Η εναρμόνιση της οδηγίας για την εκτίμηση των επιπτώσεων από έργα και από σχέδια / προγράμματα στην εθνική νομοθεσία, επιβάλλει όπως η αρμόδια Αρχή θέσει τις εθνικές της διαδικασίες και το εξειδικευμένο προσωπικό για ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από έργα (κρατικά και δημόσια) καθώς και σχέδια / προγράμματα του κράτους. Ο βασικός στόχος και των δύο οδηγιών είναι η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης πριν την υλοποίηση έργων / σχεδίων και προγραμμάτων.

Από το 2013 λειτουργεί τομέας στο Τμήμα Περιβάλλοντος με βασικό στόχο την εφαρμογή τής εν λόγω νομοθεσίας, με ανώτερο λειτουργό, λειτουργό Α, λειτουργούς και τεχνικούς που έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό. Οι μόνιμοι λειτουργοί στον τομέα ήταν ελάχιστοι (1-2), ενώ υπήρχαν λειτουργοί αορίστου, και μια ομάδα με λειτουργούς / τεχνικούς που ήταν σε απόσπαση, ειδικά από το Τμήμα Αναδασμού που είχε διαλύσει. Τα έργα που χειριζόταν ο τομέας ήταν της τάξης των 80-100 μελετών ανά έτος, με προσωπικό λειτουργών 4-5 λειτουργούς και 2-3 τεχνικούς.

Σήμερα, ο αριθμός των μελετών έχει πολλαπλασιαστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα και άλλα έργα που έχει εξαγγείλει το κράτος, τα δεκάδες έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τη μεγάλη ομάδα έργων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα, τα έργα μετακίνησης των εγκαταστάσεων από Δεκέλεια, τα έργα στην περιοχή Βασιλικού, οι εξορύξεις στην ΑΟΖ, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι μαρίνες, λιμάνια, κυματοθραύστες, ξενοδοχεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μετακίνηση εργοστασίων ασφαλτικών, τοπικά σχέδια, σχέδια περιοχής, Πρόγραμμα Θάλεια, Πρόγραμμα Θάλασσα, Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, Σχέδιο Κλίμα και Ενέργεια, Σχέδιο Χωροθέτησης ΑΠΕ είναι ευθύνη του τομέα της εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τα πιο πάνω αυτή τη στιγμή τυγχάνουν χειρισμού από μόνο 3 λειτουργούς (ο ένας έχει προσληφθεί μόλις τον Οκτώβριο) και 1 λειτουργό στην Πάφο, ενώ δεν υπάρχει κανένας τεχνικός να στηρίζει τις εργασίες του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηλά τα χέρια από Τμ. Περιβάλλοντος – Στον αέρα πολλά έργα

Πρόσφατα, στις 31.12.2022 έχουν αποχωρήσει υποχρεωτικά από το προσωπικό 4 άτομα που χειρίζονταν για πάνω από 10 χρόνια θέματα της εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τα άτομα αυτά έχουν μεταφερθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ένα τμήμα με πολυάριθμο προσωπικό, που δεν έχει καμία ανάγκη ούτε τα πτυχία και τις γνώσεις τους ούτε και την εμπειρία τους, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος και ειδικά ο τομέας εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον έχει παραμείνει χωρίς καμία αντικατάσταση, με σοβαρούς κινδύνους στην εφαρμογή της νομοθεσίας και κατ’ επέκταση στην προώθηση της ανάπτυξης στην Κύπρο.

Προς τον σκοπό αυτό, η Περιβαλλοντική Αρχή ενημέρωσε τις αρμόδιες αδειοδοτούσες Αρχές, όσο και τα τμήματα/ υπουργεία που προωθούν κρατικά έργα και το ευρύτερο κοινό ότι θα υπάρχει καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των διαδικασιών αξιολόγησης των έργων.

Καδής: Γίνονται ενέργειες για ενίσχυση του Τμήματος

Κληθείς από τον Φ» να σχολιάσει τα προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, δήλωσε στον «Φ» ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο γενικός dιευθυντής του Υπουργείου, Αντρέας Γρηγορίου «κάνουμε ενέργειες για την ενίσχυση του Τμήματος Περιβάλλοντος ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς εκπτώσεις την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών». Ελπίζω, συμπλήρωσε, ότι σύντομα θα φέρουν αποτέλεσμα οι ενέργειές μας. Ερωτηθείς σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες που καταβάλλονται, ο κ. Καδής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εκκρεμούν στην ΕΔΥ 11 κενές μόνιμες θέσεις Λειτουργού Περιβάλλοντος, οι οποίες προκηρύχθηκαν από το καλοκαίρι του 2021. Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί από την ΕΔΥ να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία για τη στελέχωση του Τμήματος. Περαιτέρω, ανέφερε ότι γίνονται και άλλες ενέργειες για ενίσχυση και εκτιμά ότι θα αποδώσουν καρπούς. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αποχώρηση λειτουργών που βρίσκονταν στο Τμήμα Περιβάλλοντος και οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Κτηματολογίου, σημειώνοντας πως θα ζητηθεί να επιστρέψουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος αν δεν τους χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή.