Ο τότε μεγαλομέτοχος της Λαϊκής διά μέσω της εταιρείας Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος πίεζε, στα τέλη Νοεμβρίου 2011, το Δ.Σ. της Τράπεζας να προχωρήσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέων μελών του Δ.Σ., όπως αναφέρθηκε χθες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, από τον τότε γραμματέα του Δ.Σ. της Λαϊκής Στέλιο Χατζηιωσήφ.
 
Η μαρτυρία του κ. Χατζηιωσήφ δόθηκε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας της ποινικής υπόθεσης εναντίον τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
 
Ο κ. Χατζηιωσήφ κλήθηκε από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλης Παπαγαπίου, μεταξύ άλλων, να εξηγήσει στο δικαστήριο τις χειρόγραφες σημειώσεις του αναφορικά με τη συνεδρία της 29ης Νοεμβρίου 2011. Μέσω των σημειώσεων του διαφάνηκε, ότι κατά τη συνεδρία, ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ., Κωνσταντίνος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μίλησε με τον διοικητή της Κεντρικής Αθανάσιο Ορφανίδη και στην αλληλογραφία που υπήρχε μεταξύ της τράπεζας και της Κεντρικής για το θέμα της απαίτησης της Κεντρικής για αποχώρηση του κ. Μπουλούτα από τον όμιλο. Σύμφωνα με τις σημειώσεις, λήφθηκε και ακόμη μια επιστολή από την MIG, η οποία ζητούσε να γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολλές παρενέργειες από τον θάνατο του Ανδρέα Βγενόπουλου
 
Ο μάρτυρας ενημέρωσε επίσης το δικαστήριο ότι είχε δοθεί η άδεια στον Ανδρέα Βγενόπουλο να συμμετάσχει στο Δ.Σ. διά μέσου τηλεδιάσκεψης, αν και ο ίδιος δεν είχε πλέον εξουσία στο Δ.Σ., μετά από αίτημα του ιδίου υπό την ιδιότητά του ως μεγαλομέτοχος. Ο κ. Βγενόπουλος εισηγήθηκε επίσης ότι μαζί με τους άλλους μεγαλομέτοχους πιθανόν θα ήταν καλό, όλοι μαζί, να δουν τον κ. Ορφανίδη, για να μην αδικεί τη Λαϊκή σε σύγκριση με την Τράπεζα Κύπρου.
 
Ολοένα και αυξανόταν η ρευστότητα που παρείχε η Marfin Λαϊκή στην Marfin Εγνατία σύμφωνα με την Άντρη Καπλάνη, τότε διευθύντρια Διαθεσίμων Treasury της Λαϊκής, η οποία και κατέθεσε ως μάρτυρας νωρίτερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Με βάση πίνακα, τον οποίο ετοίμασε από τα αρχεία της Λαϊκής, η κ. Καπλάνη, η οποία εργάζεται σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε ότι το «outstanding» ποσό που είχε δοθεί ως δανεισμός στην Marfin Εγνατία Τράπεζα το Μάρτιο του 2013 ήταν €4,9 δισ.
 
Κύριος λόγος για την ανάγκη προσφυγής για ELA, σύμφωνα με την ίδια, ήταν η εκροή καταθέσεων. Ανέφερε ότι η Marfin Εγνατία είχε ανάγκες ρευστότητας. Σύμφωνα με τη μάρτυρα τα αρχικά ποσά ήταν μικρά αλλά τα επόμενα χρόνια αν δεν δανειζόταν από τη μητρική δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος