Στην αντεπίθεση βγαίνουν οι δικηγόροι του εκτελεστικού διευθυντή της Περιφέρειας Λάρνακας – Αμμοχώστου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργου Αντωνίου, που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα εδώ και ενάμιση μήνα.
Ο κ. Αντωνίου, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα στις 12 Φεβρουαρίου, όταν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, χαρακτήρισε ανεπαρκές το αθωωτικό πόρισμα έρευνας που είχε διενεργηθεί σε βάρος του, μετά από καταγγελίες υφισταμένων του για εργασιακό εκφοβισμό και άσκηση πίεσης στην εργασία. Η διαθεσιμότητα του κ. Αντωνίου, σύμφωνα με τοποθετήσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο, κρίθηκε απαραίτητη για να μην επηρεαστεί η εξέλιξη της νέας έρευνας που θα διεξαχθεί εναντίον. Η ερευνά αυτή, ωστόσο, ακόμα δεν κατέστη δυνατό να αρχίσει αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δύο λειτουργοί στους οποίους αποτάθηκε ο Οργανισμός το προηγούμενο διάστημα, έδωσαν αρνητική απάντηση και μόλις πριν από μερικές ημέρες τρίτος λειτουργός, όπως πληροφορούμαστε, απάντησε θετικά.
Οι δικηγόροι της «Στέλιος Αμερικάνος και ΣΙΑ, ΔΕΠΕ», που εκπροσωπούν τον κ. Αντωνίου, έχουν αποστείλει, επιστολές στον ΟΚΥπΥ, καταγράφοντας αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα του πελάτη τους. Μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για πιθανά «τιμωρητικά μέτρα» που σχετίζονται με το γεγονός ότι «το συμβόλαιο του κ. Αντωνίου με τον ΟΚΥπΥ λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο». Παράλληλα, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, υποστηρίζοντας ότι «μέσα από ανώνυμες καταγγελίες επιχειρήθηκε ο διασυρμός και η σπίλωση του ονόματος του κ. Αντωνίου».
Αναφέρονται σε προσπάθεια του πελάτη τους «να πεισθούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους» και υποστηρίζουν ότι «όταν τα γεγονότα και οι πραγματικές μαρτυρίες που υποβλήθηκαν στον ερευνώντα λειτουργό διέψευσαν τους καταγγέλλοντες και ήταν βέβαιο ότι οι καταγγελίες θα κατέρρεαν, αυτοί (οι εργαζόμενοι) απευθύνθηκαν σε δημοσιογράφους, ΜΜΕ, άρχισαν να αποστέλλουν επιστολές σε διαφορά κέντρα αποφάσεων π.χ. ΥπΥ, Επίτροπο Διοικήσεως κλπ με στόχο να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη, να προλάβουν τα γεγονότα, να δημιουργήσουν τεράστια πίεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με σκοπό να εκδοθεί πόρισμα καταδικαστικό για τον ίδιο».
«Η διερεύνηση των καταγγελιών άρχισε τον Οκτ 2024 και ο ερευνώντας λειτουργός ζήτησε και συναντήθηκε με τους μάρτυρες κατηγορίας, πήρε συνεντεύξεις με αρκετά άτομα, που είχαν άμεση σχέση με τα γεγονότα ή τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν. Επίσης, στα πλαίσια της διερεύνησης συναντήθηκε και ζήτησε απόψεις από άλλο προσωπικό που ο ίδιος έκρινε ότι μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την περιέρρευσα ατμόσφαιρα στο νοσοκομείο Λάρνακας ή σχετικά με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού υποβλήθηκε περί τα τέλη Νοεμβρίου 2024 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και το περιεχόμενο του ήταν αθωωτικό», αναφέρεται σε μακροσκελή επιστολή. «Αντί να γίνει αποδεκτό (το πόρισμα) και η υπόθεση να κλείσει», προστίθεται, «δόθηκαν επιπρόσθετες οδηγίες στον ερευνώντα λειτουργό να προχωρήσει με περαιτέρω διερεύνηση με λήψη καταθέσεων από τα μέλη της επιτροπής ισότητας του Οργανισμού. Στα μέσα Δεκεμβρίου 2024 υποβλήθηκε το τελικό πόρισμα το οποίο ήταν και πάλι αθωωτικό».
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, «αντί να κλείσει την υπόθεση αποφάνθηκε ότι το πόρισμα ήταν «ανεπαρκές και ημιτελές» και αποφάσισε να διορίσει νέο ερευνώντα λειτουργό. Αποφάσισε επίσης να θέσει τον κ. Αντωνίου σε διαθεσιμότητα, χωρίς αιτιολογία και χωρίς να καλέσει τον ίδιο να εκφράσει τις απόψεις του». Οι δικηγόροι του κ. Αντωνίου, υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι «υπήρξε άρνηση από πλευράς του Πειθαρχικού Συμβουλίου να τους δοθεί το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού».