Σημαντική αύξηση σε οκτώ παθήσεις και διαταραχές καταγράφεται στις γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause. Η ανάλυση δεδομένων από γυναίκες 40-59 ετών στις Άνω Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ δείχνει άνοδο έως και 45% σε παθήσεις όπως η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση, οι διαταραχές ύπνου και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η Δρ Jennifer St. Sauver, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Κλινική Mayo, υπογράμμισε την έλλειψη εστιασμένης έρευνας για την υγεία των γυναικών στη μέση ηλικία. Όπως σημείωσε, υπάρχουν περιορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ηλικίες 40-59 ετών. «Οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν άνδρες και γυναίκες μαζί. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες γερνούν διαφορετικά, οπότε είναι σημαντικό να διεξάγονται ξεχωριστές έρευνες για να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορές», ανέφερε.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το Rochester Epidemiology Project, μια ερευνητική κοινοπραξία που περιλαμβάνει κλινικές, νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 86.946 γυναικών ηλικίας 40-59 ετών για την περίοδο 2016-2019, αντλώντας στοιχεία από ψηφιακά μητρώα υγείας.
8 αυξανόμενα προβλήματα υγείας
Τα παρακάτω οκτώ προβλήματα υγείας αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια:
υπερχοληστερολαιμία
υπέρταση
διαταραχές του ύπνου:
διαταραχές του θυρεοειδούς: Οι αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι συχνές, ειδικά στις γυναίκες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.
παθήσεις οισοφάγου (κυρίως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
οστεοαρθρίτιδα
διαταραχές τενόντων και αρθρώσεων
διαταραχές εμμηνόπαυσης (ιδίως εξάψεις)
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι, καίτοι υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία αυξάνονται ραγδαία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία, ήταν η σημαντική άνοδος στις διαταραχές του ύπνου, στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε καταστάσεις που σχετίζονται με πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς που προκάλεσαν εντύπωση.
Το βάρος του χαμηλού εισοδήματος
Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ζουν σε κοινωνικοοικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερο επιπολασμό αρκετών παθήσεων. Η Δρ Stephanie Faubion, εκ των συγγραφέων της μελέτης, σημείωσε:
«Τα δεδομένα μας παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των πιο συχνών παθήσεων που ταλαιπωρούν τις γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι χρήσιμα για την κατανόηση των κοινών διαγνώσεων κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και υποδηλώνουν την ανάγκη για επιπλέον προσοχή στις γυναίκες χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κοινές καταστάσεις υγείας στη μέση ηλικία θα εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται».
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για αυξημένη έρευνα σχετικά με τις βιολογικές αλλαγές στη μέση ηλικία και τον ρόλο τους στην ανάπτυξη πολλών παθήσεων και διαταραχών. Η κατανόηση αυτών των αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες που θα βελτιώσουν την υγεία των γυναικών κατά τη γήρανση.