Συνεχίζεται ο σάλος γύρω από τη διαρροή θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου την περασμένη Δευτέρα, με τους εκπαιδευτικούς φορείς να στρέφονται κατά του υπουργείου Παιδείας, στήνοντάς το στον τοίχο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα. Στο επίκεντρο της επόμενης μέρας του φιάσκου της πρεμιέρας των εξετάσεων πρώτου τετραμήνου, τέθηκε το τι θα γίνει με τους τελειόφοιτους μαθητές, καθώς απ’ ό,τι διαφάνηκε, το μπάχαλο που δημιουργήθηκε οδήγησε σχολεία να χειριστούν διαφορετικά την όλη κατάσταση, δημιουργώντας μαθητές πολλών ταχυτήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ξέσπασμα μαθήτριας που διαγνώστηκε με λευχαιμία- «Σου ζητάω να μπεις στη θέση μου»
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι στα σχολεία δεν έφτασε καμία γραπτή οδηγία παρά μόνο προφορικές, με αποτέλεσμα άλλοι μαθητές να εξετάζονται στο αρχικό δοκίμιο, άλλοι στο εφεδρικό που δόθηκε στη συνέχεια, άλλοι να λύνουν και τα δύο, ενώ άλλοι πάλι, να φεύγουν από τα σχολεία τους. Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε και με μαθητές που είχαν διευκολύνσεις, καθώς ορισμένοι από αυτούς εξετάστηκαν στο πρώτο δοκίμιο, ενώ άλλοι έλαβαν το δεύτερο. Στο σημείο αυτό πολλοί είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που διερωτώνται τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος κινηθεί νομικά, αλλά και πώς προστατεύονται επί της ουσίας οι μαθητές, οι οποίοι χωρίς καμία υπαιτιότητα βρέθηκαν στη δίνη αυτού του φιάσκου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σχετικά με τον αριθμό παιδιών που έφυγαν από το σχολείο, ανέφερε ότι θα έχουν ευκαιρία να περάσουν στη δεύτερη σειρά εξέτασης, αν και δεν προβλέπεται αυτό. «Απουσίαζαν 66 παιδιά και αυτοί που αποχώρησαν είναι 250. Μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα. Οι 66 αν ήταν αδικαιολόγητα απόντες, είναι άλλο το θέμα, αν ήταν δικαιολογημένοι είναι άλλο θέμα», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα 250 παιδιά τα οποία κακώς έφυγαν από το σχολείο, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν σε δεύτερη σειρά την εξέταση. Θα δοθούν λύσεις για όλους. Στη διόρθωση θα ληφθεί υπόψη και η αναστάτωση που δημιουργήθηκε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαρροή δοκιμίου: «Θα υπάρξουν συνέπειες», διαμηνύει ο ΥΠΑΝ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο δεν βλέπει με θετικό μάτι το αίτημα φορέων όπως δοθεί η ευκαιρία σε όσα παιδιά το επιθυμούν να παρακαθήσουν στις εξετάσεις της δεύτερης σειράς, ειδικά εάν αυτά έλυσαν μεν το γραπτό αλλά αισθάνονται πως λόγω της αναστάτωσης που επικράτησε, θέλουν να επανεξεταστούν. Μάλιστα, λέχθηκε πως τα παιδιά αυτά να απαντήσουν εάν επιθυμούν να εξεταστούν ξανά προτού γνωστοποιηθεί ο βαθμός τους.
Χθες, σε κοινή τους ανακοίνωση η ΟΕΛΜΕΚ, η ΠΣΕΜ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, έστησαν το υπουργείο στον τοίχο κάνοντας λόγο για τραγική διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε. «Αγνοώντας την ψυχολογία των μαθητών, που είχαν αφιερώσει ήδη αρκετή ώρα για την επίλυση του γραπτού, αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας με το γραπτό της β’ σειράς, εκτός από τους μαθητές των διευκολύνσεων, που με βάση τις οδηγίες του υπουργείου συνέχιζαν την εξέταση με το πρώτο γραπτό. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγίες του υπουργείου έφτασαν με καθυστέρηση ή/και καθόλου, ενώ αλλού πολλοί μαθητές βρίσκονταν εκτός τάξης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της ΟΕΛΜΕΚ με τον υπουργό, πριν τη συνέχιση της διαδικασίας με το γραπτό της β’ σειράς, του θέσαμε έντονα την ανάγκη ακύρωσης της χθεσινής εξέτασης και τον ορισμό νέας ημερομηνίας για την εξέταση των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου, έχοντας επίγνωση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και αντιλαμβανόμενοι την ψυχολογία των μαθητών. Συναντήσαμε την άρνηση του υπουργού Παιδείας στις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας, με απαράδεκτο ύφος και επιχειρηματολογία», σημειώνονται στην ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποψήφιοι Πρόεδροι έτοιμοι για κατάργηση των τετραμήνων
Παράλληλα, οι τρεις φορείς καταγγέλλουν «την τραγική διαχείριση της κατάστασης από τον υπουργό μετά τη διαρροή των θεμάτων, με θύματα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, στην πιο κρίσιμη φάση της σχολικής τους ζωής. Ο υπουργός Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα έγιναν μετά τη διαρροή. Θυματοποιήθηκαν όλοι/-ες οι μαθητές/-τριες της Γ’ Λυκείου. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες που τον βαραίνουν».
Από πλευράς του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγο για τεράστια τρύπα στη διαδικασία του συστήματος, σημειώνοντας πως έγινε δέκτης κάποιων καταγγελιών τις προηγούμενες μέρες για την πιθανότητα του διάτρητου των εξετάσεων. «Δεν υπήρχε δυνατότητα να παρέμβω και θα το διευκρινίσω αυτό διότι την παραμονή δεν μπορείς να παρέμβεις διότι θα τερματίσεις μια διαδικασία που είναι επικίνδυνη. Έγιναν όμως συστάσεις», πρόσθεσε.
Αναμένεται απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας
Όσον αφορά στο πώς θα αντιμετωπιστεί η καθηγήτρια, η οποία προώθησε το μήνυμα με θέματα του δοκιμίου, το υπουργείο Παιδείας αναμένει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως ανέφερε στον ACTIVE, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, «διενεργήθηκε διοικητική έρευνα στο ιδιωτικό σχολείο από το οποίο διέρρευσε το θέμα του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών και το αποτέλεσμα δεικνύει ευθύνες ως προς την εφαρμογή των οργανωτικών ενεργειών που θα έπρεπε να γίνουν σε ό,τι αφορά στη διενέργεια των εξετάσεων». Ο κ. Λούης πρόσθεσε ότι «το ένα μέλος της επιτροπής εξετάσεων τετραμήνων έλαβε το μήνυμα της θεματολογίας, προσεγγίστηκε από δεύτερο μέλος του προσωπικού του σχολείου, το οποίο ενημερώθηκε για τα θέματα και η εν λόγω κυρία κατά τρόπο πλημμελή, προώθησε την πληροφορία με τον τρόπο που ξέρουμε. Αναμένουμε από τη Νομική Υπηρεσία να μας προσδιορίσει το είδος της δίωξης που θα ασκηθεί στο συγκεκριμένο πλημμέλημα».