Έκλεισαν την πόρτα στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εντός ΓεΣΥ από εκτός του Συστήματος γιατρούς, ωστόσο, η εκκρεμότητα παραμένει και τις επόμενες επτά ημέρες κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να ενεργήσουν με ταχύτητα και μεταξύ τους συντονισμό, ώστε στην επόμενη Ολομέλεια, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη, η νομοθεσία να τροποποιηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Τα κόμματα, πλην της ΕΔΕΚ, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας του ΓεΣΥ κλείνοντας έτσι, στην ουσία,  την όποια συζήτηση είχε αρχίσει για παραχώρηση δικαιώματος στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς να συνταγογραφούν εντός του Συστήματος.  Εξέφρασαν, παράλληλα, με σαφήνεια την πρόθεση τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και έχει στόχο να καλύψει το γραμματικό κενό που εντόπισε το Δικαστήριο δικαιώνοντας πολίτη ο οποίος διεκδίκησε να λαμβάνει τα φάρμακα του μέσω του ΓεΣΥ με συνταγή γιατρού που δεν είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, απαντώντας εμμέσως και στις επικρίσεις που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες για το συγκεκριμένο ζήτημα, έπεισε, όπως διαπιστώνεται για τις προθέσεις του αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης γενικά, τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. «Υπάρχει μια απόφαση Δικαστηρίου, την οποία δεν αποδεχόμαστε και δεν συμφωνούμε με αυτή την απόφαση, ούτε ως Υπουργείο ούτε και ο ΟΑΥ. Ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε έφεση και σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί αιτήθηκε και αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Δικαστηρίου. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ετοίμασε μια πρόταση νόμου. Εμείς δεν διαφωνούμε καθόλου με το περιεχόμενο. Ωστόσο, επειδή συχνά όταν γίνονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα προτάσεις νόμου, γίνονται και λάθη, επιλέξαμε να κάνουμε το δικό μας νομοσχέδιο, με το ίδιο περιεχόμενο, να το περάσουμε από νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία και να το φέρουμε να τεθεί, με τη μορφή του κατ’ επείγοντος στην Ολομέλεια για ψήφιση», είπε ο Μιχάλης Δαμιανός.

Εξήγησε πως, πρόθεση του είναι «να περάσει το νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη και να κατατεθεί στην Ολομέλεια το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε να ψηφιστεί το απόγευμα από τη Βουλή. Επειδή ακούστηκαν παρά πολλά, θέλω να αναφέρω, για να κλείσει το θέμα, ότι από τη στιγμή που και η κυβέρνηση και τα κόμματα έχουν τις ίδιες απόψεις και προθέσεις, δεν χρειάζεται να συζητούμε για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος προστάτης του ΓεΣΥ. Είμαστε όλοι εδώ για να προστατέψουμε το ΓεΣΥ και δεν τίθεται θέμα να γίνει το οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο υπουργός Υγείας και απαντώντας σε προσωπικές επιθέσεις που, όπως είπε, δέχθηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε πιστοποιητικά καταλληλότητας από κανέναν».

Επί της ουσίας της πρότασης που ετοίμασε την περασμένη εβδομάδα η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και όπως φαίνεται έχει το ίδιο περιεχόμενο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ενώ οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ ζήτησαν την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου που αποφασίστηκε να γίνει στο νομοσχέδιο.

Η γενική διευθύντρια του ΟΑΥ, Ιφιγένεια Καμμίτση, τόνισε την ανάγκη, για ταχεία ψήφιση της τροποποίησης του νόμου του ΓεΣΥ: «Στην πράξη αυτή τη στιγμή, μετά την απόφαση του Δικαστήριο, το ΓεΣΥ και ο Οργανισμός είναι εκτεθειμένος. Όσο η νομοθεσία δεν τροποποιείται θα παραμένουμε εκτεθειμένοι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου». Αυτή τη στιγμή, είπε, «στην πράξη κανένας δεν μπορεί να λάβει φάρμακα μέσω του ΓεΣΥ με συνταγή εκτός ΓεΣΥ γιατρού, διότι δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη υποστήριξη από το σύστημα πληροφορικής. Ωστόσο, η εκκρεμότητα είναι εκεί και μας αφήνει εκτεθειμένους».

Οι θέσεις των εκτός ΓεΣΥ γιατρών και η αντίδραση των βουλευτών

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας συμμετείχαν και εξέφρασαν τις θέσεις τους και εκπρόσωποι των εκτός ΓεΣΥ γιατρών της Κύπρου. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, αποτελούν μόλις το 5% των γιατρών της Κύπρου και υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουν συνάδελφοι τους το Σύστημα εάν τους παραχωρηθεί το δικαίωμα για συνταγογράφηση εντός Συστήματος. Υποστήριξαν, παράλληλα, ότι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ καταβάλλουν τις εισφορές τους κανονικά και θα έπρεπε να μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακα τους μέσω του Συστήματος έστω κι αν ο γιατρός τους είναι εκτός. Αναφερόμενοι στο κόστος των φαρμάκων, έφεραν ως παράδειγμα την περίπτωση σκευάσματος το οποίο έχει λιανική τιμή €70, ενώ εντός ΓεΣΥ έχει μηδενική συνεισφορά και οι πολίτες το παίρνουν καταβάλλοντας μόνο  €1.

Κατά την τοποθέτηση των γιατρών, που δεν αφορούσε αυτή καθαυτή την πρόταση νόμου/ νομοσχεδίου, η οποία βρισκόταν υπό συζήτηση, βουλευτές αντέδρασαν υποδεικνύοντας ότι δεν συζητείται θέμα παραχώρησης δικαιώματος συνταγογράφησης εντός ΓεΣΥ αλλά η συγκεκριμενη τροποποίηση της νομοθεσίας.

Με τις θέσεις κομμάτων και κυβέρνησης να έχουν πλέον ξεκαθαρίσει, η προσοχή πλέον στρέφεται στην ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας υπήρξε η δέσμευση ότι ο νομοτεχνικός έλεγχος θα γίνει χωρίς καθυστέρηση και με στόχο η τροποποίηση να βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Το παρασκήνιο, οι ασθενείς, ο Ευθύμιος Δίπλαρος και ο Βολτέρος

Ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς μονοπωλούσε το παρασκήνιο στον τομέα της Υγείας, ενώ πληροφορίες έφεραν τα κόμματα να δέχονται πιέσεις, κυρίως από ιατρικούς κύκλους, για να καταψηφίσουν την σχετική τροποποίηση. Μάλιστα, οι πιέσεις αυτές οδήγησαν και σε εσωκομματικές διαφωνίες, οι οποίες, ωστόσο, όπως διαπιστώνεται από το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης, δεν επηρέασαν τις επίσημες προθέσεις έναντι του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και σχετικά αιτήματα έχουν απορριφθεί «ισάριθμες φορές», τόνισε πως «πρέπει να αφήσουμε την παρελθοντολογία κατά μέρος. Εμείς ως ΟΣΑΚ δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα κανενός. Εμείς έχουμε έγνοια τον ασθενή. Να κλείσει αυτό το ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο το ΓεΣΥ και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τις διορθώσεις που πρέπει, ώστε να βελτιώσουμε το Σύστημα χωρίς να χαλάμε τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, κατά τη λήξη της συνεδρίασης και απευθυνόμενος στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς επικαλέστηκε τον Βολταίρο: «Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις».