Σε λειτουργία έχει τεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το ιατρείο για long Covid ασθενείς υπό τον Δρ Ανδρέα Τοφαρίδη, ειδικό παθολόγο – λοιμοξιολόγο, ενώ στόχος του ΟΚΥπΥ είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να λειτουργήσει παρόμοιο ιατρείο και στα κρατικά νοσηλευτήρια των υπολοίπων επαρχιών. Το ιατρείο της πρωτεύουσας, που λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εξυπηρετεί ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί κι αν και έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάποιες επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού. Υπολογίζεται ότι οι long Covid ασθενείς είναι περίπου το 30% των ασθενών που νόσησαν με Covid-19, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 1.000 ασθενείς παγκύπρια.

Σε ενημέρωση του «Φ», ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου και ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας, Κυριάκος Γεωργίου εξήγησαν ότι οι long Covid ασθενείς αντιμετωπίζουν συνήθως επιπλοκές στο αναπνευστικό, στο κυκλοφοριακό και στο μυοσκελετικό σύστημα.

Τα ιατρεία long Covid θα στελεχώνονται από ειδικούς παθολόγους που θα διενεργούν κλινική εξέταση των ασθενών και ακολούθως αφού συμπληρωθεί ένα δομημένο ερωτηματολόγιο που βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, θα γίνεται αξιολόγηση και καταγραφή των αναγκών του ασθενή, προκειμένου αυτός να παραπέμπεται στην ειδικότητα που χρειάζεται.

Όπως εξήγησαν οι κ.κ. Χαριλάου και Γεωργίου ένας ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο τελειώνει το κομμάτι της νοσηλείας του, αλλά δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του. Πολλοί από τους long Covid ασθενείς επιστρέφουν στα σπίτια τους με συμπυκνωτές οξυγόνου ή άλλες αναπνευστικές συσκευές που χρησιμοποιούν για ένα, δύο, τρεις ή και περισσότερους μήνες. Σε πολλούς δε ασθενείς μένουν ζημιές, είτε προσωρινές είτε σε μόνιμη βάση, στους πνεύμονες. Ως εκ τούτου από τη στιγμή που ένας ασθενής παίρνει εξιτήριο, θα λαμβάνει και παραπεμπτικό για το συγκεκριμένο ιατρείο, ενώ οι long Covid ασθενείς θα μπορούν να παραπέμπονται στο συγκεκριμένο ιατρείο και από τον προσωπικό τους γιατρό.

Πέραν από τους ειδικούς παθολόγους – λοιμοξιολόγους, τα ιατρεία για long Covid ασθενείς θα προσφέρουν εξειδίκευση, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα παραπομπής των ασθενών αυτών σε σειρά ειδικοτήτων, όπως πνευμονολόγους, καρδιολόγους, ρευματολόγους και νευρολόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, το στέλεχος Δέλτα άφησε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στους ασθενείς σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, ενώ έχει πλήξει και πολύ μικρότερες ηλικίες ασθενών. Δέον να τονιστεί ότι τα περιστατικά που έτυχαν διασωλήνωσης έχουν συνήθως τα πιο πολλά συμπτώματα που πρέπει να τύχουν αξιολόγησης και θεραπείας.