Χωρίς την απαραίτητη για την περίπτωση τους νοσηλευτική φροντίδα μένουν κλινήρεις ασθενείς, αφού οι διαδικασίες που επιβάλλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στον αριθμό των επισκέψεων που δικαιούνται στα σπίτια τους από νοσηλευτή είτε καθυστερούν την ανάρρωση τους στην περίπτωση προσωρινά κατακεκλιμένων ατόμων είτε τους θέτουν σε κίνδυνο όταν πρόκειται για μόνιμα κλινήρη άτομα. 

Το πρόβλημα, εξήγησε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «αφορά, όλους τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι τους αλλά βεβαίως είναι πολύ μεγαλύτερο στις περιπτώσεις των σοβαρά χρόνιων ασθενών οι οποίοι είναι μόνιμα κλινήρεις». 

Βάσει των διαδικασιών που σήμερα ισχύουν, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «οι ασθενείς δικαιούνται συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων στο σπίτι τους από νοσηλευτή. Όταν ο αριθμός αυτός συμπληρωθεί, όπως συμβαίνει και με άλλες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο ασθενής υποβάλλει αίτημα στον ΟΑΥ για επιπρόσθετο αριθμό επισκέψεων». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «μέχρι την έγκριση του αιτήματος από τον Οργανισμό, ο ασθενής είτε να μένει χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είτε να πληρώνει από την τσέπη του για υπηρεσίες που κανονικά δικαιούται να λάβει μέσω του ΓεΣΥ και σίγουρα δεν μιλάμε για μικροποσά αφού η κάθε επίσκεψη στοιχίζει γύρω στα €20 – €30 και εάν ένας ασθενής χρειάζεται μεγάλο αριθμό επισκέψεων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μόνιμα κατακεκλιμένων ασθενών τότε αντιλαμβανόμαστε μέχρι που μπορεί να ανεβεί το ποσό αυτό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκατοντάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα λόγω «διαδικασιών»

Σε ό,τι αφορά «τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται φροντίδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα μετά από ένα ατύχημα ή μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση που πρέπει να μείνουν κλινήρεις, το πρόβλημα παρουσιάζεται από τη στιγμή που θα κριθεί απαραίτητο να υποβληθεί αίτημα για επιπρόσθετες επισκέψεις. Ο ασθενής αυτός είναι προσωρινά σε αυτή την κατάσταση, άρα την υπηρεσία τη χρειάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση του αιτήματος του τον αφήνει στην ουσία ξεκρέμαστο και σίγουρα υποχρεώνεται να πληρώσει από την τσέπη του». 

Για τους μόνιμα κατακεκλιμένους ασθενείς, «το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Ένας χρόνιος ασθενής ο οποίος είναι μόνιμα κλινήρης, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να χρειάζεται νοσηλευτικές υπηρεσίες στο σπίτι του. Ως εκ τούτου ακόμα και η ύπαρξη «οροφής» στον αριθμό επισκέψεων που δικαιούται από το ΓεΣΥ μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει λογική διότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει χωρίς σωστή νοσηλευτική φροντίδα. Θα κινδυνεύσει και σίγουρα οι ασθενείς αυτής της ομάδας δεν χρειάζονται δύο, τρεις ή πέντε ή δέκα επισκέψεις, είναι μια συνεχής ανάγκη η δική τους».  

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έγκριση των αιτημάτων των ασθενών για επιπρόσθετες θεραπείες, το οποίο δεν είναι καθόλου μικρό, τόσο από πλευράς του ΟΚΥπΥ όσο και από τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής νοσηλευτικής φροντίδας, έχουν ληφθεί αποφάσεις για μη εξυπηρέτηση των ασθενών αφού και αυτοί με το δίκαιο τους δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες για τις οποίες δεν είναι σίγουροι ότι θα δώσει στη συνέχεια την έγκριση του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς μας, εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν από την τσέπη τους, εάν δεν την έχουν να μένουν χωρίς την φροντίδα που πραγματικά χρειάζονται και να κινδυνεύουν».

Να εξαιρεθούν κάποιες κατηγορίες

Ο αριθμός των ασθενών που είναι μόνιμα κλινήρεις, είπε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, «δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μεγάλος. Μερικές εκατοντάδες ίσως και σίγουρα αυτός ο αριθμός δεν είναι καθόλου αποτρεπτικός για να αποφασίσει ο ΟΑΥ την εξαίρεση τους από τις «οροφές» και τους περιορισμούς που ισχύουν για τους υπόλοιπους ασθενείς». Ίσως, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ο ΟΑΥ να πρέπει να αναθεωρήσει κάποια από τα όσα σήμερα εφαρμόζονται διότι πραγματικά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή, δεν υπάρχει ούτε λογική και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε και περίπτωση κάποιος να καταχραστεί του Συστήματος. Κανένας δεν θέλει να είναι μόνιμα κλινήρεις και να χρειάζεται νοσηλευτική φροντίδα. Αν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι υπάρχει άνθρωπος που θα καταχραστεί τις νοσηλευτικές υπηρεσίες και το ΓεΣΥ». 

Κανένα νέο για τα οξυγόνα

«Δυστυχώς και παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί δεν έχει ακόμα επιλυθεί ούτε και το πρόβλημα της μεταφοράς φιαλών οξυγόνου από και προς τα σπίτια των χρόνιων ασθενών», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «τα μέλη των οικογενειών των ασθενών εξακολουθούν να υποχρεώνονται να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους, με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν, άδειες ή γεμάτες φιάλες οξυγόνου επειδή ο ΟΑΥ δεν έχει ακόμα βρει τρόπο να μεταφέρονται οι φιάλες αυτές από την προμηθεύτρια εταιρεία στον χώρο που βρίσκεται ο ασθενής». Αυτό το θέμα, είπε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, «το έχουμε αναδείξει πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία θετική εξέλιξη αν και γνωρίζουμε ότι κάποιες κινήσεις έχουν γίνει».