Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.
Ερώτηση:
Δυσκολεύομαι να εξηγήσω το διαζύγιό μου στα δύο μου παιδιά, ηλικίας 8 και 10 ετών. Ο πατέρας τους κι εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε μετά από χρόνια προσπαθειών να τα καταφέρουμε. Παρόλο που πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη απόφαση για την οικογένειά μας, ανησυχώ για το πώς να τους ανακοινώσω τα νέα χωρίς να προκαλέσω πολύ πόνο και σύγχυση. Θέλω να είμαι ειλικρινής αλλά ευγενική και να τους διαβεβαιώσω ότι δεν φταίνε σε τίποτα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσω αυτήν την κατάσταση σε παιδιά αυτής της ηλικίας; Πώς μπορώ να τα βοηθήσω να διαχειριστούν τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν; Κάθε συμβουλή για τη διατήρηση της σταθερότητας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης θα ήταν πολύτιμη.
-Μ
Απάντηση:
Αγαπητή Μ
Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια πρόκληση για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για μικρά παιδιά και είναι απόλυτα κατανοητό ότι θέλεις να διαχειριστείς αυτή τη συζήτηση με προσοχή. Τα παιδιά ηλικίας 8 και 10 ετών είναι αρκετά μεγάλα για να κατανοήσουν κάποιες έννοιες, αλλά μπορεί ακόμα να δυσκολευτούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει.
Είναι σημαντικό να διατηρήσετε και οι δύο σας μια θετική και αισιόδοξη στάση. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τη δική σας συμπεριφορά και αναλόγως θα συμπεριφερθούν και αυτά. Αν σας δουν ότι είστε λυπημένοι, αγχωμένοι και ταλαιπωρημένοι, θα ακολουθήσουν και αυτά τα ίδια. Αν σας δουν όμως ότι είστε ενωμένοι, αισιόδοξοι και θετικοί τότε και αυτά θα ακολουθήσουν αυτή τη στάση. Τα παιδιά θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα, αν και εσείς τους δείξετε ότι προσαρμόζεστε στην καινούργια ζωή σας.
Πολλοί λένε ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών είναι προβληματικά. Θα γίνουν προβληματικά αν οι γονείς διαχειριστούν με αρνητικό τρόπο το διαζύγιο. Αν οι γονείς και αν καταφέρουν και το άμεσο περιβάλλον των παιδιών να είναι θετικοί, τότε τα παιδιά θα κάνουν αυτή τη μετάβαση στη ζωή τους με πολύ διαφορετικό τρόπο.
Μην ξεχνάς ότι θα εισπράξουν πολλή αρνητικότητα από το υπόλοιπο περιβάλλον τους, οπότε εσείς θα ήταν καλά να είστε οι φάροι θετικότητας στη ζωή τους.

Πώς να προσεγγίσεις τη συζήτηση:
- Να είσαι ειλικρινής, αλλά απλή: Χρησιμοποίησε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία τους και εξήγησε ότι μερικές φορές οι ενήλικες αποφασίζουν να μη ζουν πια μαζί. Μπορείς να πεις: “Η μαμά και ο μπαμπάς αποφάσισαν να ζουν σε ξεχωριστά σπίτια επειδή πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο για την οικογένειά μας.” Τόνισε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη και ότι και οι δύο γονείς τους αγαπούν πολύ. Πρόσθεσε ότι, τι καλά θα έχουν δύο υπνοδωμάτια που μπορούν να τα διακοσμήσουν όπως θέλουν!
- Διαβεβαίωσέ τους ότι δεν φταίνε: Τα παιδιά συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους όταν οι γονείς χωρίζουν. Μπορείς να πεις: ” Η μαμά και ο μπαμπάς αποφάσισαν να χωρίσουν επειδή θέλουν να είναι πιο χαρούμενοι και ήρεμοι. Δεν κάνατε τίποτα για να το προκαλέσετε και η απόφασή μας δεν έχει σχέση με σας, αλλά γιατί η μαμά και ο παπάς αποφάσισαν να ζήσουν χωριστά. Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο σας αγαπάμε πολύ και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας.”
