Δραματική έκκληση για εξοικονόμηση νερού απευθύνει ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέας Μανώλη, τονίζοντας ότι τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι αγρότες και οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η ανομβρία στην Κύπρο αποτελεί, όπως είπε, τακτικό πλέον επισκέπτη. Ο κ. Μανώλη έκανε λόγο για πολύ κακή κατάσταση στα φράγματα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου του 2017, δίνοντας εικόνα για τα μειωμένα αποθέματα νερού ελέω ξηρασίας.
Συγκεκριμένα, η εισροή νερού στα μεγάλα φράγματα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο δεν ξεπέρασε καν τα 2 εκατ. κ.μ.
Όπως είπε, αν συνεχιστεί η απογοητευτική βροχόπτωση και η ελάχιστη ροή νερού στα φράγματα, τότε θα μελετηθεί περιορισμός της παροχής νερού για άρδευση. Οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Επανέλαβε ότι ο Δεκέμβριος ήταν απογοητευτικός με μόλις το ένα τρίτο της κανονικής για την εποχή βροχόπτωσης. Η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται μόλις στο 13,1%, με 38,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με 63,4 εκατομμύρια πέρυσι ή πληρότητα 21,8%. Η σημερινή αποθηκευμένη ποσότητα στα φράγματα του Νοτίου Αγωγού είναι 17 εκατ. κ.μ. ή 9% σε σύγκριση με 29 εκατ. και 15,4% πληρότητα την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Χαμηλή είναι και η εισροή νερού στα φράγματα της Πάφου με πληρότητα 18,5%, σε σύγκριση με 33,8% πέρυσι, με την εισροή νερού να είναι στα 13,2 εκατ.κ.μ.
Οι περικοπές νερού για άρδευση φέτος έφθασαν το 17%. Δεδομένου ότι η κύρια πηγή νερού για άρδευση είναι τα φράγματα και προς το παρόν είναι άδεια, θεωρείται δεδομένο ότι οι ποσότητες που θα παραχωρηθούν στους γεωργούς αυτή τη χρονιά θα είναι ακόμα πιο περιορισμένες που μπορεί να ξεπεράσουν το 30% και να φθάσουν μέχρι το 50%.
Οι πραγματικές ανάγκες νερού στα αρδευτικά έργα θεωρούνται οι ποσότητες που έχουν καταναλωθεί στα έργα αυτά το 2004 που ήταν η μόνη χρονιά που δεν έγιναν περικοπές στην άρδευση, αφού όλα τα φράγματα είχαν υπερχειλίσει. Οι ποσότητες αυτές δεν ξεπερνούν τα 70 εκ. κ.μ. παγκύπρια. Όσον αφορά στο πόσιμο νερό, σημειώνεται ότι λόγω της λειτουργίας των αφαλατώσεων καλύπτονται όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα πλην της Πάφου, που βρίσκεται στα σκαριά διαγωνισμός για νέα μονάδα. Σημειώνεται ότι μέσα στην άνοιξη, αφού γίνει εκτίμηση των υδατικών αποθεμάτων και των υδατικών αναγκών για όλη τη χρονιά, αποφασίζεται η ποσότητα νερού που θα παραχωρηθεί στους γεωργούς για κάθε είδος φυτείας, υπολογίζοντας πάντα και τις ποσότητες που πρέπει να παραμείνουν στα φράγματα για ασφάλεια στο τέλος του χρόνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Άδεια φράγματα από νερό, γεμάτα από σκουπίδια (εικόνες)
- Τραγική η κατάσταση που παρουσιάζουν τα φράγματα
Από πλευράς του ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα με συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας και λιγότερη βροχή. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή των δεδομένων για την επόμενη περίοδο, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες πέφτουν ευεργετικές βροχές σε ολόκληρη την Κύπρο.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο Δεκέμβριος του 2017 κατατάσσεται ως ο 15ος ξηρότερος Δεκέμβριος από το 1901, ενώ βάσει των προκαταρκτικών βροχομετρικών στοιχείων που διαθέτει το Τμήμα για τον μήνα Δεκέμβριο του 2017 το ύψος βροχής έφτασε μόλις τα 35,2mm ή 33% της κανονικής (περίοδος αναφοράς κανονικής βροχόπτωσης: 1961-1990). Τονίζεται ότι η μηνιαία βροχόπτωση ήταν πολύ πιο κάτω από την κανονική ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια, ενώ σημειώνει ότι η βροχόπτωση γενικά κυμάνθηκε ανάλογα με την περιοχή μεταξύ 3% και 49% της κανονικής. Η συνολική βροχόπτωση κατά την περίοδο Οκτώβριος 2017-Δεκέμβριος 2017 ήταν περίπου 129,5 mm ή 68% της κανονικής.