Με ιδιαίτερη προσοχή άκουσε τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, κατά την χθεσινή επίσκεψή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Επιστημονικού Διευθυντή της Περιφέρειας ΟΚΥπΥ Λεμεσού- Πάφου, Δρ. Χρίστου Θ. Νικολάου, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα του δεύτερου μεγαλύτερου νοσηλευτηρίου, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι ο ΟΚΥπΥ χρειάζεται άμεσα ενίσχυση για να μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του ως εγγυητή του ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα τόνισε πως τυχόν κατάρρευση του ΟΚΥπΥ θα οδηγήσει ταχέως σε κατάρρευση του ΓεΣΥ με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του τόπου.

Ο ΠτΔ ακούγοντας όλα όσα τέθηκαν ενώπιον του από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τόνισε ότι από πλευράς Κυβέρνησης υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι το ΓεΣΥ είναι η σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε στον τόπο μας και πως θα στηριχθεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

«Το Νοσοκομείο μας δυστυχώς δεν στέκει επί ίσοις όροις απέναντι στα δυο μεγάλα νοσηλευτήρια της Λεμεσού που λειτουργούν εντός του ΓεΣΥ και στο τρίτο και μεγαλύτερο νοσηλευτήριο που προαναγγέλλεται ότι θα ενταχθεί σύντομα στο ΓεΣΥ», είπε ο Επιστημονικός Διευθυντής της Περιφέρειας ΟΚΥπΥ Λεμεσού – Πάφου, τονίζοντας πως εδώ και 4 χρόνια ο ΟΚΥπΥ δίνει έναν άνισο αγώνα. Κάλεσε, μάλιστα, την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει τον ρόλο των Κρατικών Νοσηλευτηρίων στην εντός του ΓεΣΥ εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Χριστοδουλίδης: Άκουσα διάγνωση, με ενδιαφέρει η θεραπεία

Αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα λέγοντας πως το μεγαλύτερο είναι η απουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, επισημαίνοντας πως αυτό θέτει σε μειονεκτική θέση το Νοσοκομείο έναντι του ανταγωνισμού, αλλά κυρίως δεν επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρέχει έγκαιρα την πρέπουσα περίθαλψη στους ασθενείς. Αποκάλυψε ότι το ΓΝ Λεμεσού είναι υπερπλήρες λόγω της πανδημίας και διαφόρων λοιμώξεων, ωστόσο, υπάρχουν μονίμως σε αχρησία 40 κλίνες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. 

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Νικολάου είπε πως εκτελεί προδιαλογή ασθενών περιθάλποντας τους προσοδοφόρους ασθενείς των χειρουργικών ειδικοτήτων αφήνοντας στο νοσοκομείο το πλήθος των υποαμβοιμόμενων από οικονομικής απόψεως ασθενών των παθολογικών. Υποστήριξε ότι η λειτουργία των ΤΑΕΠ στοιχίζει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα από όσα αποζημιώνει ο ΟΑΥ, τονίζοντας πως αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να λειτουργήσει τμήματα ΤΑΕΠ. 

Με την άφιξη του στο Νοσοκομείο Λεμεσού ο κ. Χριστοδουλίδης, ζήτησε να επισκεφθεί το ΤΑΕΠ κάτι που ήταν εκτός πρωτοκόλλου, θέλοντας ο ίδιος να δει από κοντά τα πρόβλημα και να ενημερωθεί κατ’ ίδιαν από τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό της πρώτης γραμμής. Συνομίλησε με ασθενείς, ενημερώθηκε για τη διαδικασία διαλογής όπως και για το χρονικό διάστημα αναμονής των ασθενών στις Πρώτες Βοήθειες.

Ο ΠτΔ απευθυνόμενος προς την Υπουργό Υγείας, κα.Πόπη Κανάρη, την κάλεσε να θέσει χρονοδιαγράμματα για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Από την πλευρά της η Υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δοθούν άμεσα λύσεις μέσω των σωστών διαδικασιών και μιας ορθολογιστικής προσέγγισης.