Φάγαμε ότι φάγαμε, τώρα τέλος. Ώρα να επανέλθουμε. Ο κλινικός διαιτολόγος Πάνος Πλατρίτης μας δίνει πολύτιμες συμβουλές τι οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ξαναμπεί στους κανονικούς του ρυθμούς.

Βασική αρχή: Μην απέχετε από το φαγητό και μην καταφύγετε σε δίαιτες «εξπρές» και «αποτοξινώσεις». «Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, ενυδατώστε τον οργανισμό σας και κοιμηθείτε καλά».

Ας δούμε λοιπόν πέντε και ένα τρόπους για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα μετά την πολυφαγία της Λαμπρής.

Μην απέχετε από το φαγητό

«Πολλοί αποφεύγουν εντελώς το φαγητό μετά από περιόδους διακοπών και εορτών. Μια τέτοια προσέγγιση απέχει πολύ από μια υγιή και συνειδητή διατροφική συμπεριφορά και είναι σίγουρα αναποτελεσματική», λέει ο κ. Πλατρίτης και εξηγεί: «Η στέρηση τροφής φέρνει μεγαλύτερη επιθυμία, ακατάσχετη όρεξη και τελικά υπερκατανάλωση και τύψεις».

Καλύτερα είναι λοιπόν να ξεκινάμε την ημέρα μας «με ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες πρωινό με ανεπεξέργαστα τρόφιμα και να συνεχίσουμε με μικρά γεύματα ανά τρεις -τέσσερις ώρες».

Προσοχή στην μερίδα που καταναλώνετε

«Επιλέξτε να φάτε σε ένα μέτριο σε μέγεθος πιάτο. Γεμίστε το μισό με πολύχρωμα λαχανικά. Στο υπόλοιπο του πιάτου είναι ωφέλιμο να υπάρχει μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια) καθώς και μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως είναι τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Να θυμάστε ακόμη ότι βάρος μας δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη». 

«Όχι» στις δραστικές δίαιτες και τις δίαιτες αποτοξίνωσης

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πίσω από αυτές τις πρακτικές. Το μοναδικό που καταφέρνουν αυτά τα αυστηρά διατροφικά μοτίβα είναι να μας οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο στέρησης – υπερφαγίας, απομακρύνοντας μας όλο και περισσότερο από την δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό».

Η απομάκρυνση των περιττών ουσιών, σύμφωνα με τον κύπριο διαιτολόγο,  «είναι μια διαδικασία που επιτελείται φυσικά από τον ίδιο τον οργανισμό».

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τον βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να την πραγματοποιήσει μέσω της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς».

Μπορούμε λοιπόν, «να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων προϊόντων, αλατιού και αλκοόλ, και να αυξήσουμε την κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών».

Σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, όπως και πάντοτε βεβαίως ο οργανισμός μας χρειάζεται τη σωστή και απαραίτητη ενυδάτωση.

«Ενυδατωθείτε με νερό, τσάι, αφεψήματα, πράσινα smoothies, φρέσκα λαχανικά και φρούτα».

Ταυτόχρονα και αφού σίγουρα καταναλώσαμε άφθονο αλκοόλ το Πάσχα τώρα, επιβάλλεται να μειώσουμε τις ποσότητες και να αποφύγουμε «τα αναψυκτικά και τους τυποποιημένους χυμούς».

«Να θυμάστε πως οι υγρές θερμίδες καλό είναι να είναι χαμηλές», τονίζει ο Πάνος Πλατρίτης.

Ο καλός ύπνος θα μας βοηθήσει

Απαραίτητο συστατικό για να πετύχουμε ισορροπία στον οργανισμό μας αλλά και στη διάθεση μας είναι ο καλός ύπνος.

«Πρέπει να ρυθμίσουμε ξανά τους κιρκάδιους ρυθμούς μας και αυτό γίνεται με τον βραδινό ύπνο», τονίζει ο κ. Πλατρίτης εξηγώντας ότι «ο ανεπαρκής και μη ποιοτικός ύπνος μας κάνει να αισθανόμαστε ατονία και κούραση».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «ο οργανισμός να ψάχνει την έλλειψη ενέργειας αυξάνοντας την επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Οπότε καλό είναι μετά τις γιορτές να πάμε στο κρεβάτι μας νωρίτερα. Θα δείτε πως την επόμενη ημέρα θα είστε πιο έτοιμοι για να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες».

Ζυγιστείτε μια φορά/εβδομάδα

«Μη ζυγίζεστε διαφορετικές ώρες και καθημερινά. Το βάρος είναι λογικό να διακυμαίνεται από ημέρα σε μέρα. Οι αλλαγές που προκύπτουν έχουν περισσότερο να κάνουν με τα υγρά του σώματος, ή άλλους παράγοντες παρά με τον λιπώδη ιστό. Στην αντίπερα όχθη τώρα, μην αποφεύγετε επίτηδες το ζύγισμα. Είναι μια συχνή δικαιολογία, το έχω φάει πολύ, θα επανέλθω μια βδομάδα και θα ζυγιστώ μετά. Είναι καλύτερα να ζυγιζόμαστε όπως και να ‘χει ώστε να εντοπίσουμε κάποια πιθανή αύξηση νωρίς και να την αντιμετωπίσουμε κατάλληλα».

Αναδρομή σε αυτά που καταναλώσαμε τις ημέρες του Πάσχα

Μια ανάλυση των όσων καταναλώσαμε τις ημέρες του Πάσχα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και τους λόγους για τους οποίους ο οργανισμός μας θα χρειαστεί στη συνέχεια τόνωση με καλή διατροφή.

«Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, έτσι και το Πάσχα οι περισσότεροι τρώμε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρουν τα πασχαλινά φαγητά και γλυκά. Πρωταγωνιστικό ρόλο βεβαίως στο πασχαλινό τραπέζι κατέχει το κρέας: αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι. Αυτά τα είδη κρεάτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη».

Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, «καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει «λίγο απ’ όλα».

Μαγειρίτσα: Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια αρνιού και διάφορα χορταρικά. Σαν σούπα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία.

Τα εντόσθια κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθότι περιέχουν πολλά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Κόκκινα αβγά: Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό. Ένα βραστό αβγό έχει μόλις 80 θερμίδες, αλλά έχει και αρκετά κορεσμένα λιπαρά.

Τσουρέκι: Σπιτικό ή αγοραστό είναι πεντανόστιμο. Υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, απλό, με μαύρη ή λευκή σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς κ.τ.λ.. Όσο πιο απλό είναι το τσουρέκι, τόσο λιγότερες θερμίδες έχει.

Σοκολατένια αβγά: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία, ο λόγος όμως γίνεται για τη σοκολάτα υγείας που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Τα κλασικά σοκολατένια αβγά σπάνια ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, γι’ αυτό η θέση τους στο διαιτολόγιο είναι όπως και των άλλων γλυκών.