Ο Μάριος Χριστοφίδης, με αφορμή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη περί «θωράκισης της Κύπρου μέσα από συμμαχίες», σχολιάζει…
«Μέσα από τη διπλωματία, τη καλή γειτονιά που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς και πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία». Τάδε έφη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Μάτι Ελλάδας, πριν από λίγες ημέρες. Φαίνεται πως ο Πρόεδρος είτε αστειεύεται ή δεν γνωρίζει τι σημαίνει η συμμαχία, εκτός εάν με τη δήλωση του να εννοούσε πολιτική συμμαχία και όχι στρατιωτική, ενώ η Κύπρος χρειάζεται στρατιωτική συμμαχία έναντι της επιθετικής Τουρκίας.
Συνήθως, η αναφορά σε συμμαχία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συμφωνίας χωρών για αντιμετώπιση εχθρικής απειλής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο «Συμμαχία είναι η Συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων χωρών περί κοινής αμυντικής και πολεμικής δράσης εναντίον τρίτων επιτιθέμενων χωρών». Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει συνάψει τέτοια συμμαχία με καμία χώρα ούτε ακόμα και με αυτήν την Ελλάδα, ούτε τριμερείς, ούτε τετραμερείς, ούτε πολυμερείς στρατιωτικές συμμαχίες.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ίσως έχει συγχύσει τη συνεργασία με Αίγυπτο και το Ισραήλ, ως συμμαχία, για να αναφέρεται σε θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αν και «θωρακίζω» εμπεριέχει αμυντική κίνηση για αντιμετώπιση κάθε μορφής εξωτερικής απειλής.
Η μοναδική συμμαχία ελέω Συνθηκών Ζυρίχης/ Λονδίνου είναι η Συνθήκη Συμμαχίας για την Ελλάδα και την Τουρκία για παρουσία αντίστοιχων στρατιωτικών αποσπασμάτων (ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ ) για εγγύηση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πραγματική συμμαχία είναι αυτή που έχει συνάψει η Ελλάδα με τη Γαλλία και αυτή του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, η Κύπρος μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να συνάψει αμυντική συμμαχία με οποιαδήποτε χώρα γι’ αυτό βρίσκεται στο έλεος της Τουρκίας. Οι αλήθειες να λέγονται για να μην παραπλανείται ο κοσμάκις ότι η Κύπρος είναι «θωρακισμένη» με συμμαχίες, διότι δεν είναι.
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί σε πολύ λίγες ημέρες, να αναλάβει άμεσα την πραγματική αμυντική θωράκιση της Κύπρου με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και με αμυντική διακρατική συμμαχία μετατρέποντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα μικρό Ισραήλ και αυτή την άμεση ανάγκη την απέδειξε το πρόσφατο συμβάν στη Ποτάμια και οι καθημερινές τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη στο χωριό Δένεια. Χωρίς ισχυρή άμυνα έναντι της κατοχικής Τουρκίας ο Ελληνισμός δεν έχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο. Απλή λογική. Μήπως θα έπρεπε η ΕΕ να αναλάβει την αμυντική θωράκιση της Κύπρου, αφού πρόκειται για κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από την Τουρκία; Αυτή είναι η Κύπρος.