Ηλικιωμένοι γυμνοί ή δεμένοι και φορτωμένοι με κατασταλτικά φάρμακα στα κρεβάτια τους χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι συγγενείς τους. Νοσηλευτήρια που προβάλλουν δικαιολογίες και δεν περιθάλπουν ηλικιωμένους και υπερήλικες, απαξιωτικές συμπεριφορές επαγγελματιών υγείας έναντι ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Οι καταγγελίες των πολιτών πληθαίνουν και οι αρμόδιοι δείχνουν απλά ο ένας τον άλλο, ενώ η υπερπληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οδήγησε σε καταγγελίες νοσηλευτών, για φροντίδα διασωληνωμένων «που δεν έχουν προσδόκιμο ζωής», σε απλούς θαλάμους, με τους ηλικιωμένους οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών αυτής της κατηγορίας, να πληρώνουν τη νύμφη.
Η περίπτωση της γυμνής ηλικιωμένης σε θάλαμο κρατικού νοσοκομείου, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Οι καταγγελίες που δέχονται το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ και το Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας, αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και σίγουρα δεν περιορίζεται στα κρατικά νοσηλευτήρια. «Ακόμα και η απροθυμία να περιθάλψεις ηλικιωμένο ή υπερήλικα, αποτελεί ηλικιακό ρατσισμό», καταγγέλλει η ΟΣΑΚ, η οποία μόνο τον μήνα Φεβρουάριο, έχει λάβει τρία διαφορετικά παράπονα που αφορούσαν κακομεταχείρηση ή κακή συμπεριφορά έναντι ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Οι στέγες ευγηρίας, δείχνουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, καταγγέλλοντας ελλιπή φροντίδα των ηλικιωμένων. «Είχαμε το περιστατικό με την ηλικιωμένη που μας την έστειλαν πίσω γυμνή», ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του αρμόδιου συνδέσμου, Λουκία Γρηγορίου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ηλικιωμένους οι οποίοι επιστρέφουν στα γηροκομεία μετά από νοσηλεία και «φέρουν σοβαρές κατακλύσεις (πληγές) στο σώμα τους».
«Ο ηλικιωμένος πατέρας μου είναι διασωληνωμένος και τον έχουν στον ορθοπεδικό θάλαμο. Μας είπαν ότι “δεν έχει ελπίδες να ζήσει”», κατήγγειλε στις αρχές Φεβρουαρίου πολίτης στην ΟΣΑΚ και η καταγγελία του αυτή, ενισχύεται από επιστολή που απέστειλαν στον ΟΚΥπΥ νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ. Αφορμή, η προσωρινή, όπως οι νοσηλευτές τη χαρακτηρίζουν, λύση που δόθηκε από τον Οργανισμό, για να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς που «δεν έχουν προσδόκιμο ζωής σε άλλους θαλάμους». «Οι νοσηλευτές με βάση την επαγγελματική μας δεοντολογία αλλά και τις επαγγελματικές μας αξίες, δεν συναινούμε στη λανθασμένη προσέγγιση ότι αυτοί οι ασθενείς, είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση και άρα μπορούν να νοσηλεύονται σε μη ασφαλή Τμήματα χωρίς επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή (η οδηγία που δόθηκε, δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αν και οι συγκεκριμένοι ασθενείς, είναι συνήθως άτομα τρίτης ηλικίας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξέχουσας σημασίας η αξιοποίηση της τρίτης ηλικίας
«Το Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας, δέχεται κατά μέσο όρο 3 με 4 παράπονα την εβδομάδα για κακή συμπεριφορά έναντι ηλικιωμένων ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους ή της εξυπηρέτησης τους σε δημόσια ή και ιδιωτικά νοσοκομεία», ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Δήμος Αντωνίου. Δυστυχώς, είπε, «ενώ φθάνουν κοντά μας αυτά τα παράπονα και μας λένε και λεπτομέρειες, στη συνέχεια οι πολίτες φοβούνται να τα καταγγείλουν επώνυμα».
>> Υπερήλικη γυναίκα βρέθηκε να νοσηλεύεται σε θάλαμο μαζί με άνδρες. Οι συγγενείς της ανέφεραν στην ΟΣΑΚ ότι «η γυναίκα ήταν ημίγυμνη και ντρεπόταν, δεν ένιωθε καλά». Κατά τη διερεύνηση του περιστατικού, δόθηκε η απάντηση ότι δεν απαγορεύεται η λειτουργία μεικτών θαλάμων.
>> Ηλικιωμένη 86 ετών, κατά τη μεταφορά της ενώ βρισκόταν σε νοσηλεία, έπεσε και έσπασε το ισχίο της. «Μπήκε στο νοσοκομείο για άλλα προβλήματα υγείας και βγήκε με επιπρόσθετα μαζί με κατακλύσεις».
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα παράπονα που έλαβε το μήνα Φεβρουάριο το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ.
