Πέρσι το χειμώνα ήμουν μαζί με την οικογένειά μου στη Σλοβακία και έτυχε να παρευρεθώ σε μια νυκτερινή εκδήλωση όπου τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν, είχαν μαζί τους ειδικά φαναράκια, τα οποία πετούσαν και δημιουργούσαν μια όμορφη ατμόσφαιρα. Ερχόμενος στην Κύπρο προσπάθησα να βρω σημείο πώλησης τέτοιων φαναριών, όμως δεν βρήκα και όπως μου είπαν απαγορεύεται η εισαγωγή και η χρήση τους. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κύπρος, επιτρέπεται η εισαγωγή και η χρήση πυροτεχνημάτων, όμως δεν επιτρέπεται η εισαγωγή και η χρήση φαναριών; Γιατί η σχετική απαγόρευση;
Χριστόφορος Μ.
Τα ιπτάμενα φαναράκια (Sky Lanterns), στα οποία αναφέρεται ο αναγνώστης μας, δεν είναι πυροτεχνήματα.
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει την εμπορία και χρήση τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση την οποία εξασφάλισε η στήλη, τα Sky Lanterns (ή Chinese Lanterns) είναι αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φυτίλι που όταν ανάψει ίπτανται στον αέρα ανεξέλεγκτα.
Το ύψος που μπορούν να ανέβουν είναι περίπου 1000m και η διάρκεια της πτήσης τους γύρω στα 10 λεπτά. Τα Ιπτάμενα Φαναράκια εισάγονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα ή μπορούν να αγοραστούν από τους καταναλωτές μέσω του Internet. Οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλή και φιλικά στο περιβάλλον. Εντούτοις, έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη χρήση τους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν πυρκαγιές, τραυματισμοί, καταστροφές σε φάρμες, θάνατοι ζώων και σε μια περίπτωση, θάνατος ανθρώπου.
Προβλήματα επίσης μπορεί να παρουσιαστούν στους αυτοκινητόδρομους και στην εναέρια κυκλοφορία, αφού τα προϊόντα αυτά πετούν ανεξέλεγκτα και δεν μπορεί να προβλεφθεί ο χώρος προσγείωσης τους. Περαιτέρω έχουν αναφερθεί και χημικοί κίνδυνοι από την παρουσία αμιάντου στο φιτίλι.
Στην Κύπρο, λόγω κυρίως των ιδιαίτερων κλιματολογικών και μορφολογικών συνθηκών, οι κίνδυνοι και τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Η Υπηρεσία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, επισήμαναν τους πιο πάνω κινδύνους και κατέληξαν ότι δεν υπάρχει τρόπος ασφαλούς χρήσης των προϊόντων αυτών από τους καταναλωτές.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τους Περί της Γενικής Ασφάλειας των Προϊόντων Νόμους του 2004 έως 2010, τα Ιπτάμενα Φαναράκια δεν θεωρούνται ασφαλή για χρήση από τους καταναλωτές και αποσύρονται σε περίπτωση εντοπισμού τους στην αγορά