Με δόσεις θα τίθενται σε λειτουργία οι νέες σταθερές κάμερες στα έξι σημεία που εγκαταστάθηκαν και αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο ανάδοχος πρέπει να παραδώσει μέχρι το τέλος του μήνα άλλες είκοσι κάμερες εγκατεστημένες σε έξι σταθερά σημεία που του υπέδειξε η Τροχαία. Ήδη οι κάμερες έχουν εγκατασταθεί και αυτό το διάστημα γίνονται δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά. Πρόκειται για τέσσερα σημεία στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό. Επίσης, βάσει του συμβολαίου, θα παραδοθούν άλλες 16 κινητές κάμερες, σύνολο 20.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Μεταφορών και κατ’ επέκταση το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών που είναι ο ανάδοχος του έργου, δεν βιάζονται να τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες. Κι αυτό για να δοθεί πρώτα ο χρόνος στους οδηγούς να εξοικειωθούν με τα νέα σημεία και από την άλλη, να τεθεί δοκιμαστικά το σύστημα σε λειτουργία ώστε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν να αντιμετωπιστούν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες ώστε η υποδομή να είναι έτοιμη για τη λειτουργία των καμερών, οι οποίες θα ενωθούν με το σύστημα λειτουργίας των φώτων, ώστε όταν διαπιστωθεί παράβαση να καταγράφεται. 

Τα τέσσερα νέα σημεία στη Λευκωσία που θα λειτουργήσουν κάμερες είναι: 

>> Λεωφόρος Μακαρίου – Σπύρου Κυπριανού.

>> Λεωφόρος Γρίβα Διγενή – Προδρόμου.

>> Λεωφόρος Λεμεσού – Αρμενίας.

>> Λεωφόρος Στροβόλου – Μαχαιρά

Οι δυο διασταυρώσεις στην επαρχία Λεμεσού είναι:

>> Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Ν. Παττίχη.

>> Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Αγίας Ζώνης.

Όπως έχει προαποφασιστεί, τα σημεία αυτά θα λειτουργήσουν σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα, για ακόμη ένα λόγο: Να δοθεί η ευκαιρία στο σύστημα να επεξεργάζεται τις νέες καταγγελίες ώστε να μην υπάρξει μπλοκάρισμα όπως συνέβη αρχικά με τις οκτώ πρώτες κάμερες που λειτούργησαν ταυτόχρονα (τέσσερις κινητές και τέσσερις σταθερές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο μεταξύ, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έχει αποστείλει επιστολές σε όλες τις κρατικές Υπηρεσίες που διατηρούν βάση δεδομένων με στοιχεία των πολιτών, όπως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.ά. να επικαιροποιήσουν τις βάσεις τους, λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία των πολιτών ακόμη και τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζονται εύκολα, αφού πολλοί που καταγγέλθηκαν αρνούνται να παραλάβουν το εξώδικό τους.

Όπως έχει διαπιστωθεί, δεκάδες εκατοντάδες πολίτες αν όχι και χιλιάδες, ενώ πήραν μήνυμα στο κινητό τους από το Ταχυδρομείο που τους ειδοποιούσε ότι έχουν συστημένη επιστολή, εντούτοις, επειδή υποψιάστηκαν ότι πρόκειται για εξώδικο από τις κάμερες, εσκεμμένα δεν πήγαν να το παραλάβουν. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει σε ευρεία κλίμακα επειδή κάποιοι επεσήμαναν ότι ο κωδικός που τους εστάλη αφορούσε εξώδικο από κάμερες και όχι για την παραλαβή κάποιου δέματος. 

Στην περίπτωση αυτή το εξώδικο δεν παραγράφεται, αλλά αναλαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία με εκπρόσωπό της να εντοπίσει αυτοπροσώπως πλέον τον παραβάτη για να του επιδώσει το εξώδικο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εταιρεία μπορεί να επιχειρήσει δυο φορές για να εντοπίσει τον παραβάτη οδηγό. Αν αποτύχει τότε τη σκυτάλη για επίδοση αναλαμβάνει η Αστυνομία. Αν και πάλι ο παραβάτης δεν εντοπίζεται τότε τα στοιχεία του θα καταχωρούνται σε μια βάση δεδομένων και όταν έρθει σε επικοινωνία με κάποιο κυβερνητικό Τμήμα θα εντοπίζεται.  

