Από αναφιλητά διακοπτόταν χθες η κατάθεση της αδελφής του μοναχού Ιουστίνου, Ηρώς Θεοδούλου, στη δίκη του προσηλυτισμού και κατά τη διάρκειά της έγιναν αναφορές που δυσκολεύεται να τις πιστέψει άνθρωπος.

Ανάμεσα σε άλλα, η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο αδελφός της (μοναχός Ιουστίνος) εκστόμισε χαρακτηρισμό (αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου) που άπτεται ευθέως της ηθικής της υπόστασης, επειδή αυτή εμφανίστηκε μπροστά στην «αγία πύλη» με έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν ήταν παντρεμένη, κάτι το οποίο ο ίδιος προφανώς θεώρησε βλάσφημο. Η αναφορά του μοναχού Ιουστίνου έγινε, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, στη μητέρα τους η οποία της μετέφερε τα όσα ανέφερε ο αδελφός της.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας κατέθεσε και τα εξής: «Αρχές του 2003, ήτοι τον Ιανουάριο του 2003, είχα πέσει από τα σύννεφα μετά από ένα περιστατικό σε εκκλησία στη Λευκωσία. Είχα μεταβεί στην εκκλησία για να συνοδεύσω το παιδί με το οποίο είχα δεσμό εκείνη την περίοδο, ο οποίος είχε κάνει χειρουργική επέμβαση στο πόδι και δεν μπορούσε ούτε να οδηγήσει ούτε να περπατήσει -χρησιμοποιούσε πατερίτσες. Ήθελε να επισκεφτούμε την εν λόγω εκκλησία λόγω του ότι είχε τα ονομαστήριά του εκείνη την ημέρα και ήθελε να προσκυνήσει και να κοινωνήσει στην εκκλησία που φέρει το όνομά του. Με αποκάλεσε στη μητέρα μας … επειδή συνόδευα μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στο Άγιο Δισκοπότηρο ένα παιδί με το οποίο διατηρούσα δεσμό χωρίς να είμαστε παντρεμένοι, παρόλο που ήξερε ότι είχα δεσμό με αυτό το παιδί και μάλιστα τον γνώριζε πολύ καλά. Αν ο Γιώργος ήταν ο Γιώργος που ήξερα τόσα χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο. Αντιθέτως, θα μου έλεγε “μπράβο που τον βοήθησες να πάει στην εκκλησία να προσκυνήσει και να κοινωνήσει”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δαίμονες κυνηγούν αποστάτες μοναχούς

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, δικηγόρος του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ρώτησε τη μάρτυρα αν άκουσε η ίδια τον μοναχό Ιουστίνο (τον αδελφό της) να εκστομίζει την επίμαχη φράση, οπόταν ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– Όχι.
– Σας το είπε η μητέρα σας;
– Ναι.
– Είστε σίγουρη ότι της είπε αυτό το πράγμα (περί ηθικής);
– Ναι.
– Είναι φυσιολογικό για μια αδελφή να μην ρωτά τον αδελφό της για ένα τόσο σοβαρό θέμα; 
– Με ενόχλησε τόσο πολύ που δεν ήθελα καν να το συζητήσω μαζί του. Ο Γιώργος, ο αδελφός μου, ουδέποτε θα μου έλεγε αυτό το πράγμα (υπονοώντας ότι μιλούσε επηρεασμένος). 
– Αυτό το πράγμα δεν έγινε ποτέ.
– Διαφωνώ.
– Η διαφωνία σας δεν είναι κάθετη διότι δεν το επιβεβαιώσατε με τον αδελφό σας.
– Δεν θα μου έλεγε ποτέ ψέματα η μητέρα μου.
– Είπε ψέματα η μητέρα σας. Ο μοναχός Ιουστίνος είπε ότι είναι πορνεία και μοιχεία το να διατηρεί κάποιος σχέση εκτός γάμου και δεν μπορώ να διανοηθώ εγώ να είναι με κάποιον η αδελφή μου και να έχει ολοκληρωμένες σχέσεις.
– Αποκλείεται. Τότε δεν ήταν ακόμη Ιουστίνος, ήταν Γιώργος.
– Θα έρθει ο ίδιος να καταθέσει (εννοώντας τον μοναχό).

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δικαστής, ο οποίος υπέδειξε στον δικηγόρο του μητροπολίτη Λεμεσού: «Δεν μπορείτε να επικαλείστε μαρτυρία που δεν υπάρχει ενώπιον του Δικαστηρίου για να υποστηρίξετε ότι ψεύδεται η μάρτυρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Για μοναστήρια-φυλακές μιλούν γονείς μοναχών

Γέμισε το σπίτι καντήλια και ύμνους

Η αδελφή του μοναχού Ιουστίνου κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ο αδελφός της «άλλαξε συμπεριφορά όταν έμπλεξε με το κύκλωμα», όπως χαρακτήρισε τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, τον ηγούμενο Μαχαιρά Επιφάνιο και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους. 
Ανέφερε ότι ο Γιώργος τη φρόντιζε πάντα ως μικρότερή του αδελφή και ότι μάθαινε τα πάντα γι’ αυτήν, αν και ο ίδιος δεν συζητούσε μαζί της τα προσωπικά του.

