Ένας σε κάθε επτά απόφοιτους γυμνασίου στην Κύπρο, δηλαδή το 15,6% των μαθητών, επιλέγει να συνεχίσει τη φοιτήσή του σε Τεχνική Σχολή, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Refernet (2016) – Cedefop. Παράλληλα, μελέτες αναδεικνύουν ότι η κοινωνία είναι αρνητικά προκατειλημμένη προς την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, θεωρώντας πως το Γενικό Λύκειο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες αποκατάστασης και μάλιστα με υψηλότερες απολαβές.
Διαφορετική είναι η στάση των μαθητών της Φινλανδίας και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, με την πλειοψηφία των παιδιών να στρέφεται στα τεχνικά σχολεία. Τα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάστηκαν από τον επιθεωρητή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνο Γεωργίου, σε συνέδριο που διοργάνωσε η ΟΛΤΕΚ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, τον ρόλος της και τις προοπτικές.
Μόλις το 15,6% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επέλεξαν τις Τεχνικές Σχολές, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Refernet (2016) – Cedefop. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάστηκε αύξηση στο ποσοστό εκείνων που επιλέγουν την Τεχνική Εκπαίδευση, εντούτοις η Κύπρος είναι δεύτερη από το τέλος στην κατάταξη της Ευρώπης. Στον πάτο, τοποθετείται η Μάλτα με ποσοστό 12,7% και ακριβώς πάνω από την Κύπρο, δηλαδή τρίτη από το τέλος η Ουγγαρία με 23,2%, δηλαδή οκτώ μονάδες υψηλότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμελημένες οι τεχνικές σχολές
Στον αντίποδα, στην κορυφή βρίσκεται η Τσεχία, όπου σχεδόν όλοι οι μαθητές της επιλέγουν να φοιτήσουν σε τεχνικά σχολεία με ποσοστό 73,2%.
Ακολουθεί με 71,3% η Φινλανδία και με 70,4% η Κροατία. Μοιρασμένοι στη μέση είναι μαθητές σε Πολωνία (50,5%) και Ελλάδα (45,9%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε χώρες που χαρακτηρίζονται από ευημερία και οικονομική ανάπτυξη, όπως στη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και Αυστρία, οι μαθητές επιλέγουν πρωτίστως την Τεχνική Εκπαίδευση, αφού πάνω από το 65% των μαθητών φοιτά σε Τεχνικές Σχολές. Μεταξύ 55% – 65%, προσανατολίζονται στην Τεχνική Εκπαίδευση οι μαθητές του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλίας Μαρκάτζιης: Η Τεχνική Εκπαίδευση πάνω σε άλλη βάση
Λίγο λιγότεροι από τους μισούς μαθητές της Σουηδίας είναι σε τεχνικά σχολεία, ενώ αδιαφορία επιδεικνύουν για την εν λόγω εκπαίδευση τόσο οι μαθητές της Κύπρου όσο και της Ισλανδίας, Ουγγαρίας Λιθουανίας.
Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η χαμηλή σχολική επίδοση στο Γυμνάσιο αποτελεί τη βασική αιτία επιλογής της Τεχνικής Σχολής, κυρίως για τους μαθητές της πρακτικής κατεύθυνσης, όπως αναφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε διερεύνηση των στάσεων των μαθητών της εν λόγω Εκπαίδευσης, το 2003. Τονίζονταν επιπλέον, πως οι μαθητές είχαν κάνει την επιλογή τους έχοντας λανθασμένη ενημέρωση για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Τεχνική Εκπαίδευση και παράλληλα λόγω των χαμηλών προσδοκιών για το μέλλον τους.
60% η άμεση αποκατάσταση
Ο πρώτος λόγος που οι Ευρωπαίοι μαθητές επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση είναι η εξεύρεση εργασίας, αναφέρουν εμπειρογνώμονες της Ευρώπης σε έρευνα για τον μεταβαλλόμενο χαρακτήρα και τον ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη γηραιά ήπειρο. Συνολικά το 87% των μαθητών της Ευρώπης που φοιτά σε Τεχνικές Σχολές, δηλώνει ευχαριστημένο με τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει και παράλληλα το 60% βρήκε την πρώτη του μακροχρόνια εργασία νωρίτερα ή και έναν μήνα μετά από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του. Επιπλέον, το 40% των επαγγελματιών θα συνιστούσε στους νέους την τεχνική εκπαίδευση, έναντι του 27% που θα προέτρεπε τη γενική.
Στην ίδια έρευνα, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν και σε αρνητικές διαπιστώσεις. Ειδικότερα, διεφάνει ότι το 84% των πολιτών της ΕΕ συμφωνεί ότι η Γενική Εκπαίδευση έχει πιο θετική εικόνα από την Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα τους. Επίσης τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι οι μαθητές με χαμηλές βαθμολογίες κατευθύνονται προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και παράλληλα ένας στους τρεις, εκτιμά πως η Τεχνική Εκπαίδευση δεν οδηγεί σε υψηλόμισθες και υψηλής ευθύνης, θέσεις εργασίας.
ΟΛΤΕΚ: «Χρειάζεται επαγγελματικός προσανατολισμός»
Την ανάγκη επαγγελματικού προσανατολισμού για τους απόφοιτους των Γυμνασίων, υπογράμμισε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου. Όπως ανέφερε ο κ. Λυσάνδρου, «υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και ταυτόχρονα προκατάληψη στην κυπριακή κοινωνία και από τους γονείς και από τους μαθητές». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, τόνισε πως: «Οι προοπτικές της Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι εξαιρετικές, εφόσον ο μαθητής επιλέξει τον κλάδο του συνειδητά, επειδή τον ενδιαφέρει πραγματικά και εφόσον –όπως και στην γενική– προσπαθήσει και μελετήσει. Να μην είναι δηλαδή κριτήριο για την Τεχνική Σχολή, οι φίλοι και η παρέα, ή η λανθασμένη πίστη ότι εκεί θα είναι πιο εύκολο να ολοκληρώσει το σχολείο».
Επιπλέον ο κ. Λυσάνδρου ανέφερε πως απουσιάζουν από την αγορά οι καλοί τεχνικοί. «Έχουμε έλλειψη», είπε συγκεκριμένα και εξήγησε πως αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στον τομέα των κατασκευών και της συντήρησης. «Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, που είναι ένας πολύ μεγάλος κλάδος, δεν υπάρχουν αρκετοί τεχνικοί συντήρησης. Μας παρακαλούν για να βρούμε. Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στις εγκαταστάσεις κτηρίων, είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα έργα». Συμπερασματικά, δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι η αποκατάσταση και λόγω όλων αυτών των αναγκών, είναι άμεση για τους μαθητές, ακόμη και πριν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στις Τεχνικές Σχολές. «Είχα μαθητές που στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2013-2014, εργάζονταν τις Παρασκευές και πληρώνονταν έναντι €50».