Απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ δύναται να ελεγχθεί μόνο πειθαρχικά από την Αστυνομία. Σ’ αυτή την πρόταση εμπερικλείεται η θέση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την καταγγελία από τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών σε βάρος του αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού.
Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, αντίστοιχα, με χθεσινή ανακοίνωση επεξηγούν αναλυτικά την τελική απόφασή τους μετά την εξέταση του πορίσματος του ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, 96 ημέρες μετά την παράδοσή του (15/9/2022).
Στην έκτασης 750 λέξεων κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο αξιωματούχοι καταγράφουν το σκεπτικό τους με το οποίο κατέληξαν στις πιο πάνω αποφάσεις για την καταγγελία της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου, σε βάρος του Κατσουνωτού.
Η διευθύντρια και η ανώτερη λειτουργός του σωφρονιστικού ιδρύματος είχαν καταγγείλει τον τελευταίο στις 20 Ιουνίου του 2022 για διαφθορά και συγκεκριμένα ότι επικοινωνούσε με κρατούμενο στις Φυλακές και τον καλούσε να εξασφαλίσει οπτικό υλικό με προσωπικές τους στιγμές.
Οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρουν ότι «ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι ούτε ο κ. Αιμιλιανίδης, ούτε οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που μελέτησαν τα ενώπιόν τους στοιχεία, αποφάνθηκαν ή εισηγήθηκαν ότι στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς εκ μέρους του κ. Κατσουνωτού, με την έννοια του ότι αυτός απέβλεπε με κάποια πράξη του σε κέρδος».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Εισαγγελέας: Δεν προχωρά με ποινική δίωξη Κατσουνωτού
Κάνουν, βέβαια, λόγο για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων: «Ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι θεωρεί ότι ο κ. Κατσουνωτός πιθανόν να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με βάση την πρώτη παράγραφο του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα και το αδίκημα της συνωμοσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα. Και τα δύο αυτά αδικήματα αποτελούν πλημμελήματα και τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα δύο έτη και/ή με χρηματική ποινή €2.562».
Ωστόσο, Σαββίδης και Αγγελίδης, καταλήγουν ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα της δράσης του κ. Κατσουνωτού, την προσπάθεια του για αποτροπή διάπραξης σοβαρών αδικημάτων και την απουσία στοιχείων που στοιχειοθετούν πράξη διαφθοράς, όπως επεξηγήθηκε προηγουμένως, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Κατσουνωτού».
Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης, σημειώνουν πως θεωρούν ότι «οι ενέργειες του κ. Κατσουνωτού θα μπορούσαν να ελεγχθούν πειθαρχικά σε σχέση με τον τρόπο επικοινωνίας του με τον εν λόγω κατάδικο και τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του. Συνεπώς θα διαβιβάσουμε το αναγκαίο υλικό στην αρμόδια Αρχή για να το εξετάσει και να αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται η λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Ελεγκτής: Zητά απόσπαση Αριστοτέλους στην Ελ. Υπηρεσία
Η αιτιολογία
Οι Σαββίδης και Αγγελίδης αιτιολογούν και το σκεπτικό τους. Αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι τους απασχόλησαν δύο ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με τη δυνατότητα στοιχειοθέτησης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και το άλλο αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από πιθανή ποινική δίωξη του αξιωματικού της Αστυνομίας. Παρουσιάζεται, μάλιστα, ο τρόπος που ενήργησε ο κ. Κατσουνωτός για να εξασφαλίσει το σχετικό υλικό, αλλά και το πλαίσιο των καθηκόντων του (Διοικητής της ΥΚΑΝ και Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας). Διατυπώνεται η θέση ότι ο τελευταίος και άλλα στελέχη του αστυνομικού Σώματος «φαίνεται από το ενώπιόν μας υλικό να είχαν προσωπική γνώση στα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων τους για τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές».
Και προστίθεται: «προκύπτει ότι ο κ. Κατσουνωτός ετοίμασε, σε ανύποπτο χρόνο, αριθμό υπηρεσιακών εκθέσεων προς την ηγεσία της Αστυνομίας, στις οποίες κατέγραφε τα σε γνώση του γεγονότα, τόνιζε την οργάνωση και εκτέλεση εγκλημάτων μέσα από τις ΚΦ, προειδοποιώντας για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν. Στο πλαίσιο αυτό και υπό την τότε ιδιότητά του, είχε λάβει πληροφορίες από συγκεκριμένο κατάδικο, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του κατάδικου να επικοινωνήσει με τον κ. Κατσουνωτό, για το ότι υπήρχαν βίντεο με προσωπικές στιγμές και βίντεο με ποσότητες ναρκωτικών εντός των ΚΦ. Τα εν λόγω βίντεο, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, είχαν περιέλθει στα χέρια ανθρώπων που μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν και/ή τα εκμεταλλεύονταν εξασκώντας πιέσεις στη Διεύθυνση των ΚΦ».
