Σε υπεραγορές, φούρνους και υποκαταστήματα τραπεζών στήνει τώρα τις αλυσίδες μετάδοσής του ο κορωνοϊός, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις ανησυχίες των ειδικών ότι στην κυπριακή κοινωνία υπάρχουν μεγάλες ή μικρές εστίες μόλυνσης, οι οποίες επιβάλλεται χωρίς καθυστέρηση να εντοπιστούν. 

Ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αυτά δεν έχουν εντοπιστεί μέσω της ιχνηλάτησης επαφών άλλων κρουσμάτων, ούτε πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και παραπέμφθηκαν βάσει των επίσημων πρωτοκόλλων για εξέταση. Πρόκειται για εργαζόμενους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν αναπτύξει καν συμπτώματα και από μόνοι τους αποτάθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια για να εξεταστούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: COVID-19: Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παρασκευής 10/4

«Φοράτε μάσκες για να προστατεύεστε και να προστατεύετε και τους υπόλοιπους» το μήνυμα των ειδικών. Το φαινόμενο «εξαιρετικά σοβαρό», τόνισε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης.  «Πιθανολογώ ότι αυτά τα άτομα είναι συμπτωματικοί, έχουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν». Οι πολίτες, πρόσθεσε, «κατά τη δική μου άποψη πρέπει να φορούν μάσκες σε αυτά τα μέρη, αν δεν έχουν μάσκες να κάνουν μάσκες με το ρούχο ή με ό,τι άλλο διαθέτουν, διότι πρέπει και να προφυλασσόμαστε και να προφυλάσσουμε και τους άλλους μέχρι να έχουμε στην κατοχή μας τις μάσκες που προανήγγειλε προ μερικών ημερών ο υπουργός Υγείας ότι θα αγοραστούν». Η ανάγκη για τη διενέργεια των δειγματοληπτικών ελέγχων που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας είναι επιτακτική, πρόσθεσε ο καθηγητής εξηγώντας ότι «στα 20.000 δείγματα που θα ελεγχθούν στόχος είναι να περιλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται σε χώρους στους οποίους έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα και άρα έχουν αυξημένες πιθανότητες και να προβληθούν από τον ιό αλλά και να τον μεταδώσουν». 

Ο κορωνοϊός όμως συνεχίζει την επίθεσή του και στα νοσηλευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά με αποτέλεσμα ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που μολύνονται από τον ιό να γίνεται καθημερινά μεγαλύτερος. Χθες, για άλλη μια μέρα, μεταξύ των 31 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονταν άλλοι οκτώ επαγγελματίες υγείας. 

Πρόκειται για δύο επαγγελματίες, μια νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας και μια εργοθεραπεύτρια του Μακάρειου Νοσοκομείου, τρεις νοσηλευτές του νοσοκομείου Αμμοχώστου, μια νοσηλεύτρια του Αμερικανικού Ιατρικού Κέντρου στη Λευκωσία, μια νοσηλεύτρια του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου της Πάφου και έναν ιδιώτη παιδίατρο. Θετικός στον κορωνοϊό καταδείχθηκε και ασθενής του νοσοκομείου της Λευκωσίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβανόταν και αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς. 

Αναλυτικά, στον απολογισμό της χθεσινής ημέρας περιλαμβάνονται 31 νέα κρούσματα τα οποία προέκυψαν ύστερα από 819 εργαστηριακούς ελέγχους. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων προέκυψε από μικρότερο αριθμό εργαστηριακών εξέτασεων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, εξήγησε ότι «ο αριθμός των διαγνώσεων που γίνεται καθημερινά διαφοροποιείται όπως διαφοροποιείται και η φιλοσοφία των δειγματοληψιών, αν είναι στοχευμένες ή του γενικού πληθυσμού ή από ιδιωτικά εργαστήρια. Επομένως και αυτό παίζει σημασία. Για αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Επίσης, ένα άλλο πράγμα το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι τα κρούσματα που αναφέρουμε κάθε μέρα δεν ανήκουν σε δειγματοληψίες της ίδιας ημέρας. Πρέπει αυτά τα κρούσματα να μπουν στις σωστές ημέρες δειγματοληψίαςγια να δούμε την πραγματική εικόνα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 31 νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού
 
Η κατάσταση στα νοσηλευτήρια

Με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3:00 το απόγευμα χθες: 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 28 άτομα, τέσσερα εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήρια, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης. 

