Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 21% σε ασθενείς κάτω των 70 ετών και κατά 36% σε περιπτώσεις πρώιμης άνοιας – δηλαδή όταν η διάγνωση γίνεται πριν την ηλικία των 65 ετών – σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πάθηση που προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό και καταγράφεται όλο και συχνότερα, επηρεάζοντας το 2%-3% του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (EHRA 2025) και διεξήχθη στην Καταλονία, Ισπανία. Στόχος της ήταν να αξιολογήσει τη δυνητική ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, τα οποία δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση άνοιας κατά την έναρξη της μελέτης το 2007.
Τα δεδομένα προήλθαν από το Σύστημα για την Ανάπτυξη Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το οποίο καλύπτει πάνω από το 80% του πληθυσμού της Καταλονίας και παρέχει ανώνυμα στοιχεία. Η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε συνολικά 15 έτη, από το 2007 έως το 2021, με μέσο χρόνο παρακολούθησης τα 13 έτη.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η συσχέτιση ανάμεσα στην κολπική μαρμαρυγή και την άνοια είναι εντονότερη στους ενήλικες κάτω των 70 ετών, ενώ ιδιαίτερα υψηλή είναι η σύνδεση με την πρώιμη άνοια. Ειδικότερα, στους ασθενείς ηλικίας 45 έως 50 ετών που είχαν κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν 3,3 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους δεν παρουσίαζαν την καρδιακή πάθηση.
Σε γενικό επίπεδο, οι ασθενείς με διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής πριν από την ηλικία των 70 ετών είχαν αυξημένο κατά 21% κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια. Η σύνδεση ήταν ακόμη πιο έντονη σε περιπτώσεις πρώιμης άνοιας, όπου η κολπική μαρμαρυγή αύξανε τον κίνδυνο κατά 36%.
Αντίθετα, σε ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική σύνδεση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και εμφάνισης άνοιας.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μελέτη στην Ευρώπη που έχει εξετάσει τη συγκεκριμένη σχέση. Όπως αναφέρουν, «θα πρέπει τώρα να διερευνήσουμε εάν οι στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης και η επιθετική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής σε νεότερους ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας και στην αλλαγή της φυσικής πορείας της νόσου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