Σημειώνεται πάντως, ότι στα σημεία που έχουν εγκατασταθεί νέες κάμερες αν και τα φλας μπορεί να αναβοσβήνουν, εντούτοις, οι οδηγοί δεν καταγγέλλονται γιατί γίνεται δοκιμαστική χρήση. Καλό είναι οι οδηγοί να συμμορφώνονται ώστε όταν θα λειτουργήσουν κανονικά να είναι εξοικειωμένοι.

Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης (1/1/2022) μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου του 2022, έχουν εντοπιστεί συνολικά 144.081 τροχαίες παραβάσεις από τις συσκευές, ενώ βάσει της καταγραφής αυτού του αριθμού των αδικημάτων, εκδόθηκαν 79.622 εξώδικα πρόστιμα, από τα οποία τα 41.142 έχουν καταβληθεί. Επιπρόσθετα, από τις συσκευές, είχαν καταγραφεί 80.429 τροχαία αδικήματα για τα οποία εκδόθηκαν εξώδικα πρόστιμα. Σημειώνεται, ότι ο λόγος που τα τροχαία αδικήματα είναι περισσότερα από τα εξώδικα πρόστιμα, οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνονται στο ίδιο εξώδικο, πέραν της μιας παράβασης. Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, πριν ένα σημείο τεθεί σε επίσημη λειτουργία, θα δοθεί χρόνος στους οδηγούς να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα.

Παρενθετικά αναφέρεται ότι όταν τεθούν σε λειτουργία οι κάμερες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη συμβολή της με τη λεωφόρο Προδρόμου, τότε θα υπάρχουν τρία σταθερά σημεία σε μια λεωφόρο με εγκατεστημένες κάμερες.

Νέα βλάβη στις κάμερες έφερε γκρίνια

Νέα βλάβη στο σύστημα με τις σταθερές κάμερες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή έφερε… φάλτσα φλας και γκρίνια από τους οδηγούς. 

Πολίτες είδαν προχθές τις κάμερες να τους καταγγέλλουν ενώ κινούνταν εντός των πλαισίων, με τον βοηθό διευθυντή Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρη Ευριπίδου, να διαβεβαιώνει ότι κανένας δεν θα καταγγελθεί επειδή έγινε λάθος. Παρόμοιο φαινόμενο είχε συμβεί και πριν περίπου έξι μήνες και όσες καταγγελίες έγιναν στο μεσοδιάστημα που υπήρχε η βλάβη δεν μέτρησαν. 

Ο κ. Ευριπίδου είπε ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σύστημα που ελέγχει τα φανάρια τροχαίας, συνεπώς, αμέσως ενημερώνεται η Αστυνομία για να επιδιορθωθεί. Σημείωσε, επίσης, ότι όποιες καταγραφές γίνουν κατά τη διάρκεια της βλάβης τότε ακυρώνονται και δεν φτάνουν ποτέ στους οδηγούς ή ακόμα και αν φτάσει δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν.

Σημειώνεται ότι οι κάμερες μπορούν να καταγγέλλουν παραβίαση του ορίου ταχύτητας με το πρόστιμο να είναι ανάλογο με ύψος της ταχύτητας, παραβίαση κόκκινου φωτεινού σηματοδότη με το εξώδικο πρόστιμο να ανέρχεται στα €300 και 3 βαθμοί ποινής. Επίσης, υπάρχει η παραβίαση της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες συμβολές (άσπρης γραμμής) με το εξώδικο πρόστιμο να είναι στα €25. Επίσης, ένας οδηγός μπορεί να καταγγελθεί για κινητό, μη χρήση ζώνης ή κράνους, ανάλογα.

ΑΠΟΨΗ

Αναγκαίο κακό οι κάμερες

Μπορεί πολλοί να δυσφορούν ότι οι κάμερες είναι ένα φορομπηχτικό εργαλείο για τους πολίτες. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Όποιος κινείται εντός των πλαισίων δεν έχει να φοβάται οτιδήποτε από τις κάμερες. Και πρέπει να τις δούμε ως μέσο για να μειωθούν οι οδικές συγκρούσεις και δη οι θανατηφόρες. Ήδη από τον πρώτο χρόνο έλευσής τους έχουν μειωθεί τα θανατηφόρα κατά 17,8%. Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί και όχι. Η ουσία είναι πως στη συμβολή των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη που ελέγχεται για ένα χρόνο με κάμερες, δεν έχει συμβεί ούτε ένα τροχαίο δυστύχημα. 

Όταν, λοιπόν, δούμε τις κάμερες ως μέσο για να σωθούν ζωές, δεν έχουμε να φοβόμαστε οτιδήποτε. Απλά πράγματα.