Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του κατά τη χθεσινή πρώτη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας του νομοσχεδίου που προβλέπει για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Κύπρο. Μεταξύ των εμπλεκομένων, παρά το γεγονός ότι επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχει γίνει διαβούλευση τα προηγούμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα απόψεων και για άλλη μια φορά, χθες τα εντός και τα εκτός ΓεΣΥ κέντρα παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών, αντάλλαξαν, με το γάντι βεβαίως, μεταξύ τους πυρά.

Οι ισορροπίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης λεπτές και όπως διαφάνηκε, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια, μόνο εάν το πάρει πάνω της η Βουλή, κάτι το οποίο όπως διαφάνηκε χθες από τις τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, θα γίνει. 

Στην αρχική του τοποθέτηση και αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, (το οποίο αποτελεί διαφορετική εκδοχή άλλων τουλάχιστον τριών νομοσχεδίων που κατά καιρούς έφθαναν μέχρι τη Βουλή και επέστρεφαν για περαιτέρω διαβούλευση στο υπουργείο Υγείας), ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, τόνισε ότι «πάντοτε υπήρχαν διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές διατάξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία νοσηλευτήρια που παρέχουν, με την άδεια νοσοκομείου που έχουν, υπηρεσίες αποκατάστασης εντός ΓεΣΥ και έχουμε θέμα με την επάρκεια των κλινών. Σε αυτό το πλαίσιο, με τις μεταβατικές διατάξεις θα αδειοδοτηθούν κι άλλες δομές οι οποίες σήμερα δεν εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, διότι ελλείψει νομοθεσίας βρίσκονται κάτω από τον «Περί Στεγών Ευγηρίας Νόμο». Οι δομές αυτές, θα αδειοδοτηθούν μόνο εάν αποδείξουν ότι παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης, έχουν το απαραίτητο προσοντούχο προσωπικό και το απαραίτητο επίπεδο υπηρεσιών».

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το κατά πόσον θα ήταν ορθότερο να γίνει κατηγοριοποίηση των Κέντρων ώστε να εκλείψουν και οι όποιες διαμαρτυρίες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «αυτό είχε τεθεί στη διαβούλευση ως εισήγηση αλλά μετά διαπιστώσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη». Σύμφωνα με τον Υπουργό το νομοσχέδιο προβλέπει για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των κέντρων αποκατάστασης «τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας. Οι προδιαγραφές που υπάρχουν στο νομοσχέδιο», τόνισε, «είναι διεθνείς, καθώς στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας».

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών κέντρων αποκατάστασης (τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο ΓεΣΥ), εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε αρκετές από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις που αφορούν τα κτηριολογικά κριτήρια που έχουν περιληφθεί και αποτελούν προϋπόθεση για την παραχώρηση των σχετικών αδειών.

Και οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης άφησαν η μια αιχμές κατά της άλλης, γεγονός που αποδεικνύει και το κλίμα που επικράτησε και στη διαβούλευση που είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Αναφέρεται ότι στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται πρόνοια βάσει της οποίας όλα τα υφιστάμενα κέντρα σε βάθος εννέα ετών θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη συμμόρφωση τους με όλα τα κριτήρια που καθορίζονται στο νομοσχέδιο. Η συγκεκριμένη πρόνοια δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, ούτε από τα κόμματα, ωστόσο, η τύχη της θα κριθεί στην κατ’ άρθρον συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Με διαφορετικό τρόπο φαίνεται να ερμηνεύεται από τους εμπλεκόμενους η επάρκεια διαθέσιμων κλινών, με τους εκπροσώπους των ανεξάρτητων δομών που αναμένουν την ψήφιση του νόμου προκειμένου να αδειοδοτηθούν και να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «ενώ εντός ΓεΣΥ λειτουργούν τρία κέντρα, οι δικές μας οι κλίνες είναι γεμάτες και οι πολίτες πληρώνουν για να τις εξασφαλίσουν. Σκεφτείτε ότι αυτή η κατάσταση υπάρχει ήδη και ο πληθυσμός μας γερνά άρα και οι ανάγκες θα αυξηθούν».

Επισημάνσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου έγιναν σχεδόν από όλους τους φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση με την πλειονότητα να κάνει αναφορά στην ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Ιφιγένεια Καμμίτση, ανέφερε ότι «η όποια νομοθεσία ψηφιστεί μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια ωστόσο και ο ΟΑΥ έχει το δικαίωμα να ορίσει επιπρόσθετα, κριτήρια εάν το επιθυμεί κατά τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους του ΓεΣΥ».

Όπως διαφάνηκε, όλοι οι εμπλεκόμενοι, έχουν ετοιμάσει μακροσκελή σημειώματα με σχόλια και ενστάσεις επί των προνοιών του νομοσχεδίου και η κοινοβουλευτική επιτροπή, ζήτησε όπως όλα τα υπομνήματα κατατεθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να μην καθυστερήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση. Σε αρκετές περιπτώσεις και από πλευράς βουλευτών τονίστηκε η ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών αποκατάστασης που θα προσφέρονται στους πολίτες.