεί πλέον να δανείζεται για την αγορά οπλικών συστημάτων. Επιπλέον, η χώρα χάνει περισσότερα από τα περιουσιακά της στοιχειά ξεπουλώντας τα στη Δύση για αγορά οπλισμών παρά αυτά που χάνει στο πεδίο των μαχών. Η Δύση, που χαιρόταν στην αρχή του πολέμου επευφημώντας τους ηρωικούς Ουκρανούς, τώρα άρχισε να αποτραβιέται από διθυραμβικούς επαίνους καθ’ ότι φοβάται μήπως της ζητηθεί να δώσει προμήθειες άνευ πληρωμών, ή επί πιστώσει, που ουδέποτε θα εξοφληθούν, αναμένοντας την οικονομική χρεοκοπία του Κιέβου.

Το φαιδρό της εβδομάδας. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κάκισε τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Πάσχοντας προφανώς από οξεία απώλεια μνήμης, του διέφυγε το γεγονός πως η χώρα του, την Κυριακή 22 Μαΐου του 1941 εισέβαλε την ΕΣΣΔ με 3,5 εκατομμύρια στρατό και χίλια αεροπλάνα. Η Ουκρανία έπεσε στις 19/9 του ιδίου χρόνου. Δέκα μέρες αργότερα στις 29-30

Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί συν δυο μεραρχίες Ουκρανών παρακρατικών στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ (Babyn Yar) στα δυτικά του Κιέβου εκτέλεσαν εν ψυχρώ  33.771 Εβραίους αμάχους. Ήτο η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση αμάχων στον κόσμο. Η επιχείρηση τους πήρε δυο ολόκληρες μέρες. Συνέχισαν τις εκτελέσεις στο Μπάμπι Γιαρ με αριθμό περάν των 100.000 θυμάτων αργότερα. Έτσι καλά θα κάνει ο κ. Σολτς, νυν καγκελάριος και άπαντες οι επερχόμενοι καγκελάριοι να σιγήσουν για τα επόμενα 500 χρόνια, μέχρι να μπορέσει η ανθρωπότητα να λησμονήσει. Η Ουκρανία απελευθερώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1943 από τον Κόκκινο Στρατό.