Η μάχη για απώλεια βάρους είναι διαρκής για μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά ακόμα μεγαλύτερος και διαρκής, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι και ο πόλεμος μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών.

Σε μάχη επικράτησης βρίσκονται όλα τα, ενέσιμα κυρίως, σκευάσματα που υπόσχονται ταχεία απώλεια βάρους με το σχετικά νέο ενέσιμο φάρμακο της Eli Lilly,Mounjaro, να κερδίζει έδαφος έναντι του αντίστοιχου του σκευάσματος Wegovy της Novo Nordisk, η οποία πλέον βλέπει και τις μετοχές της στα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντική μείωση.

Η φρενίτιδα που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια με την κατάχρηση του ενέσιμου σκευάσματος για τον διαβήτη Ozempic της Novo Nordisk, το οποίο πλασαρίστηκε ως θαυματουργό για την απώλεια βάρους (και για αισθητικούς λόγους) από celebrities και όχι μόνο σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται ότι φέτος άρχισε να κοπάζει.

Η κατάχρηση, άλλωστε, που είχε καταγραφεί διεθνώς στη χρήση του Ozempic είχε οδηγήσει την κατασκευάστρια εταιρεία στη δημιουργία ενός άλλου φαρμάκου, του Wegovy, με ένδειξη την παχυσαρκία και στόχο να συγκρατηθούν τα αποθέματα των φαρμάκων για διαβητικούς.

Η «βασιλεία» του Wegovy, δεν φαίνεται όμως να κράτησε για πολύ. Η Eli Lilly όπως και άλλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες είχαν μπει ταυτόχρονα στη μάχη για κατασκευή σκευασμάτων που στόχο θα στοχεύουν στα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα. Η κυκλοφορία νέων σκευασμάτων, τα οποία έχουν ένδειξη χορήγησης την παχυσαρκία μάλλον έχει αρχίσει να φέρνει εξισορρόπηση των αποθεμάτων διεθνώς.

Η ίδια εικόνα, όπως δείχνουν τα δεδομένα, άρχισε να παρατηρείται σε όλα τα διαθέσιμα (και στην Κύπρο) σκευάσματα.

Εξάλλου, η λανθασμένη χρήση των σκευασμάτων για τον διαβήτη για σκοπούς απώλειας βάρους για αισθητικούς λόγους, είχε προκαλέσει προβλήματα και στο Γενικό Σύστημα Υγείας της Κύπρου με τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας, να εκδίδει τον Απρίλιο του 2024 ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι καμία από τις εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν επιθυμούσε να εντάξει τα σκευάσματα της στο Σύστημα, το οποίο, το διάστημα εκείνο χαρακτηριζόταν ως ασύμφορο καθώς ιδιωτική αγορά ήταν αρκετά πιο προσοδοφόρα και τα διαθέσιμα αποθέματα πολύ μειωμένα.

Η αδειοδότηση του σκευάσματος της Eli Lilly φαίνεται ότι, στην Ευρώπη τουλάχιστον, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος με την κατάσταση στην Κύπρο να είναι αρκετά ενδεικτική.

Από τους πρώτους κιόλας μήνας κυκλοφορίας του νέου φαρμάκου στην ιδιωτική αγορά της Κύπρου, καταγράφηκαν πωλήσεις αρκετών εκατοντάδων συσκευασιών. Η λιανική τιμή πώλησης του εν λόγω σκευάσματος αν και γενικά δεν είναι αποτρεπτική, σίγουρα δεν κάνει για όλα τα βαλάντια αφού κυμαίνεται μεταξύ €230 – €340 (ανά συσκευασία), ανάλογα με τη δύναμη.

Σε ό,τι αφορά το Ozempic, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο ΟΑΥ προτίθεται να το εντάξει στο Γενικό Σύστημα Υγείας μέσω του οποίου θα διατίθεται στους ασθενείς, στη βάση βεβαίως κριτηρίων και ενδείξεων.