Ο κορυφαίος γιατρός και αρχισυντάκτης του Harvard Health Letter, Δρ Anthony Komaroff, εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τη μακροχρόνια χρήση αντιισταμινικών και άλλων αντιχολινεργικών φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι αλλεργίες, η αϋπνία, η ακράτεια ούρων, η ναυτία και η νόσος Πάρκινσον.
Όπως εξηγεί ο Δρ Komaroff σε πρόσφατο άρθρο του, τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, μια ουσία του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και στη γνωστική λειτουργία. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και αρκετά αντιισταμινικά φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται συχνά για την ανακούφιση από την αλλεργική ρινίτιδα, που επηρεάζει περίπου έναν στους τέσσερις ανθρώπους.
Η βασική ανησυχία έγκειται στο ότι η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, καθώς θεωρείται ότι προκαλούν φλεγμονή ή διαταράσσουν τις εγκεφαλικές διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη. Παρόλα αυτά, τα επιστημονικά ευρήματα μέχρι σήμερα είναι αντικρουόμενα, με μελέτες που υποδεικνύουν σύνδεση, αλλά και άλλες που δεν βρίσκουν σαφείς ενδείξεις.
Ο Δρ Komaroff επισημαίνει πως οι διαθέσιμες μελέτες δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένες, καθώς για να εξαχθούν αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα θα απαιτούνταν, για παράδειγμα, πολυετής παρακολούθηση πανομοιότυπων διδύμων με διαφορετική φαρμακευτική αγωγή — κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο.
Καθώς πλησιάζει η περίοδος των εποχικών αλλεργιών, ο Komaroff συστήνει προσοχή: οι ασθενείς θα πρέπει να σταθμίζουν τα οφέλη από την ανακούφιση των συμπτωμάτων με τους δυνητικούς κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου και να συζητούν τη φαρμακευτική αγωγή τους με τον θεράποντα ιατρό.
Ο ίδιος συνιστά, όπου είναι δυνατό, τη χρήση της μικρότερης αποτελεσματικής δόσης και τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας χρήσης φαρμάκων με αντιχολινεργική δράση.