Τον Νοέμβριο του 2020 το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση της συντονιστικής επιτροπής η οποία θα αναλάμβανε την προετοιμασία για την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης (ΕΚΚΤ). 

Τον Απρίλιο του 2021 διορίστηκαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και εκ τότε η λειτουργία του Κέντρου το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα για την κλινική και επιστημονική αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και την αξιολόγηση των ίδιων των παρόχων, παραμένει στην ουσία σε στάση αναμονής.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, παρά το γεγονός ότι όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν διοριστεί, δεν έχει ακόμα ορίσει τον δικό του εκπρόσωπο και την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η προκήρυξη προσφοράς από το υπουργείο Υγείας η οποία θα αφορά την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα βοηθήσουν στην δημιουργία του Κέντρου και την ανάπτυξη των πρώτων 100 κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, κλινικών ελέγχων, κλινικές εποπτείες, αξιολόγηση συναδέλφων από συναδέλφους. 

Για το συγκεκριμένο έργο μάλιστα, έχει εξασφαλιστεί και κονδύλι €3 εκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας χωρίς ακόμα να αξιοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, η Κύπρος να παραμένει μια από τις λίγες χώρες στις οποίες δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου των υπηρεσιών υγείας σε μια περίοδο μάλιστα, που τόσο η ποιότητα των υπηρεσιών όσο και οι ίδιοι οι πάροχοι (νοσηλευτήρια, γιατροί) βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο από διάφορους κύκλους οι οποίοι, μεταξύ άλλων θέτουν υπό αμφισβήτηση το Γενικό Σύστημα Υγείας και τους παρόχους και υπηρεσίες του.

Η καθυστέρηση στην έναρξη του έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, καθυστερεί εξάλλου και την ετοιμασία νομοσχεδίου το οποίο θα προνοεί για την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης γεγονός που μάλλον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος μέχρι την προώθηση των τελικών διαδικασιών είναι πάρα πολύ μακρύς.

Η συντονιστική επιτροπή, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του υπουργού Υγείας ως πρόεδρο και από ένα εκπρόσωπο του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και του ΠΙΣ, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιατρικών Σχολών που λειτουργούν στην Κύπρο καθώς και εκπρόσωπος της Κυπριακής Εταιρείας Ποιότητας. Όλα τα μέλη, πλην του εκπροσώπου του ΠΙΣ, έχουν οριστεί και συμμετέχουν στη λειτουργία της επιτροπής. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, διορίστηκε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Γιώργος Σαμούτης ο οποίος μιλώντας στον «Φ» εξήγησε ότι «το Εθνικό Κέντρο, θα είναι ο φορέας που θα συντονίζει την καταγραφή, παρακολούθηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με στόχο τη συνεχή βελτίωση τους με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων όπως η προσαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, κλινικές εποπτείες, αξιολόγηση συναδέλφων από συναδέλφους και ο κλινικός έλεγχος». Ταυτόχρονα, θα διασφαλίζει την προστασία και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών και παράλληλα, θα είναι αρμόδιο για τη «βέλτιστη απόδοση των οικονομικών πόρων στην Υγεία διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες».

Πρόκειται, είπε ο κ. Σαμούτης «για ένα έργο τεράστιας σημασίας διότι με την ίδρυση και λειτουργία του ΕΚΚΤ η Κύπρος θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ ( οικονομικά και ποιοτικά) και θα καλύψει ένα τεράστιο κενό που σήμερα υπάρχει στον τομέα της Υγείας». Το Κέντρο, εξήγησε, «δεν θα αφορά φυσικά μόνο τις υπηρεσίες και τους παρόχους που εργάζονται εντός Γενικού Συστήματος Υγείας αλλά ολόκληρο τον τομέα εντός και εκτός ΓεΣΥ».