Ο Νίκος Τινής γράφει για τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο και ότι είναι δικαίωμα του λαού να γνωρίζει την αλήθεια και ότι δεν πρέπει να αγνοείται το περί δικαίου αίσθημα του…
Κανένας νόμος καμιά απόφαση και καμιά πράξη οποιουδήποτε οργάνου Αρχής ή προσώπου ασκεί εξουσία ή λειτουργικό αξίωμα ή διοικητικό λειτούργημα, δεν θα υποβάλλει σε δυσμενή διάκριση οποιοδήποτε άτομο και άτομο υπό την ιδιότητα του ως μέλος του κράτους.
1. Καθένας έχει το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ασφάλεια.
3. Καθένας έχει το δικαίωμα ελευθερίας και προσωπικής ασφάλειας.
4. Καθένας έχει το δικαίωμα η ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή να τυγχάνει σεβασμού, εκτός αν επηρεάζεται η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και δημόσιας υγείας, των δημόσιων ηθών.
5. Η κατοικία καθενός είναι απαραβίαστη.
6. Καθένας έχει το δικαίωμα σεβασμού και διασφαλίσεως του απορρήτου της αλληλογραφίας, εφόσον η επικοινωνία αυτή διεξάγεται με μέσα που δεν απαγορεύονται από τον νόμο.
7. Καθένας έχει το δικαίωμα ελευθερίας σκέψεως συνειδήσεως και θρησκείας. Η χρήση φυσικής ή ηθικής βίας με σκοπό να εξαναγκασθεί το άτομο να μεταβάλει τη θρησκεία του ή να εμποδιστεί να την μεταβάλει, απαγορεύεται.
8. Καθένας έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της εκφράσεως με οποιοδήποτε τρόπο.
9. Καθένας έχει το δικαίωμα να εκπαιδεύεται και κάθε άτομο ή ίδρυμα έχει το δικαίωμα να παρέχει εκπαίδευση.
Ο λαός έχει το δικαίωμα τόσο στη γνώση, όσο και στην πληροφόρηση, είναι θέμα δημόσιας γνώσης, δεν είναι δημόσια ενόχληση, οχληρία. Ο λαός ενδιαφέρεται, έχει συμφέρον να μάθει. Ο λαός δεν πρέπει να αγνοείται, ούτε το περί δικαίου αίσθημα του. Ο λαός εκλέγει τους άρχοντες του. Όλοι οι διορισμοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπόλογοι προς τον λαό και επιβαρύνει τους κυβερνώντες και διοικούντες και όχι τους κυβερνωμένους. Είναι δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση που αφορά το μέλλον του, είναι δικαίωμα του να γνωρίζει την αλήθεια, απαιτεί περισσότερη διαφάνεια. Είναι γεγονός ότι η αλήθεια τρομάζει τους όποιους κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και τους επίδοξους επιγόνους τους.
Η Νομική Υπηρεσία θεωρείται μια από τις ανεξάρτητες Υπηρεσίες, θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ερώτημα που τίθεται από τον λαό, πόσον ανεξάρτητος και ανέλεγχτος θεωρείται ένας δημόσιος υπάλληλος που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Και πώς διορθώνεται μία λάθος ή κακή κρίση του Γενικού Εισαγγελέα; Τότε, η Νομική Υπηρεσία δεν είναι ευδιάκριτα ανεξάρτητη. Χρειάζεται θάρρος και ειλικρίνεια να γνωρίζεις τις αδυναμίες σου κύριε Γενικέ. Η Δικαιοσύνη στην Κύπρο έπιασε πάτο. Ούτε στο Ανώτατο Δικαστήριο να προσφύγει κάποιος, είναι δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να τη σταματήσει. Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη στην Κύπρο ακολουθεί το συμφέρον των πλουσίων και των ισχυρών. Οι θεσμοί δίνουν το δικαίωμα στους επιτρόπους να νοιώσουν δυνατοί ενώπιον της αδυναμίας τους.
Όποτε γράφω για τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο, γράφω και τη λατινική ρήση «Summum Jus summa injuria». O Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, οι δικαστές και δικηγόροι, να είναι και ευαίσθητοι. Ασφαλώς η αλήθεια σε απελευθερώνει, εκεί που τελειώνει ο νόμος, αρχίζει η τυραννία. Ζούμε στην εποχή των ατομικών συμφερόντων, της κουμπαριάς και της κομματοκρατίας. Κάθε άνθρωπος έχει τις εξαιρέσεις του, έτσι και η τιμή έχει τις δικές της, αλλά και ποικίλλει ανάλογα με την προσφορά.
Υ.Γ. Δημόσιο = Κράτος ή Πολιτεία και δημόσιος αυτός που ανήκει στο κράτος ή τον λαό, αυτός που είναι για κοινή χρήση. Ένα άτομο δεν μπορεί να κάνει ζημιά στην ασφάλεια της Κ.Δ. ή στο δημόσιο συμφέρον. Οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη (ιδιαίτερα για έναν κατηγορούμενο) δεν σταματά στην Εισαγγελία, στην κρίση ενός ατόμου, δημοκρατία έχουμε. Δίκη 620/18, υπόθεση Λουκή Λουκαΐδη, δικαίωση από το ΕΔΑΔ, καταγγελία Άννας Αριστοτέλους κ.ά. Όλα όσα έγραψα είναι περιληπτικά.