Σφοδρές αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες του νότιου τμήματος της λεωφόρου Μακαρίου προκαλούν οι ρυθμίσεις που έγιναν, βγάζοντας τα οχήματα εκτός για χάρη των λεωφορείων. Οι αντιδράσεις έγιναν πιο έντονες λόγω του συσχετισμού που γίνεται από το υπουργείο Μεταφορών ότι η λεωφόρος Μακαρίου σχεδιάστηκε στα πρότυπα της Σανζ Ελιζέ του Παρισιού και της Όξφορντ στριτ στο Λονδίνο.
Το θέμα της μονοδρομοποίησης της λεωφόρου Μακαρίου συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, με τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες να ζητούν την επαναφορά των ιδιωτικών οχημάτων μέχρι την ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή. Όπως κατήγγειλαν, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δαιδαλώδης κατάσταση με τους δρόμους και οι οδηγοί δεν γνωρίζουν από πού μπαίνουν και από πού βγαίνουν στην περιοχή. Οι καταστηματάρχες ζητούν να επιτραπεί η αμφίδρομη διακίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Μακαρίου και παράλληλα να επισπευστεί η ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή. Ήδη κάποια καταστήματα έβαλαν λουκέτο αφού είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση του κοινού σε αυτά, δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης, ενώ είναι και η ψυχολογική πίεση των πελατών που δεν ξέρουν πού να σταθμεύσουν και πώς να διακινηθούν στην περιοχή.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Μαριλένα Ιερομονάχου, εκπρόσωπος των επιχειρηματιών, ιδιοκτητών, κατοίκων και επισκεπτών του νοτίου τμήματος της λεωφόρου Μακαρίου, από το ξενοδοχείο Landmark, μέχρι και τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού, απαρίθμησε σειρά προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι η μονοδρόμηση είναι αδιέξοδη, ότι δεν εξυπηρετεί κανένα, και ότι η διαδρομή που ακολουθούν όσοι θέλουν να φτάσουν στο τμήμα αυτό της Μακαρίου τώρα πια «είναι σαν λαβύρινθος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Zητούν επαναφορά αμφίδρομης κατεύθυνσης της Μακαρίου
Η ίδια τόνισε ότι η μονοδρόμηση σκοτώνει την εμπορικότητα του δρόμου και οδηγεί, όσους θέλουν να αποφύγουν τα εμπόδια της περιοχής αυτής, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα εκτός πόλης. Ως συνέπεια, όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση, κάποιες επιχειρήσεις επιλέγουν να μετακινηθούν και μικρότερα καταστήματα κλείνουν. Ανέφερε, δε, ότι η τροχαία κίνηση έχει διοχετευθεί πλέον σε παρόδους της λεωφόρου Μακαρίου, πράγμα που γεννά κινδύνους για παιδιά και ηλικιωμένους, ιδίως στην ώρα αιχμής, όταν σχολνάνε οι μαθητές των σχολείων που βρίσκονται εκεί. Ως μία ακόμα συνέπεια ανέφερε την αύξηση της τροχαίας κίνησης στη λεωφόρο Καλλιπόλεως, η οποία συνιστά πλέον τον δρόμο εξόδου από την πόλη.
«Ο υπουργός Μεταφορών λέει ότι πρέπει να γίνουμε μία εξελιγμένη πρωτεύουσα, όπως άλλες ευρωπαϊκές, εκεί όμως υπάρχουν άλλες πραγματικότητες, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις δημόσιων μεταφορών, τακτά δρομολόγια λεωφορείων με πολλές διακλαδώσεις, που δίνουν επιλογές για πιο οικονομική και βιώσιμη μεταφορά», είπε η κ. Ιερομονάχου. Τόνισε ότι σε τέτοιες πόλεις δε χρειάζεται να δυσκολέψουν τους οδηγούς ιδιωτικών αυτοκινήτων, ώστε να τους ωθήσουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς. «Ζητούμε, έστω και προσωρινά, την επαναφορά της αμφιδρόμησης του τμήματος αυτού του ενός χιλιομέτρου, μέχρι να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που οι ίδιοι οι συγκοινωνιολόγοι του Δήμου Λευκωσίας και του κράτους έχουν θέσει στις μελέτες τους, ώστε να μπορεί να δουλέψει η πόλη», ανέφερε η κ. Ιερομονάχου. Σημείωσε ότι στον ίδιο αυτό δρόμο λειτουργούν σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Μετανάστευσης, το ΚΕΠ και το υπουργείο Εμπορίου, όπου οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μακαρίου (από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφόρο Ευαγόρου) και στην οδό Αναστάσιου Λεβέντη, μετατράπηκαν σε λεωφορειο-λωρίδες για διακίνηση λεωφορείων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.
Δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί
Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών, η κ. Εύη Αναγιωτού ανέφερε ότι υπάρχει μια πανευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων στο πλαίσιο της πράσινης κινητικότητας. Η λεωφόρος Μακαρίου κινείται στα πρότυπα της λεωφόρου Σανζ Ελιζέ του Παρισιού και της Όξφορτ στριτ του Λονδίνου. Δεν μπορούν ν’ αλλάξουν οι σχεδιασμοί, υπέδειξε, επειδή είμαστε δεσμευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία χρηματοδότησε το έργο. Κάθε τρεις μήνες γίνεται έλεγχος και εξετάζονται οι εκπομπές καυσαερίων. Επεσήμανε παράλληλα ότι αυξήθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατά 20% και μειώθηκε ο χρόνος αναμονής. Λειτουργούν, πρόσθεσε, τέσσερις γραμμές λεωφορείων με 220 διαδρομές ημερησίως. Είπε ακόμα ότι δεν απαγορεύεται η δεξιόστροφη κίνηση των αυτοκινήτων ενώ οι πολίτες μπορούν να σταθμεύουν σε παράδρομους.
Από πλευράς του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Νικολαΐδης ανέφερε ότι θα πρέπει να τερματιστούν τα μεγάλα προνόμια του ιδιωτικού αυτοκινήτου και να μεταφερθεί η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η λεωφόρος Μακαρίου χώρισε τη Λευκωσία
Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της περιοχής, από τις ρυθμίσεις παρατηρούνται:
– Κυκλοφοριακή συμφόρηση στους κεντρικούς οδικούς άξονες της κεντρικής Λευκωσίας- λεωφόρος Λεμεσού και από τις δύο πλευρές του δρόμου, πάροδοι Λυκαβητού και Κένεντι, κόμβος Aluminium Tower- από Καλλιπόλεως φεύγοντας από την πόλη και από Αγλαντζιά με κατεύθυνση προς την πόλη.
– Κυκλοφοριακή συμφόρηση και κίνδυνος προς την ασφάλεια, και στις παρόδους/γειτονιές όπου ζουν οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι και από όπου τώρα αναγκάζονται να περάσουν τα αυτοκίνητα για να φύγουν από το κέντρο της πόλης.
– Αυξημένος θόρυβος και ρύποι στις γειτονιές του κέντρου από όπου είναι αναγκασμένα τα αυτοκίνητα να περάσουν για να φύγουν από την πόλη, αφού η Μακαρίου, η κύρια αρτηρία του κέντρου της Λευκωσίας, είναι διαμορφωμένη μόνο για να μπαίνεις στο κέντρο.
– Κίνδυνος για τους οδηγούς, αφού η Μακαρίου όπως διαμορφώθηκε από τον Δήμο και τα Δημόσια Έργα, μετατράπηκε σε διαχωριστική γραμμή της Ανατολικής και Δυτικής Λευκωσίας.
– Κίνδυνος και για τους ποδηλάτες επί της Μακαρίου όπου τα έργα τους αναγκάζουν να μοιράζονται τις λεωφορειο-λωρίδες με λεωφορεία και ταξί, ρισκάροντας έτσι και τη ζωή τους. Είμαστε μάρτυρες όταν αθόρυβα λεωφορεία τους αναγκάζουν να βγουν στο πεζοδρόμιο για να τα προσπεράσουν, αφού δεν υπάρχει λωρίδα να τους περάσουν! Ειδικά όταν αφορά την πλευρά της Μακαρίου που είναι η «συν 1» λωρίδα και το δύσκολο ανήφορο για τους ποδηλάτες προς το ξενοδοχείο «The Landmark».
Χθες, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης, που ενέγραψε το θέμα της μονοδρομοποίησης της Μακαρίου μαζί με τη βουλευτή Φωτεινή Τσιρίδου, επεσήμανε ότι προκαλούνται πολλές μικροσυγκρούσεις στην περιοχή και πρόσθεσε ότι υπάρχει σύγχυση σε όσους χρησιμοποιούν τους δρόμους της περιοχής.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ αντιλαμβανόμαστε τον επηρεασμό του κύκλου εργασιών, ως εκ τούτου υπάρχει άμεση ανάγκη επαναξιολόγησης και επαναρύθμισης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων». Έκανε λόγο για «πρόχειρες πρακτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη», λέγοντας ότι όχι μόνο δεν επίλυσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά το επιδείνωσε σε όλη τη Λευκωσία «και κυρίως περιμετρικά της λεωφόρου Μακαρίου». Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη ανέφερε ότι στηρίζει το αίτημα για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς κυκλοφορίας στον συγκεκριμένο δρόμο, λόγω του κυκλοφοριακού χάους.