Αν δεν ανταποκριθεί ο υπουργός Υγείας στο αίτημα των μεταμοσχευμένων ατόμων για δικαίωμα στην επιλογή εμβολίου για τον κορωνοϊό, τότε, «θα απευθυνθούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και σε αρμόδιους και παγκόσμιους Οργανισμούς», τόνισε χθες ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού, που εκπροσωπεί μερίδα μεταμοσχευμένων ασθενών οι οποίοι απέστειλαν την Τετάρτη μέσω δικηγόρου επιστολή διεκδικώντας ισότιμη μεταχείριση με τον γενικό πληθυσμό, ο οποίος έχει το δικαίωμα να επιλέγει το εμβόλιο με το οποίο επιθυμεί να εμβολιαστεί, μέσω της επιλογής εμβολιαστικού κέντρου. 

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από το συγκεκριμένο θέμα έλαβε χθες μεγαλύτερες διαστάσεις ενώ το δίλημμα που τίθεται είναι κατά πόσον λόγω μη επάρκειας εμβολίων με την τεχνολογία mRNA που φαίνεται να είναι σύμφωνα με κάποιες συστάσεις πιο κατάλληλη για τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, θα ήταν πιο σωστό οι ασθενείς αυτοί να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο, προκειμένου να  προστατευθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα από τον κορωνοϊό. 

Από πλευράς του υπουργείου Υγείας δεν έγιναν χθες επίσημες τοποθετήσεις, ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για αλλαγή της οποιασδήποτε απόφασης. Το θέμα εξάλλου έχει ήδη απασχολήσει την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και το σχετικό αίτημα που είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα από την ΟΣΑΚ δεν υιοθετήθηκε με την επίκληση νέων επιστημονικών δεδομένων. Παράλληλα και όπως πληροφορούμαστε φαίνεται να υπάρχουν και καθαρά τεχνικά προβλήματα αυτή τη στιγμή, τα οποία δεν επιτρέπουν την επιλογή εμβολίου μέσω της επιλογής εμβολιαστικού κέντρου για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. 

Ο γενικός χειρουργός Μάριος Καραϊσκάκης ωστόσο, σε δική του τοποθέτηση στην τηλεόραση του ΡΙΚ, έθεσε θέμα προτεραιοτήτων λέγοντας πως «υπάρχουν ομάδες και κατηγορίες ασθενών για τις οποίες πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε δικαίωμα επιλογής για τον τύπο εμβολίου με το οποίο θα εμβολιαστούν». Για παράδειγμα, είπε, «ένα άτομο που είναι ανοσοκατασταλμένο και βρίσκεται στη διαδικασία για να λάβει βιολογικούς παράγοντες, αν πάρει εμβόλιο του οποίου η δεύτερη δόση χορηγείται στις δύο ή στις τρεις εβδομάδες, σημαίνει ότι το αργότερο σε δύο μήνες θα είναι έτοιμο για να λάβει τη θεραπεία του, αν πάρει άλλο εμβόλιο, τότε θα χρειαστεί μέχρι και έξι μήνες για να μπορέσει να αρχίσει τη θεραπεία του». Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα ασθενών, πρόσθεσε τονίζοντας όμως παράλληλα ότι «όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή και οι ασθενείς δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιαστούν». 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, ανέφερε ότι «Από την πρώτη δόση του κάθε εμβολίου, ο ασθενής παίρνει 100% προστασία από το θάνατο ή τη σοβαρή νόσηση κάτι που σημαίνει ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή άρα δεν τίθεται θέμα χρόνου, όπως το έχει θέσει ο κ. Καραϊσκάκης». Επειδή πρόσθεσε, «δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες εμβολίων, είναι προτιμότερο να εμβολιαστούν οι ασθενείς μας με το οποιοδήποτε εμβόλιο». 

Θα διεκδικήσουν το δίκαιό τους οι ασθενείς

Πάντως, ο Σταύρος Κυπριανού και σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση βαραίνει αυτούς που δεν διευκολύνουν τους ασθενείς να εμβολιαστούν» και υποστήριξε ότι «εφόσον δεν μας δίνουν σημασία οι άνθρωποι της Κύπρου, θα αποταθούμε αλλού». Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για διαφορετική πρακτική η οποία ακολουθείται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και σημείωσε ότι «απαιτείται καλύτερη οργάνωση από τους αρμόδιους φορείς της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι χώρες της Ε.Ε. «χρησιμοποιούν στους μεταμοσχευμένους το εμβόλιο τεχνολογίας mRNA», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος επικοινώνησε «με τον ελληνικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων και του είπαν ότι χορηγούν εμβόλια τεχνολογίας mRNA». Το ίδιο, πρόσθεσε, γίνεται σε Γερμανία και Γαλλία.

Υπέδειξε ότι «καλό θα ήταν εκείνοι που απαρτίζουν την ad hoc επιτροπή στο υπουργείο Υγείας να κάνουν μια έρευνα», τονίζοντας πως «μπορούν να μπουν στον κόπο να κάνουν ένα τηλεφώνημα για να μάθουν λεπτομέρειες λέγοντας ότι οι μεταμοσχευμένοι είναι πολύ ευάλωτοι γιατί μπορεί να κινδυνεύσει και το μόσχευμα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι ωραία να λέμε ότι τα πήγαμε καλά αλλά πίσω από αυτό υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους», υποστηρίζοντας ότι στη ζωή του δεν έμαθε «να βαράει παλαμάκια» αλλά έχει καθήκον και υποχρέωση «να προστατεύσει την υγεία και τις ζωές των οικείων του προσώπων αλλά και των συνανθρώπων του».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η γιατρός που τον παρακολουθεί λόγω επιπλοκής από το εμβόλιο της γρίπης Α και μεταμόσχευσης εισηγήθηκε όπως του χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, αλλά η ad hoc επιτροπή απέρριψε το αίτημά του.