«Από την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας στο ΓεΣΥ, η ΟΣΑΚ καταγγέλλει περιστατικά κατά τα οποία, ηλικιωμένοι μεταβαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία του Συστήματος για να τους περιθάλψουν αλλά τους παραπέμπουν όλους στο δημόσιο», ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας παράπονο που είχε λάβει το Παρατηρητήριο Ασθενών τον Ιανουάριο και αφορούσε 76 χρόνο, «ο οποίος πέρασε από δύο ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία δήλωναν αδυναμία να τον δεχθούν και τον έστειλαν τελικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας». Πριν από έναν μήνα, είπε, «είχαμε τις καταγγελίες για δεμένους στα κρεβάτια τους ηλικιωμένους, σε κάποιους από τους οποίους έδιναν και φάρμακα για να “είναι ήρεμοι” και τα παράπονα αυτά προστίθενται το ένα στο άλλο».
Δύσκολη η περίθαλψη, δύσκολη και η διερεύνηση των περιστατικών
Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, «αποκάλυψαν το μεγάλο κενό που υπάρχει στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων», ανέφερε στις δηλώσεις του στον «Φ» ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου τρίτης ηλικίας, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε τρεις με τέσσερις μόνο γηρίατρους και σχεδόν καμία εξειδικευμένη δομή». Αυτό, είπε ο κ. Αντωνίου, «είναι ένα κενό το οποίο πρέπει να δει και το υπουργείο Υγείας και πρέπει να ενημερωθούν οι απόφοιτοι των ιατρικών μας σχολών πριν επιλέξουν την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν, ώστε να μελετήσουν και το ενδεχόμενο της γηριατρικής».
Κατά τη διερεύνηση των παραπόνων που φθάνουν σε ΟΣΑΚ και Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας, αποταθήκαμε και στον ΟΑΥ προκειμένου να λάβουμε ενημέρωση για το κατά πόσον φθάνουν και στον Οργανισμό παρόμοιες καταγγελίες. Όπως διαπιστώνεται, επίσημα και επώνυμα από πολίτες δεν καταγγέλλονται τέτοιου είδους περιστατικά, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να διερευνηθούν. Τα πράγματα, είναι κάπως πιο δύσκολα στην περίπτωση του ΟΑΥ, αφού όπως εξήγησε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ, Μαρία Κυθρεώτου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, το παράπονο αφορά αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ο Οργανισμός δεν έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε διερεύνηση και τα περιστατικά αυτά παραπέμπονται στους αρμόδιους φορείς. Για παράδειγμα, αν είναι γιατροί, παραπέμπονται στον ΠΙΣ.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΚΥπΥ, τον οποίο αφορούν και οι περισσότερες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού τόνισε ότι, «ο Οργανισμός και τα κρατικά νοσοκομεία, είναι ίσως ο μοναδικός πάροχος του ΓεΣΥ που δεν προβάλλει κανένα πρόσκομμα για να περιθάλψει ηλικιωμένους και υπερήλικες ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες, οι παθολογικοί και πνευμονολογικοί θάλαμοι των νοσοκομείων μας είναι γεμάτοι με ηλικιωμένους ασθενείς», είπε ο Χαράλαμπος Χαριλάου. «Απ’ εκεί και πέρα, πρέπει να πούμε ότι και στα νοσοκομεία μας εισέρχονται ηλικιωμένοι με κατακλύσεις και εμείς διαθέτουμε νοσηλευτή κατακλύσεων σε κάθε νοσηλευτήριο και όλα αυτά τα περιστατικά καταγράφονται από την πρώτη στιγμή ώστε να παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα». Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες των νοσηλευτών για την νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για αυτούς τους ασθενείς, και το θέμα αυτό είναι πολύ πιο βαθύ από ότι περιγράφεται».
Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Αυτή είναι η κατάντια μας
Στον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, έχει περιληφθεί ως κίνητρο για αύξηση των εισοδημάτων των νοσηλευτηρίων και η περίθαλψη ηλικιωμένων και υπερηλίκων. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει την κατάντια μας ως κράτος και ως κοινωνία. Να πρέπει να περιλάβουμε την περίθαλψη ηλικιωμένων στα κίνητρα για περισσότερα χρήματα. Καλά έκανε, βεβαίως, ο ΟΑΥ και προχώρησε σε αυτή την προσθήκη. Δείχνει, ότι τουλάχιστον αναγνωρίζεται το πρόβλημα. Δεν ξέρουμε, βεβαίως, ακόμα, πόσο θα ανταποκριθούν τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ και πόσο θα επηρεαστούν από τα επιπρόσθετα χρήματα που θα προσφέρει η εξυπηρέτηση ηλικιωμένων. Αυτό θα το δούμε στην πράξη και τότε θα μετρήσουμε ξανά την κατάντια μας.