Ο Χρυσόστομος Π. Ρουσής, πρώην Διευθυντής Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καταγράφει λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε.

Όσοι λοιπόν αγαπάμε τη γλώσσα μας και ενδιαφερόμαστε για την ποιότητά της, θα πρέπει να θελήσουμε να προσέξουμε μερικά λάθη που ακούμε ή διαβάζουμε:

1. Λέξεις που συγχέονται: Αναζητώ Vs επιζητώ Vs αποζητώ:  «Επιζητούν τα οστά» των αγνοουμένων τους από το 1974! Το σωστό είναι: Αναζητούν τα οστά των αγνοουμένων τους… Ο συνταξιούχος που ζούσε μέσα στη φασαρία της πόλης «αναζητά τη γαλήνη» τού χωριού του. Το σωστό είναι: Ο συνταξιούχος αποζητά τη γαλήνη τού χωριού του.  «Αναζητώ να εκδώσω» το βιβλίο μου. Το σωστό είναι:  Επιζητώ να εκδώσω το βιβλίο μου. 

N.B. (Σημειώστε): Αναζητώ (search), ψάχνω επίμονα να βρω: Η Αστυνομία αναζητά τους ενόχους. –   Οι έφηβοι συχνά αναζητούν καθοδήγηση από φίλους αντί από γονείς.

Vs επιζητώ (seek), επιδιώκω: πολλοί επιζητούν την ηρεμία/ προβολή.

Vs αποζητώ (long for, desire), επιθυμώ έντονα, λαχταρώ: Ο έφηβος αποζητά αγάπη/ σιγουριά/ ασφάλεια. 

Επιλεγμένα παραδείγματα: Πολλοί αποζητούν  το χρήμα/τη δόξα/την ηρεμία στα χωριά τους. –  Ο αριθμός των πτυχιούχων, που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, αυξάνεται. – Οι πολίτες επιζητούν την αλήθεια για τις πολιτογραφήσεις με τα «χρυσά» διαβατήρια. – Οι έφηβοι αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους (και όχι: επιζητούν λύσεις). – Πολλοί νέοι πολιτικοί επιζητούν την προβολή και αναγνώριση (και όχι: αναζητούν την προβολή). – Ποιος δεν αποζητά την ασφάλεια και σιγουριά στη ζωή του; (και όχι: αναζητεί την ασφάλεια).

2. Λανθασμένη χρήση του επιρρήματος «όπως»:  Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την ίδια συμπεριφορά «όπως την Τουρκία». Το σωστό είναι: όπως η Τουρκία. Έχουμε στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς με χώρες, «όπως την Ελλάδα». Το σωστό είναι: Έχουμε στενή συνεργασία με χώρες,  όπως η Ελλάδα.

Ν.Β. (Σημειώστε): Το επίρρημα «όπως» (+ονομαστική) 1. εισάγει αναφορική πρόταση που δηλώνει  παραλληλισμό: Ο εγγονός μου είναι ταπεινός όπως ο πατέρας του! (και όχι: όπως τον πατέρα του). 2. απαριθμεί ομοειδή πράγματα: Νησιά όπως η Κύπρος, η Κρήτη, η Σκιάθος, η Μύκονος έχουν πολύ τουρισμό. – χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία έχουν μεγάλη βιομηχανία. 

Επιλεγμένα παραδείγματα: Οι Άγγλοι είναι ένας λαός που πίνει μπίρα όπως εμείς νερό. – Έχω τις επιφυλάξεις μου για ορισμένα πράγματα όπως οι δημοσκοπήσεις. – Πολλοί δημόσιοι χώροι προσφέρουν σύνδεση Wi‑Fi όπως οι καφετέριες. – Αναμένουμε τουρίστες από καινούργιες αγορές όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ισραήλ. – Είναι λάθος να θέλουμε τους άλλους να συμπεριφέρονται όπως εμείς. – Οι Γερμανοί τρώνε πατάτες περίπου όπως εμείς τρώμε ψωμί. – Η Κύπρος χρειάζεται πολιτικούς όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος (και όχι: όπως τον Βενιζέλο)

Πηγές:  Μπαμπινιώτης Γ. «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας», Παπαζαφείρη I. «Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας»,  Τριανταφυλλίδη Μ. «Νεοελληνική Γραμματική», Το Βήμα online  – Philenews