Το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των γιατρών του δημοσίου μέχρι τα 67 έτη έθεσαν προς συζήτηση οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στοχεύοντας, όπως υποστήριξαν, στην αντιμετώπιση του φαινομένου φυγής των γιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Κάπως διαφορετική φαίνεται να είναι η άποψη του ΟΚΥπΥ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συνέχιση της εργοδότησης ενός γιατρού μετά τα 65 πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να γίνεται όταν ο Οργανισμός το κρίνει απαραίτητο και ο γιατρός συμφωνεί και όχι υποχρεωτικά.

Επεξηγήθηκε ότι αυτή τη στιγμή στα κρατικά νοσοκομεία ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα με την αφυπηρέτηση γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και γιατρών οι οποίοι παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει μόνο ο δημόσιος τομέας.

Από πλευράς συντεχνιών ξεκαθαρίστηκε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν μπορεί να συζητηθεί με «τόσο απλό τρόπο και στο πλαίσιο της συζήτησης ενός άλλους θέματος». Οι γιατροί υπενθύμισαν ότι παρόμοιο ζήτημα είχε τεθεί προς συζήτηση και στο παρελθόν «με άλλη όμως αρχή και στη βάση του γεγονότος ότι οι γιατροί λόγω των μακροχρόνιων σπουδών τους καθυστερούν να ενταχθούν στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ετών υπηρεσίας που προβλέπεται για τον δημόσιο τομέα». Από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ επισημάνθηκε με αρκετά έντονο τρόπο ότι «το θέμα που είναι εγγεγραμμένο αφορά τα προβλήματα των γιατρών του δημοσίου και από το πουθενά τέθηκε θέμα από τους βουλευτές για το έτος σύνταξης».

Εκπρόσωποι του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισαν ότι η νομοθεσία για τη συνταξιοδότηση είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους/πολίτες και δεν είναι δόκιμο να γίνει αλλαγή για μια μόνο ομάδων επαγγελματιών.

Από τα κρατικά νοσηλευτήρια υπολογίζεται ότι θα αφυπηρετήσουν εντός της τρέχουσας δεκαετίας γύρω στους 20 γιατρούς. Βεβαίως, πέραν των αφυπηρετήσεων καταγράφεται και αυξημένος αριθμός παραιτήσεων οι οποίες επίσης δημιουργούν κενά και προβλήματα στη λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και αφορούν κυρίως τη στελέχωση του. Εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών ομάδων, περιλαμβανομένων των γιατρών, έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία σχετίζονται, μεταξύ άλλων και με τις συνθήκες εργασίας τους.