Συνολικά 11 άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται ακόμα ένα άτομο, που αποσωληνώθηκε χθες. 

Σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονταν δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Ενθαρρυντικά μηνύματα από χορήγηση χλωροκίνης

Ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τη χορήγηση χλωροκίνης στους Κύπριους ασθενείς. Όπως ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας Μάριος Λοΐζου, «το δεδομένο είναι ότι όλα τα διαθέσιμα φάρμακα υπάρχουν στο οπλοστάσιο των γιατρών μας. Δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω σαφή εικόνα. Εκείνο όμως που μπορώ να πω, φαίνεται ότι υπάρχει μια σχετικά θετική εικόνα μέχρι στιγμής. Πράγματι η θεραπευτική αγωγή σε συνδυασμό με τη σωστή αντιμετώπιση φαίνεται να φέρνει καλά αποτελέσματα όπως με πληροφορούν οι συνάδελφοι από τις ΜΕΘ. Όμως να μου επιτρέψετε να είμαι επιφυλακτικός ακόμα, μέχρι που να έχουμε σαφή στοιχεία και από τους επιδημιολόγους μας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι πληροφορίες για τη διενέργεια 20.000 τεστ

Αρχίζει η δειγματοληψία για 20.000 ελέγχους

Αρχίζει άμεσα η δειγματοληψία από 20.000 εργαζόμενους η οποία στόχο έχει τον εντοπισμό αδιάγνωστων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και την καταγραφή μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού στην κοινωνία. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολίτες οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και, συνεπώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό. Ενδεικτικά, αφορά σε κατηγορίες:

Του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό.

Της Εθνικής Φρουράς. 
Της Αστυνομίας.
Της Πυροσβεστικής.

Του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ταχυδρομεία, βενζινάδικα), καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, περίπτερα, φούρνοι, κοκ).

Ο καταμερισμός των 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων ανά επαρχία έγινε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα δημογραφικά δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε να επιτευχθεί ίση κατανομή των εργαστηριακών εξετάσεων ανά επαρχία.

Τα εργαστήρια που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής πληρούν τις προϋποθέσεις για διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων με τη μεθοδολογία Real-Time PCR (μοριακή εξέταση) και είναι σε θέση να ξεκινήσουν άμεσα τις δειγματοληψίες. 

Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν στην εργαστηριακή εξέταση και εμπίπτουν στα κριτήρια του προγράμματος, πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με το εργαστήριο της προτίμησής τους για διευθέτηση ραντεβού και για σκοπούς επιβεβαίωσης, θα πρέπει να προσκομίζεται κατά τη δειγματοληψία Αποδεικτικό Στοιχείο, όπως βεβαίωση εργοδότη, με το οποίο να πιστοποιείται η ιδιότητα του υπαλλήλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ινστιτούτο Γενετικής: Δειγματοληψία σε ανοικτούς χώρους

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδης). Λευκωσία: 22747374

American Medical Center Λευκωσία: 2247669, Λεμεσός: 25859359

Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (σε συνεργασία με τη SynLab Ldt). Για Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο: 22751333

MEDIFOS Λευκωσία 22760943

NIPD Genetics: Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο: 22267899, 99159492, 77770507

Χημείο Γιαννουκά – Όμιλος Βιοϊατρική: Για Λευκωσία και Λεμεσό: 96909011

Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια  PZ Agapiou Diagnostics. Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο: 22762213, 25726252, 25381373