Η απόφαση αλλά και το πράσινο φως που άναψε το υπουργείο Παιδείας σε συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο όπως λειτουργήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα προετοιμασίας για σπουδές στην Ιατρική, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, απαλλάσσοντας τελειόφοιτους μαθητές από τις εξετάσεις τετραμήνων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα προς τον υπουργό Παιδείας.
Οι οργανωμένοι γονείς με επιστολή – κόλαφο καταγγέλλουν «δυσμενή διάκριση ή/και αθέμιτη αντιμετώπιση των μαθητών του δημόσιου σχολείου», σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σχολείο διαφημίζει πως λειτουργεί μόνο με συγκεκριμένα μαθήματα και χωρίς εξετάσεις τετραμήνων, «κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να προετοιμάζει αγόγγυστα και απρόσκοπτα τους τελειόφοιτους για τις Παγκύπριες Εξετάσεις».
Σύμφωνα με την επιστολή της Συνομοσπονδίας, η οποία έφτασε στον αρμόδιο υπουργό, το σχολείο καλεί τους τελειόφοιτους των δημόσιων σχολείων να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους και να εγγραφούν σε αυτό καθώς τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. «Προσπαθεί να τους δελεάσει με το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν φροντιστήρια, γιατί θα τους προετοιμάζει μόνο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις σε σχολικό χρόνο. Οι μαθητές του προγράμματος προετοιμασίας για σπουδές στην Ιατρική (η οποία ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική), δεν θα παρακάθονται σε εξετάσεις τετραμήνων, οπότε κερδίζουν τουλάχιστον ένα με ενάμιση επιπλέον μήνα για την προετοιμασία τους. Θα διδάσκονται μόνο τα εξεταζόμενα μαθήματα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, άρα σχεδόν διπλάσιες ώρες από το δημόσιο σχολείο και θα παίρνουν απολυτήριο ιδίου τύπου. Θα έχουν έτσι τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των παιδιών των δημοσίων σχολείων», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναβρασμός για εξετάσεις τετραμήνων – Μέτρα από σχολεία
Επιπρόσθετα, θέτει και τα εξής ερωτήματα:
> Για να λειτουργεί ελληνόφωνα τμήματα πρέπει να είναι σχολείο ιδίου τύπου. Ποιος έδωσε άδεια λειτουργίας σε ένα σχολείο ιδίου τύπου που δεν θα κάνει εξετάσεις τετραμήνων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας;
> Ποια επιτροπή και ποιος αρμόδιος βρίσκεται υπεράνω των νόμων και του Συντάγματος για να δίνει τέτοιες άδειες;
> Πού είναι η ισότητα και η ισονομία ανάμεσα στους τελειόφοιτους;
> Πώς μπορούν οι τελειόφοιτοι του δημόσιου σχολείου να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις άλλους τελειόφοιτους, που το μόνο που κάνουν τα πρωινά είναι να προετοιμάζονται για τις Παγκύπριες Εξετάσεις;
> Πόσα προβλήματα θα δημιουργηθούν στις οικογένειες που πιθανόν να μην έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά τα ίδια τα παιδιά να επιμένουν γιατί θέλουν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για φοίτηση στις Ιατρικές Σχολές;
«Σας παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα σε ενέργειες, οι οποίες θα σταματήσουν τη διαφαινόμενη δυσμενή διάκριση και θα αποκαταστήσουν το κύρος του δημόσιου σχολείου και την ισοτιμία ανάμεσα στους τελειόφοιτους», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οργανωμένοι γονείς στην επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές από τους γονείς ανέφεραν στον «Φ» ότι σε περίπτωση που δεν αναιρεθεί η άδεια που δόθηκε στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο, τότε το υπουργείο Παιδείας οφείλει να εφαρμόσει το ίδιο σύστημα και στα δημόσια σχολεία, δηλαδή να απαλλάξει τους τελειόφοιτους μαθητές από τις εξετάσεις τετραμήνων προετοιμάζοντάς τους αποκλειστικά για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Ο «Φ» επικοινώνησε για το θέμα και με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι από πλευράς της οργάνωσης το ζήτημα αυτό εξετάζεται, μελετώντας παράλληλα και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο φαίνεται να προκύπτουν αρκετά ζητήματα ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, «ξενίζει το γεγονός ότι από πλευράς υπουργείου Παιδείας ενώ υπάρχει τόση επιμονή για τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνου στα δημόσια σχολεία – ενός θεσμού, ο οποίος έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα και στρεβλώσεις – την ίδια ώρα δίνεται η άδεια σε ιδιωτικό σχολείο να μην διεξάγει τις εν λόγω εξετάσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημόσια ανακοίνωση του συγκεκριμένου σχολείου, η οποία αναφέρεται στο εξειδικευμένο πρόγραμμα προετοιμασίας για σπουδές Ιατρικής, επισημαίνεται ότι οι μαθητές: α) Θα έχουν εναλλακτικές επιλογές σε αγγλόφωνα προγράμματα της Ευρώπης, για τις οποίες θα προετοιμάζονται σε σχολικό χρόνο, β) δεν θα παρακάθονται σε εξετάσεις τετραμήνων και θα αξιοποιείται ο χρόνος για προετοιμασία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, γ) δεν θα έχουν φροντιστήρια το απόγευμα εφόσον θα διδάσκονται μόνο τα εξεταζόμενα μαθήματα για τις Παγκύπριες, σχεδόν διπλάσιες ώρες από το δημόσιο σχολείο, και δ) θα έχουν ελεύθερο χρόνο το απόγευμα για μελέτη και άλλες δραστηριότητες.
