Ο Νεόφυτος Παπαμιλτιάδους, πρώην δικηγόρος – πρόεδρος του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου γράφει για τη γνωριμία του με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο…
Γνώρισα προσωπικά τον τέως Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνο, όταν προσκλήθηκε ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που έγινε στη Λεμεσό στις 02/05/2000. Κατέφθασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άννα – Μαρία και τον γιο του Νικόλαο, με πρόθεση να συνεχίσει επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου όπου ήταν καλεσμένος (Φυλακισμένα Μνήματα, Τύμβο Μακεδονίτισσας, Μοναστήρι του Κύκκου και Προεδρικό κ.λπ.)
Με την άφιξή του, συνάντησε ολιγάριθμους νεαρούς διαδηλωτές δημοκράταρους, ιδεολόγους προς τη Σοβιετία και προς τους φίλους των Φιντέλ Κάστρο, Καντάφι και Κιμ Ιλ Σουγκ… Ο τέως Βασιλεύς, τους χαιρέτησε και απεχώρησε πικραμένος και στεναχωρημένος.
Για τους προαναφερόμενους έμμισθους «επαναστάτες», αρθρογράφησα με επιχειρήματα ότι ήταν πρώτη η Χούντα του Παπαδόπουλου που τον κατήργησε ως Βασιλέα με ένα λεγόμενο και ελεγχόμενο δημοψήφισμα στις 29/7/1973. Και στη συνέχεια, μετά την πτώση της Χούντας, το δημοψήφισμα στις 8/12/1974 όπου η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία. Μάλιστα, ο τότε πολιτικός και αργότερα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, είχε δηλώσει: «Είμαι υπέρ της Βασιλείας και τάσσομαι υπέρ του Κωνσταντίνου». Ενώ το 1988, ο τότε πολιτικός και αργότερα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι, αν και αντιβασιλικός, χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα της Μεταπολίτευσης με το χαρακτηρισμό «unfair» (άδικο).
Για την εν λόγω αρθρογραφία μου, όταν δημοσιεύθηκε, είχα αρνητικές υβριστικές δηλώσεις από κάποιους δημοκράταρους. Ήταν τότε στις 03/05/2000 που δέχθηκα αναπάντεχα ένα τηλεφώνημα από μία πολύ φίλη μου, η οποία ήταν φίλη και συμφοιτήτρια στα Κολλέγια της Ελβετίας με την τότε Πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα- Μαρία και μετέπειτα σύζυγο του τότε Βασιλέα Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν μαζί τους εκείνη την ημέρα στη Λεμεσό. Στο τηλεφώνημα της, η Αθηνά μου είπε: «Νεόφυτέ μου είναι μαζί μας τώρα (03/05/2000), ο Μεγαλειότατος Βασιλεύς Κωνσταντίνος, η Βασίλισσα Άννα- Μαρία και ο γιος τους Πρίγκιπας Νικόλαος και θέλει να σου μιλήσει αν αποδέχεσαι». Εγώ συγκινήθηκα και βούρκωσα και τότε μου ανέφερε: «Κύριε Παπαμιλτιάδους είμαι ο Κωνσταντίνος και σας ευχαριστώ για ότι αρθρογραφήσατε για εμάς. Θέλω απλά μόνο την ταχυδρομική σου διεύθυνση». Του την ανέφερα και με ξαναευχαρίστησε.
Από τότε και κάθε Χριστούγεννα, ή κάποτε και στην ονομαστική μου γιορτή μου έστελνε ευχετήριες κάρτες με φωτογραφίες της οικογένειάς του όπως και τη δική του ταχυδρομική διεύθυνση που ήταν στο Λονδίνο μέχρι που αρρώστησε. Οποτεδήποτε όμως φίλοι του ή μέλη της οικογένειάς του ερχόντουσαν στην Κύπρο με οδηγίες του, μου τηλεφωνούσαν και συναντιόμασταν. Η τελευταία φορά, ήταν όταν η κυρία Φωτεινή Τάσσου Παπαδόπουλου κάλεσε στην Κύπρο τον Πρίγκιπα Νικόλαο και συναντήθηκα μαζί του στην εκδήλωση της.
Απέστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα στην οικογένειά του, με τα θερμά μου συλλυπητήρια με αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης και μέσω γνωστού μου κατατέθηκαν λουλούδια στον τάφο του. Αιώνια θα είναι η μνήμη του για όσα καλά έπραξε για τον Ελληνισμό.