Πριν καν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο, τα νοσοκομεία που προσφέρουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας κατέθεσαν χθες δημόσια τη διαμαρτυρία τους για το περιεχόμενο του προτεινόμενου νόμου.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια αλλάζει διαρκώς περιεχόμενο και πηγαινοέρχεται μεταξύ Βουλής και υπουργείου Υγείας λόγω διαφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος των νοσηλευτηρίων Σωκράτης Ιωακείμ ενέφερε ότι «το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αφαιρεί από τα Κέντρα Αποκατάστασης την ιδιότητά τους ως νοσηλευτήρια, εντάσσοντάς τα σε μια νέα κατηγορία δομών. Η αλλαγή αυτή, ισοδυναμεί με την εξίσωσή τους με τους οίκους ευγηρίας και ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών».

Παράλληλα, «επισημάνθηκε ότι το νέο πλαίσιο θα επιτρέψει τη μετατροπή οίκων ευγηρίας σε Κέντρα Αποκατάστασης χωρίς τις αναγκαίες επενδύσεις σε εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και εγείροντας ερωτήματα για την ασφάλεια των ασθενών».

Τα Νοσηλευτήρια κάλεσαν την Πολιτεία «να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο, ώστε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας, διασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες αποκατάστασης θα συνεχίσουν να παρέχονται με βάση αυστηρά πρότυπα».

Τόνισαν, παράλληλα «την ανάγκη προστασίας των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τομέα και να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού».

Αξίζει να αναφερθεί ότι καμία δομή στην Κύπρο δεν κατέχει άδεια για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης, ως αναγνωρισμένο κέντρο αποκατάστασης λόγω ανυπαρξίας νομοθεσίας. Τα συγκεκριμένα κέντρα είναι αδειοδοτημένα ως νοσηλευτήρια ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται κέντρα τα οποία κατέχουν άδεια λειτουργίας ως Οίκοι Ευγηρίας, αν και παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Με τα δεδομένα αυτά, η πορεία του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί, αποκλειστικά και μόνο από τη στάση που θα τηρήσουν τα Κοινοβουλευτικά κόμματα. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι εξαιτίας της ανυπαρξίας νομοθεσίας μέσω του ΓεΣΥ προσφέρεται μέρος μόνο, των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία του Συστήματος, υπηρεσιών αποκατάστασης και αποθεραπείας.