Ερίζουν ακόμα για την εξεταστέα ύλη των τετραμήνων
Σε μια άλλη εξέλιξη, μερικές μόνο εβδομάδες πριν ανοίξει η αυλαία των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, ΟΕΛΜΕΚ και υπουργείο Παιδείας εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα και στη διαχείρισή τους.
Πριν από μερικές μέρες η ΟΕΛΜΕΚ, στον απόηχο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών της Αντιπροσώπων, κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για «αναξιοπιστία και ασυνέπεια σχετικά με τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνων». Συγκεκριμένα, η οργάνωση στάθηκε στο θέμα της ύλης, σημειώνοντας ότι «σε συνάντηση της με τον υπουργό Παιδείας στις 12 Δεκεμβρίου, η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε την ανάγκη όπως το υπουργείο ανακοινώσει την εξεταστέα ύλη ενόψει των επικείμενων εξετάσεων Ιανουαρίου το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, αίτημα με το οποίο συμφώνησε ο υπουργός Παιδείας. Σε συνέχεια της πιο πάνω απόφασης, το υπουργείο σε ανακοίνωσή του στις 20 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πριν τη διακοπή των μαθημάτων για τις διακοπές των Χριστουγέννων τι θα περιλαμβάνεται στη γραπτή αξιολόγηση του Ιανουαρίου». Ενώ λοιπόν, υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις από τον υπουργό, δυστυχώς αυτές δεν υλοποιήθηκαν για το σύνολο των μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο, επιτείνοντας την αβεβαιότητα, την αγωνία και το άγχος μαθητών και εκπαιδευτικών. Για μια ακόμα φορά παρατηρούμε το φαινόμενο, αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο υπουργού Παιδείας να ανατρέπονται ή και να μην εφαρμόζονται σε χαμηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας του υπουργείου».
Επιπρόσθετα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά άμεσα συνάντηση με τον Πρόδρομο Προδρόμου προκειμένου να διευκρινιστούν σε ανώτατο επίπεδο όλα αυτά τα ζητήματα, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Από πλευράς του το υπουργείο ανέφερε ότι τα πλαίσια μάθησης και οι προβλεπόμενοι δείκτες επάρκειας -επομένως και η «ύλη»- έχουν ανακοινωθεί και είναι γνωστά από τον περασμένο Αύγουστο. «Τυχόν επιμέρους προσαρμογές, μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις, έχουν κοινοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία και τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς. Στη συντριπτική πλειοψηφία, όμως, η «ύλη» είναι εκείνη που προβλέπεται στα προγράμματα και από χρόνια γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί. Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες γνωρίζουν σήμερα, με τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές, τι προβλέπεται και θα συμπεριλαμβάνεται στη γραπτή αξιολόγηση του Ιανουαρίου 2023. Ενώ είναι επίσης γνωστό ότι οι εργάσιμες ημέρες που θα μεσολαβήσουν από την επάνοδο μετά τις διακοπές μέχρι τη γραπτή αξιολόγηση προορίζονται για επαναλήψεις και διαδικασία εμπέδωσης, αφού η διδασκαλία έχει ήδη ολοκληρωθεί προηγουμένως», σημείωσε το υπουργείο.
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Θέμα ισονομίας
Δεν είναι θέμα ιδιωτικής και δημόσιας Εκπαίδευσης. Είναι θέμα ισονομίας. Ακόμη και νόμιμο να είναι. Γιατί όταν υπάρχει σχεδιασμός, νομοθεσία αλλά και επιμονή εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στα δημόσια σχολεία, δεν μπορεί να εξαιρείται άλλο σχολείο που καλείται να εφαρμόσει συγκεκριμένες πρόνοιες. Άρα, το θέμα με την εξαίρεση μαθητών εάν φοιτήσουν στο συγκεκριμένο, έπρεπε να εξεταστεί καλύτερα από πλευράς υπουργείου. Όχι για να απαγορευτεί σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο να προσφέρει εκπαίδευση και να διεκδικεί μαθητές αλλά πρωτίστως για να διαφυλαχθεί το δημόσιο σχολείο. Γιατί δυστυχώς, όπως πάμε, κάποιες αποφάσεις –ακόμη και από αυτούς που οφείλουν να το προστατέψουν– θα οδηγήσουν σιγά-σιγά στη συρρίκνωσή του με τις επιπτώσεις να αγγίζουν πολλά και διαφορετικά επίπεδα.