Τον έντονο προβληματισμό του για το μέγεθος και τον ρυθμό που αλλάζει η χρήση γης στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου, αλλά και τον μεγάλο όγκο περιβαλλοντικών όρων που καλείται να εποπτεύσει το Τμήμα Περιβάλλοντος, για τα διάφορα έργα, ενώ παράλληλα δηλώνει υποστελεχωμένο, εκφράζει το Terra Cypria – Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρατηρεί την έντονη και απότομη προώθηση αρκετών έργων βόρεια και πολύ κοντά, έως δίπλα, από την Αλυκή Ακρωτηρίου, καθώς οι πολεοδομικές ζώνες το επιτρέπουν, με βάση το Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού.
Ο Χριστόφορος Παναγιώτου, Υπεύθυνος Πολιτικής του Terra Cypria, σημειώνει ότι: Τα τελευταία χρόνια, και εξ όσων γνωρίζουμε με βάση και της ιδιότητας μας ως μόνιμο μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ) του Τμήματος Περιβάλλοντος, έχουν πάρει το πράσινο φως από την περιβαλλοντική Αρχή 7 έργα διαφόρων τύπων και μεγέθους. «Για τα 7 αδειοδοτημένα έργα έχουν μεν επιβληθεί όροι για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων μέσα από τις γνωματεύσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής, όμως μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι οι όροι που επιβάλλονται είναι μεμονωμένοι ανά έργο, και δεν υπάρχει κάποια γνωμάτευση με συσσωρευτικούς όρους για το σύνολο των έργων και τις συναθροιστικές επιπτώσεις στο υδρολογικό ισοζύγιο της περιοχής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αλυκή Ακρωτηρίου θύμα ενός ανεύθυνου κράτους
Το Terra Cypria διαχρονικά τονίζει την ανάγκη για εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή αντίστοιχης μελέτης, για την αξιολόγηση των συσσωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από όλες τις υφιστάμενες και προτεινόμενες αναπτύξεις στην ευρύτερη περιοχή που συνορεύει με την Αλυκή Ακρωτηρίου στα βόρεια. Ένας ενισχυτικός παράγοντας για την ανάγκη εκπόνησης της πιο πάνω μελέτης είναι η πολύ μεγάλη βιολογική σημασία της Αλυκής και η απουσία ικανοποιητικής ζώνης ανάσχεσης (buffer zone) μεταξύ των οικιστικών και εμπορικών ζωνών με την Αλυκή.
Για την πολύ πιθανή επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, η πολιτεία φαίνεται να είναι απροετοίμαστη.