Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας, Κυριάκος Γεωργίου τις επικρίσεις και τα πυρά που δέχθηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για τρεις καταγγελίες ασθενών που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Με παρέμβασή του, ο κ. Γεωργίου διατύπωσε την άποψη ότι αδικείται καταφανώς το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας έχει υπερβεί εαυτόν, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Σε σχέση με το πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο ασθενής τοποθετήθηκε σε καρέκλα επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε έρευνα, λήφθηκαν καταθέσεις και από άλλους ασθενείς και δεν έχει προκύψει οτιδήποτε. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, ο συγκεκριμένος ασθενής αντιμετώπιζε δυσκολία στην αναπνοή και τοποθετήθηκε σε καθιστή θέση, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναπνευστική λειτουργία. Τόνισε μάλιστα ότι στον εν λόγω ασθενή δόθηκε διπλή παροχή οξυγόνου από δύο κρεβάτια. «Πώς αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε κλίνη», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργίου, τονίζοντας εμφαντικά ότι όλοι οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν όπως έπρεπε να νοσηλευθούν και ουδείς δεν αφέθηκε αβοήθητος.

Όσον αφορά στο περιστατικό με ασθενή που σύμφωνα με δημοσιεύματα περίμενε 49 ώρες στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό νοσηλεύτηκε για 49 ώρες σε μία από τις τρεις κλίνες (φώτο) που διαθέτει η Εντατική του ΤΑΕΠ. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου τη συγκεκριμένη περίοδο, οι ΜΕΘ 1 (17 κλίνες), 2 (24 κλίνες), 3 (14 κλίνες) και 4 (8 κλίνες) ήταν υπερπλήρεις, ενώ υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν και 3 από τις 5 κλίνες της Μονάδας Εγκαυμάτων. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως οι γιατροί έκριναν αναγκαία την παραμονή του ασθενή στην Εντατική του ΤΑΕΠ, προκειμένου να τύχει παρακολούθησης από εντατικολόγο. «Δεν ήταν αναμονή, αλλά νοσηλεία», επεσήμανε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος δεν έκρυψε την πικρία του για τις άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις που δέχεται το προσωπικό του νοσοκομείου.

Κατηγορηματικά απέρριψε ο κ. Γεωργίου και τρίτη καταγγελία που έγινε από οικογένεια ασθενή με Covid, σύμφωνα με την οποία το νοσηλευτικό προσωπικό άφηνε τον δίσκο με το φαγητό στο πάτωμα αντί να τον προσφέρει στον ασθενή, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Όπως εξήγησε ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής υπάρχουν πρωτόκολλα και διαδικασίες για το πώς το προσωπικό κινείται στους θαλάμους Covid, προκειμένου να αποφεύγεται το ενδεχόμενο επιμόλυνσης. Σε σχέση με το φαγητό ανέφερε ότι αυτό σερβίρεται σε πλαστικά σκεύη μιας χρήσης για ευνόητους λόγους, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υποχρεωμένο να βοηθήσει τον ασθενή να φάει σε περίπτωση που αυτός δεν δύναται να αυτοεξυπηρετηθεί.

Καταληκτικά ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως λάθη γίνονται και ουδείς ισχυρίστηκε πως «είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», ωστόσο όπως σημείωσε εμφαντικά σώθηκαν πάρα πολλές ζωές. «Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας. Κανένα νοσοκομείο στον κόσμο δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί τέτοια περιστατικά, αφού κανένα νοσοκομείο δεν είχε τις υποδομές για κάτι τέτοιο. Πλέον είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή μελλοντική υγειονομική κρίση», κατέληξε.

Παραδοχή ότι το ΤΑΕΠ είναι το Τμήμα με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σε σχέση γενικότερα με την κατάσταση που επικρατεί στο ΤΑΕΠ ο κ. Γεωργίου παραδέχθηκε ότι είναι το Τμήμα με το μεγαλύτερο πρόβλημα και εξήγησε ότι είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κόσμος ότι γίνεται αξιολόγηση της σοβαρότητας των περιστατικών από το ένα μέχρι το πέντε. Συγκεκριμένα, το πέντε σημαίνει ότι το περιστατικό δεν έπρεπε καν να επισκεφθεί το ΤΑΕΠ, το τέσσερα σημαίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται κάτι, αλλά θα μπορούσε και να αποφύγει τη μετάβαση στο ΤΑΕΠ, το τρία σημαίνει ότι το περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό, το δύο σημαίνει ότι απειλείται η ζωή του ασθενή και το ένα ότι κινδυνεύει η ζωή του ασθενή. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι προτεραιότητα δίδεται στα πιο σοβαρά περιστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά μπορεί να έχουν χρόνο αναμονής μέχρι και πέντε ωρών ανάλογα με την προσέλευση που παρατηρείται τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Τμήμα.