Είπε επίσης ότι ο Γιώργος επηρεάστηκε πολύ όταν απέτυχε να πάρει το μάστερ, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Όπως εξήγησε, εκείνη την περίοδο αντιδρούσε έντονα και κατέστη ευέξαπτος, ενώ μετακόμισε σε δικό του σπίτι. Σύμφωνα με την ίδια, το έτος 2000 διαπίστωσε αλλαγή στη στάση του και στη συμπεριφορά του στο σπίτι των γονιών του. Άρχισε να αραιώνει από το φαγητό και αργότερα ανέμενε να φύγουν οι γονείς τους από το σπίτι για να πάει για φαγητό.

Παράλληλα, το σπίτι του Γιώργου γέμισε καντήλια, άκουγε εκκλησιαστικούς ύμνους και εκκλησιαζόταν τακτικά, ενώ δεν εμφανιζόταν όπως παλιά στις εκδηλώσεις της οικογένειας που άλλοτε διοργάνωνε ο ίδιος. Αντί αυτών, μιλούσε για αγίους, μοναστήρια και πατέρες. Η Ηρώ Θεοδούλου ανέφερε πως, όσο πλησίαζε ο καιρός να ενταχθεί ο Γιώργος στο μοναστήρι, την πλησίαζε περισσότερο, αναζητώντας προφανώς στήριξη από την ίδια, δεδομένου ότι οι γονείς τους αντιδρούσαν. Είπε επίσης ότι την κάλεσε να πάει σπίτι του και ότι της έδωσε προσωπικά του αντικείμενα και περιουσιακά του στοιχεία.

«Τον ρώτησα αν ήταν σίγουρος για την απόφασή του να ενταχθεί στο μοναστήρι και αν σκέφτηκε τις επιπτώσεις στην οικογένεια και στον ίδιο, και αυτό που αντιλαμβανόμουν είναι ότι αισθανόταν πίεση και φόβο. Η όλη στάση του δεν έδειχνε τη στάση ανθρώπου που είχε κατασταλάξει και είχε πάρει ξεκάθαρη και αυτόβουλη απόφαση για αυτό που ετοιμαζόταν να κάνει» ανέφερε.

«Δεν αντέχω να τον βλέπω όπως έγινε»

Σχετικά με το αν επισκέπτεται τον αδελφό της στο μοναστήρι, η Ηρώ Θεοδούλου ανέφερε: «Δεν τον επισκέπτομαι συχνά στο μοναστήρι γιατί μου είναι πολύ δύσκολο να τον βλέπω έτσι όπως είναι τώρα. Προτιμώ να κρατήσω στη μνήμη μου τον Γιώργο που ήξερα πάντα. Παρόλο που εγώ νιώθω ότι θέλει να πηγαίνω πιο συχνά να τον βλέπω γιατί δεν έπαψε ποτέ να έχει την έγνοια μου και να με σκέφτεται».

Ο δικηγόρος του μητροπολίτη Λεμεσού υποστήριξε ότι ο Γιώργος συνειδητά αποφάσισε να διακόψει τον δεσμό του και ότι αυτό δεν σχετιζόταν με την απόφασή του να ενταχθεί στο μοναστήρι. Υποστήριξε, επίσης, πως ήταν συνειδητή η απόφασή του να ενταχθεί στη μονή Μαχαιρά και ότι όσα κατέθεσε η μάρτυρας δεν ευσταθούν.

Μην ασχολείστε με τρίχες 

Χθες συνεχίστηκε και η αντεξέταση του πρώην μοναχού Στυλιανού Ιωαννίδη, ο οποίος κλητεύθηκε από το δικαστήριο και, σε παρατήρηση ότι δεν είναι πλέον μοναχός αλλά εξακολουθεί να διατηρεί γένια και μαλλιά, ανέφερε: «Είναι γελοίο καν να ασχολείστε». Εξήγησε δε, ότι ανέκαθεν είχε γένια και μαλλιά, ακόμη και προτού γίνει μοναχός. Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει τρόπο ζωής όσον αφορά τη στάση του έναντι της θρησκείας, ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές δεν διαφοροποιήθηκε η στάση του, αν και όπως είπε έχει επανατοποθετηθεί. «Είμαι λαϊκός» είπε. Κληθείς να περιγράψει τον μοναχό Ιουστίνο, ανέφερε πως είναι δυναμικός και εκρηκτικός. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε, ανέφερε πως δεν θεωρεί σωστό να αναφέρει πράγματα τα οποία του εκμυστηρεύθηκε ο πατήρ Ιουστίνος.