- Δείξτε ενότητα: Είναι πολύ σημαντικό να συζητήστε το διαζύγιο και οι δύο γονείς μαζί και να αποφασίσετε τι θα πείτε στα παιδιά. Αυτό δείχνει ενότητα και τονίζει ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να είναι εκεί για τα παιδιά, ακόμα κι αν οι συνθήκες διαβίωσης αλλάξουν. Πες, για παράδειγμα: “Ακόμα κι αν δεν ζούμε πια στο ίδιο σπίτι, θα είμαστε πάντα οι γονείς σας και θα σας αγαπάμε.”
- Να είσαι έτοιμη για ερωτήσεις: Τα παιδιά μπορεί να ρωτήσουν γιατί συμβαίνει το διαζύγιο ή να ανησυχούν για την καθημερινότητά τους. Απάντησε με ηρεμία και ειλικρίνεια χωρίς να κατηγορείς τον άλλο γονέα. Αν ρωτήσουν: “Θα βλέπω ακόμα τον μπαμπά;” μπορείς να τους καθησυχάσεις λέγοντας: “Ναι, θα περνάς χρόνο και με τους δύο μας τακτικά.”
- Αναγνώρισε τα συναισθήματά τους: Πες τους ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν λύπη, θυμό ή σύγχυση. Μπορείς να πεις: “Είναι φυσιολογικό να έχετε πολλά συναισθήματα γι’ αυτό. Είναι μια καινούργια φάση στη ζωή μας και είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να σας βοηθήσουμε.”
- Διατήρησε τη καθημερινότητα: Η σταθερότητα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια του διαζυγίου. Προσπάθησε να διατηρήσεις τη καθημερινότητά τους όσο πιο σταθερή γίνεται, συμπεριλαμβανομένου του σχολείου, των δραστηριοτήτων και του χρόνου με τους γονείς. Για παράδειγμα, αν ο μπαμπάς τους πήγαινε πάντα στην προπόνηση ποδοσφαίρου την Τετάρτη, προσπαθήστε να συνεχίσετε αυτή τη συνήθεια.
- Αναζήτησε βοήθεια αν χρειαστεί: Μερικές φορές η συζήτηση με έναν σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Μπορείς να πεις: “Αν ποτέ νιώσεις ότι θες να μιλήσεις με κάποιον άλλο για αυτό, μπορούμε να βρούμε κάποιον που είναι καλός στο να βοηθά τα παιδιά με μεγάλα συναισθήματα.”
- Διατήρησε θετική προσέγγιση: Δείξε ότι, παρόλο που το διαζύγιο είναι μια αλλαγή, μπορεί να φέρει και θετικά στοιχεία. Εξήγησε ότι οι γονείς θα είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ήρεμοι, κάτι που θα βελτιώσει το κλίμα στο σπίτι και στη ζωή τους. Μπορείς να πεις: “Μπορεί να είναι μια πρόκληση τώρα και ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά στο μέλλον θα νιώσουμε όλοι πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι.”
Να θυμάσαι, αν και η μετάβαση μπορεί να είναι μια πρόκληση, τα παιδιά είναι ανθεκτικά. Με αγάπη, ειλικρίνεια και συνέπεια, μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Μείνε υπομονετική, υποστηρικτική και συνέχισε να τονίζεις ότι η αγάπη σας για εκείνα δεν αλλάζει.
Σου εύχομαι δύναμη και γαλήνη σε αυτή τη μετάβαση.
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!
Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Επίσης κάνει εβδομαδιαία μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης στο Ανοικτό Σχολείο του Δημαρχείου Στροβόλου.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
annie.pattichi@gmail.com
Tel: 99468260
Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw
https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi
