Η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υαλώδους αρτηριοσκλήρυνσης, μιας μορφής εγκεφαλικής βλάβης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση προκαλεί σκλήρυνση και στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές αλλοιώσεις. Οι βλάβες εντοπίζονται ως περιοχές κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και εγκεφαλικών αλλοιώσεων σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Διαπιστώθηκε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει προβλήματα μνήμης και γνωστικής λειτουργίας.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση εγκεφαλικού ιστού από 1.781 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη κατά τον θάνατό τους. Όλοι είχαν υποβληθεί σε αυτοψία εγκεφάλου. Οι ερευνητές εξέτασαν ενδείξεις εγκεφαλικών βλαβών, ενώ καταγράφηκαν και μετρήσεις για το βάρος του εγκεφάλου και το ύψος των συμμετεχόντων. Μέλη των οικογενειών απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των αποθανόντων.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις ομάδες: άτομα που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ, μέτριοι πότες (μέχρι επτά ποτά την εβδομάδα), έντονοι πότες (οκτώ ή περισσότερα ποτά εβδομαδιαίως) και πρώην έντονοι πότες. Ένα ποτό ορίστηκε ως 14 γραμμάρια αλκοόλ, δηλαδή περίπου 350 ml μπύρας, 150 ml κρασιού ή 45 ml αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών.

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία θανάτου, το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα, διαπιστώθηκε ότι οι έντονοι πότες είχαν κατά 133% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αγγειακών εγκεφαλικών βλαβών σε σχέση με τους μη πότες. Οι πρώην πότες εμφάνιζαν 89% αυξημένο κίνδυνο και οι μέτριοι πότες 60%.

Παράλληλα, οι έντονοι πότες είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, καθώς πέθαναν κατά μέσο όρο 13 χρόνια νωρίτερα από όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Επιπλέον, εντοπίστηκε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης νευροϊνιδιακών δεματίων ταυ – ενός δείκτη σχετιζόμενου με τη νόσο Αλτσχάιμερ – κατά 41% στους έντονους πότες και 31% στους πρώην πότες.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ στο παρελθόν συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας προς σωματική μάζα, καθώς και με χαμηλότερες επιδόσεις στις γνωστικές λειτουργίες. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα στη μέτρια ή έντονη κατανάλωση και τον λόγο εγκεφαλικής μάζας ή τις γνωστικές ικανότητες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση, αλλά δεν αποδεικνύουν αιτιακή σχέση μεταξύ της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ και της εγκεφαλικής βλάβης. Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν εξετάστηκαν οι συμμετέχοντες εν ζωή, ούτε υπήρχαν δεδομένα για τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και τις γνωστικές τους λειτουργίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