Την επαγγελματική τους ασφάλιση καθώς και γραπτές διαβεβαιώσεις για τη νομική κάλυψη της οποίας θα τυγχάνουν είτε από το κράτος είτε από τον ΟΚΥπΥ σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, διεκδικούν οι γιατροί του δημοσίου οι οποίοι έχουν ήδη εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη. Βεβαίως, ύστερα από την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, χθες το απόγευμα, τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν και ως εκ τούτου νεότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, πρέπει να αναμένονται σήμερα το πρωί.
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, βάσει των κανονισμών λειτουργίας του ΓεΣΥ, «ο κάθε συμβαλλόμενος πάροχος ή εγγεγραμμένος πάροχος, όπως είναι οι γιατροί, είναι υποχρεωμένος να έχει ασφαλιστική κάλυψη για τις υπηρεσίες που παρέχει. Με όσους εργάζονται στον ΟΚΥπΥ δημιουργείται ένα πρόβλημα διότι μεταξύ άλλων, υπάρχουν τρεις κατηγορίες γιατρών οι οποίοι εργοδοτούνται. Είναι οι μόνιμοι (δημόσιοι υπάλληλοι), οι αορίστου χρόνου και οι έκτακτοι του δημοσίου και είναι και όσοι εργοδοτούνται με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ. Προ της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ, γνωρίζαμε ότι οι γιατροί καλύπτονται από το κράτος. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη διευκρινίσεις από τον ΟΚΥπΥ αλλά δεν μας έχουν δοθεί. Για αυτό διαμαρτυρόμαστε και για αυτό τον λόγο έχουμε εξαγγείλει και την τρίωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη». Ο ΟΚΥπΥ, είπε, «είχε ενημερωθεί σχετικά πριν από μια εβδομάδα αλλά δεν πήραμε τις απαντήσεις που ζητήσαμε».
Αναλύοντας το πρόβλημα έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του: «Ο Σωτήρης Κούμας δουλεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Ο ίδιος διαπράττει κατά την άποψη κάποιου πολίτη ιατρική αμέλεια ή λάθος και ο πολίτης κινεί αγωγή. Η αγωγή είναι εναντίον του γιατρού ή του πάροχου; Του νοσοκομείου; Του ΟΚΥπΥ; Ποιου; Αυτά τα πράγματα θέλουμε να διευκρινιστούν και διερωτόμαστε κιόλας αν ο κάθε ιατρός πρέπει να έχει τον δικό του προσωπικό δικηγόρο και σε περίπτωση αγωγής από ασθενή να καλύπτει ο ίδιος τα έξοδα υπεράσπισης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεσολαβητική πρόταση Χατζηπαντέλα για άρση απεργιακών μέτρων από γιατρούς
Αναφερόμενος στην περίπτωση των δύο γιατρών του Μακάρειου Νοσοκομείου οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι «σύμφωνα με ψίθυρους και κουβέντες γνωρίζουμε ότι βασικά οι ίδιοι οι δυο γιατροί έχουν τους δικούς τους νομικούς συμβούλους. Τονίζεται ότι, όταν υπάρχει ιατρική αμέλεια συνήγορος των γιατρών του δημοσίου είναι η Νομική Υπηρεσία του Κράτους. Όταν όμως υπάρχει η υπόνοια ότι η υπόθεση είναι ποινική, τότε η Νομική Υπηρεσία είναι κατήγορος εναντίον του δημόσιου υπάλληλου, άρα τι γίνεται;».
Διαμεσολάβηση Μ. Χατζηπαντέλα
Το αίτημα των γιατρών συζητήθηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης για άλλα θέματα συνάντησης με τον υπουργό Υγείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα εισηγήθηκε όπως πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συντεχνιών και Νομικής Υπηρεσίας ώστε να μελετηθεί το όλο ζήτημα και να βρεθούν λύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε από τον ΟΚΥπΥ, όπως αποστείλει γραπτώς στις συντεχνίες τη θέση ότι, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες γιατροί διώκονται από το κράτος, τότε ο ΟΚΥπΥ θα τους καλύπτει όλα τα δικηγορικά έξοδα.
Οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, όπως πληροφορούμαστε, έγιναν αποδεκτές αν και η στάση εργασίας μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε ανασταλεί. Βεβαίως, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού, φαίνεται ότι το σκηνικό έχει αλλάξει και ως εκ τούτου πιθανότερο σενάριο είναι να ανασταλούν τα μέτρα ενόψει διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.