Οι δύο αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας σχολιάζουν πως «από την ανάλυση του υλικού που συνέλεξε ο κ. Αιμιλιανίδης, φαίνεται ότι το κίνητρο στην επικοινωνία του κ. Κατσουνωτού με τον συγκεκριμένο κατάδικο ήταν η άντληση πληροφοριών σχετιζόμενων με τα καθήκοντα του και την πιθανή διάπραξη αδικημάτων από άτομα εντός των ΚΦ. Ανάλυση των επίδικων μηνυμάτων, στο σύνολό τους, φαίνεται να δίνει ξεκάθαρη εικόνα των πραγματικών προθέσεων του κ. Κατσουνωτού ενώ η αποσπασματική παρουσίασή τους σε ΜΜΕ αλλοιώνει αυτή την εικόνα».
Κριτήριο, βάσει των όσων σημειώνουν στη γραπτή τους τοποθέτηση οι Σαββίδης και Αγγελίδης, αποτέλεσε και η ποιότητα και η δύναμη της μαρτυρίας που έχει συλλεχθεί κατά την ποινική ανάκριση.
Τι λένε Ιωαννίδης και Αιμιλιανίδης
Ο εκ των νομικών εκπροσώπων των αξιωματούχων των Φυλακών, Πάμπος Ιωαννίδης, σχολιάζοντας στον «Φ» την απόφαση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας λίγο μετά την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, ανέφερε πως «το δημόσιο συμφέρον παίρνει νέα διάσταση από τη Νομική Υπηρεσία». Και πρόσθεσε ότι δεν μπορείς στον βωμό της διερεύνησης μιας οποιασδήποτε πληροφορίας να θυσιάζεις ατομικά δικαιώματα και να παρανομείς. Εξάλλου, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης μετά από ερώτημα του «Φ» ανέφερε πως τα όσα αποδίδονται στην ανακοίνωση για τις θέσεις του είναι ακριβή. Μετά από νέο ερώτημά μας, είπε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει οτιδήποτε.
Ζητούν άμεση μετακίνηση Αριστοτέλους και Δημητρίου
Την άμεση μετακίνησή τους από τη Διεύθυνση του τμήματος Φυλακών θα ζητήσουν από σήμερα η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου. Αυτό συνάγεται από χθεσινή γραπτή τοποθέτηση που δημοσιοποίησαν η διευθύντρια και ανώτερη λειτουργός του σωφρονιστικού ιδρύματος, αντίστοιχα.
Οι Αριστοτέλους και Δημητρίου εκφράζουν, ταυτόχρονα, τη μεγάλη τους απογοήτευση για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας.
Αυτούσια η τοποθέτησή τους: «Αισθανόμαστε μεγάλη απογοήτευση όταν σε μια καθαρή πράξη διαφθοράς ο ποινικός ανακριτής διαπίστωσε κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία από έναν ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας και η οποία στρεφόταν εναντίον μας. Η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι το γεγονός ότι οι διαπιστωμένες παράνομες ενέργειες του, αποδόθηκαν σε δήθεν ζήλο άσκησης καθηκόντων ενός ανώτερου αξιωματικού και για λόγους δημοσίου συμφέροντος κρίθηκε ότι δεν θα έπρεπε να ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική δίωξη
Τα καθήκοντα του ως ανώτερος αξιωματικός και η προσπάθεια του να αποκτήσει στοιχεία από την προσωπική μας ζωή με σκοπό να μας πλήξει, δεν συσχετίζονται και γι’ αυτό τον λόγο το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να αποτελεί την πανάκεια για τη μη ποινική δίωξή του. Οι ενέργειες του εν λόγω αξιωματικού παραμένουν ως πράξεις που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα το αναφαίρετο δικαίωμα της αξιοπρέπειας και της προσωπικής ζωής του κάθε πολίτη.
Ενόψει αυτής της εξέλιξης και λόγοι ελάχιστης αξιοπρέπειας, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να ζητήσουμε αύριο την άμεση μετακίνησή μας από τη Διεύθυνση των Φυλακών γιατί ο χειρισμός δεν αποτρέπει την επανάληψη ανάλογων περιστατικών και ούτε τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουμε. Το σύστημα δεν μας προστάτευσε στοιχειωδώς σε μια καθαρή υπόθεση κατάχρησης εξουσίας και συνωμοσίας, οι οποίες αποτελούν πράξεις διαφθοράς».