Πριν το τέλος του χρόνου ο Κοτσιάτης θα κλείσει, διαβεβαίωσε μιλώντας στον ACTIVE (107,4 και 102,5) o υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, λέγοντας ότι στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τις επόμενες μέρες θα προκύψουν σημαντικές εξελίξεις.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το κλείσιμο των δύο χωματερών, η μία στο Βατί στη Λεμεσό και η άλλη στον Κοτσιάτη της Λευκωσίας. Η χωματερή στο Βατί θα κλείσει σε περίπου τέσσερεις μήνες αφού λειτουργεί πλήρως ο σταθμός διαχείρισης αποβλήτων στο Πεντάκωμο.

«Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να συμφωνήσουμε με την εταιρεία Helector, για να εκτραπούν σημαντικές ποσότητες οικιακών αποβλήτων από την επαρχία Λευκωσίας προς την Κόσιη για να κλείσουμε και τον Κοτσιάτη, για τον οποίο θα έχουμε εξέλιξη στις επόμενες μέρες. Πριν από το τέλος του χρόνου πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, η οποία θα είναι ευνοϊκή για το κράτος, θα εξοικονομήσουμε χρήματα, τα οποία δεν θα καταβάλει η τοπική αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Κουγιάλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καρφώνει» το υπ. Γεωργίας ο Ελεγκτής για αποζημιώσεις

Σημαντική συμφωνία με Λίβανο στην τριμερή της 8ης Ιανουαρίου

Έχουμε υπογράψει σημαντική συμφωνία με Λίβανο για από κοινού αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αποκάλυψε στον ACTIVE o υπουργός περιβάλλοντος. Η συμφωνία είπε, προνοεί την εμπλοκή ανθρώπινου δυναμικού και πτητικών μέσω για κατάσβεση πυρκαγιάς σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες. Θα μας ενισχύσει στην πρόληψη αλλά και κατάσβεση πυρκαγιών σε μικρότερο χρόνο από ότι στο παρελθόν.

Μια άλλη συμφωνία υψηλού επιπέδου ανέφερε, θα υπογραφεί κατά την τριμερή της 8ης Ιανουαρίου και θα αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης στις ΑΟΖ των τριών χωρών, Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ. Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικό ρύπανσης στη θάλασσα, διότι μπορεί να συμβαίνει σε μια χώρα και οι επιπτώσεις να αγγίζουν την άλλη χώρα.

Με τις πλατφόρμες και την εκτεταμένη δραστηριότητα, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε επιχειρησιακά να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε ανάλογο.

Απαντήσεις στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή

Κληθείς να σχολιάσει την ειδική έκθεση του γενικού Ελεγκτή για το υπουργείο Γεωργίας και συγκεκριμένα αναφορά στα ευρήματα ότι καταβλήθηκαν μη επαρκώς τεκμηριωμένες αποζημιώσεις ύψους 10 εκ. ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις οι οποίες δεν ήταν σύννομες, αφού δεν είχαν εγκριθεί μέσω του περί προϋπολογισμού νόμου του 2017, ο Νίκος Κουγιάλης απάντησε ότι αυτά τα χρήματα έχουν δαπανηθεί για σκοπούς αποζημιώσεων.

«Τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΓΑ δεν είχε την οικονομική επάρκεια να καλύψει τους γεωργούς μας, δεν μπορούσαμε να τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Είναι καλοδεχούμενες οι συστάσεις του γενικού ελεγκτή και ο έλεγχος επειδή μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις όποιες διαδικασίες μας και θα απαντήσουμε στο Γενικό Ελεγκτή, είτε να εξηγήσουμε τι κάναμε, είτε να διορθώσουμε εμείς κάποιες πρακτικές». 

Ο τερματισμός συμβολαίου επιστημονικού συνεργάτη του υπουργού

Ο κύριος Κουγιάλης κλήθηκε να σχολιάσει δεύτερο εύρημα της ελεγκτικής υπηρεσίας που αναφέρεται σε μη τεκμηριωμένη αύξηση ετήσιας αποζημίωσης συμβούλου του και υποβολή τιμολογίων αμφίβολης εγκυρότητας από το σύμβουλο, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε αγωγή εναντίον του υπουργού όταν τερματίστηκε η σύμβαση του.

Χωρίς να επιθυμεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ο υπουργός ανέφερε ότι ο κάθε υπουργός δικαιούται να εργοδοτεί σύμβουλο, στον οποίο παραδέχθηκε ότι δόθηκε αύξηση, στη συνέχεια το συμβόλαιο όπως είπε, διακόπηκε από τον ίδιο τον υπουργό.

Τα τιμολόγια σημείωσε τα λαμβάνει το λογιστήριο του κράτους και εφόσον υπάρχει δικαστική διαδικασία σε εξέλιξη, δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στην αγροτική ανάπτυξη

Τα πιο σημαντικά επιτεύγματα ανέφερε ο κύριος Κουγιάλης, ήταν η διατήρηση του αγροτικού τομέα. Το 2013 και το 2014 συμπλήρωσε, η αγροτική μας ανάπτυξη ήταν στον αναπνευστήρα, είχαμε δώσει πολλές βοήθειες, απευθυνθήκαμε στην ΕΕ και εξασφαλίσαμε κονδύλια και αποζημιώσεις για τους γεωργούς μας και καταφέραμε να αποτρέψουμε μια καθοδική πορεία η οποία είχε αρχίσει από το 2011, που είχαμε μια μεγάλη απώλεια της τάξης του 15% στη γεωργική παραγωγή και 1400 θέσεων εργασίας.

«Καταφέραμε να ανατρέψουμε αυτή την πορεία, από το 2015 ο τομέας της γεωργίας συνεισφέρει θετικά στο ΑΕΠ, έχει μέλλον στην Κύπρο και διαφαίνεται από το έντονο ενδιαφέρον των νέων συμπατριωτών μας που θέλουν να ασχοληθούν και κάνουν στροφή στην γεωργοκτηνοτροφία για πρώτη φορά με πιο σύγχρονες μεθόδους, υγιείς και επιστημονικές βάσεις. 4,6 εκ ευρώ θα διαμοιραστούν σε 233 νέους, στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Στην επόμενη διετία θα γίνουν επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 100 εκ ευρώ».