Αν είσαι γυναίκα στην Κύπρο έχεις πιθανότητες να πληρώνεσαι από τον εργοδότη σου κατά 25,2% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους σου, οι οποίοι ωστόσο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από εσένα να εργαστούν επτά περισσότερα χρόνια.

Σε θέματα χρημάτων γενικά βεβαίως, δεν έχεις να ζηλέψεις τίποτα από τις υπόλοιπες Ευρωπαίες ούτε και από τους άνδρες και την ίδια ώρα, έχεις μεγάλες πιθανότητες να ζήσεις τέσσερα χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, 38% πιθανότητες να αποφοιτήσεις από Πανεπιστήμιο (άνδρες 33%) αλλά 54% περισσότερες πιθανότητες από έναν άνδρα να κάνεις μόνη σου τις δουλειές του σπιτιού και να μαγειρεύεις καθημερινά. Τέλος, πρέπει να γνωρίζεις ότι το 36% των γυναικών στη χώρα σου έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση και οι πιθανότητες να αποκτήσεις εξουσία ή να συμμετέχεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων είναι κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στην κυπριακή Βουλή οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 14% των μελών του Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 22η θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ισότητας των Φύλων. Βρίσκεται 11,3 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Η βαθμολογία που εξασφάλισε η Κύπρος για το έτος 2021 ήταν 57,3 βαθμούς, ενώ ο μέσος όρος βαθμολογίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ήταν 68,6. Στον τομέα της Εργασίας η Κύπρος εξασφάλισε συνολικά 69,9 μονάδες με τον μέσο όρο της Ένωσης να βρίσκεται στις 71,7. Στον τομέα της Υγείας η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων με τον μέσο όρο της Ε.Ε. εξασφαλίζοντας 87 μονάδες (88,7 Ε.Ε.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολύ χαμηλά στην κατάταξη, στην 24η θέση,  βρίσκεται η Κύπρος σε θέματα άσκησης εξουσίας και κέντρων λήψης αποφάσεων καθώς εξασφάλισε μόλις 30,1 μονάδες με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται στις 57,2 μονάδες. Σε ό,τι αφορά τα κέντρα λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την οικονομία, η Κύπρος εξασφάλισε μόλις 22,8 μονάδες ενώ στη συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων η βαθμολογία, έφθασε μεν τις 34,6 μονάδες αλλά η κατάταξη της Κύπρου ήταν η 26η θέση.  

Στην εξασφάλιση προσωπικού χρόνου η βαθμολογία της Κύπρου ήταν 51,3 μονάδες (64,9 Ε.Ε.) ενώ σε θέματα γνώσης η βαθμολογία έφθασε τις 57,8 μονάδες έναντι 62,5 που ήταν ο μέσος όρος στην Ένωση. 

Σημαντική διαφορά κάνει ωστόσο η Κύπρος σε θέματα χρημάτων αφού η ισότητα των φύλων στον τομέα αυτό είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και φθάνει τις 83,1 μονάδες (ΕΕ 82,6). Γενικά, στον τομέα των χρημάτων η Κύπρος, κατατάσσεται στη 13η θέση. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση η βαθμολογία της Κύπρου ήταν 91,7 με το μέσο όρο της Ε.Ε. να βρίσκεται στο 88,3. 

Στον τομέα της Υγείας, η Κύπρος φαίνεται να έκανε πισωγύρισμα σε σχέση με το 2019 κατά 0,9 μονάδες πέφτοντας από τη 12η στη 15η θέση. Ωστόσο εξασφάλισε 87 μονάδες. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η ισότητα των φύλων στην Κύπρο βρίσκεται στις ψηλότερες θέσεις της Ε.Ε. με τη βαθμολογία να φθάνει στο 98,9 (Ε.Ε. 97,6).

Στην τελευταία θέση η Ελλάδα

Γενικά η βαθμολογία της Κύπρου από το 2010 μέχρι το 2021, αυξήθηκε κατά 8,3 μονάδες. Ο ρυθμός ανόδου στην Ε.Ε. ήταν 5,5 μονάδες. 

Στην τελευταία θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα με 53,4 βαθμούς, ενώ χαμηλότερη βαθμολογία από την Κύπρο εξασφάλισαν, η Ρουμανία με 53,7 βαθμούς, η Ουγγαρία με 54,2 βαθμούς, η Σλοβακία με 56 βαθμούς και η Τσεχία με 57,2 βαθμούς. 

Πρώτη στην κατάταξη η Σουηδία με 83,9 βαθμούς. Ακολουθούν: Η Δανία με 77,8 βαθμούς, η Ολλανδία με βαθμολογία 77,3, η Φιλανδία με 75,4 βαθμούς και η Γαλλία με 75,1 βαθμούς.