Η διάγνωση δύο περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κινητοποίησε τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παραμένουν σε επαγρύπνηση, έχοντας ήδη ενεργοποιήσει τα σχετικά πρωτόκολλα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου απαιτεί στενή επαφή από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως σε άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με τον ασθενή (ιδιαίτερα παιδιά), που βρίσκονται καθημερινά στην ίδια αίθουσα διδασκαλίας, ή ενήλικες που εργάζονται πολλές ώρες στον ίδιο κλειστό χώρο (π.χ. γραφείο). Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν μεταδίδεται με σύντομη ή περιστασιακή επαφή.
Το 2024 δηλώθηκαν στις ΙΥ&ΥΔΥ τέσσερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, ενώ από τις αρχές του 2025 έως σήμερα (18/03/2025), έχουν δηλωθεί δύο κρούσματα τα οποία δεν σχετίζονται μεταξύ τους και δεν αποτελούν συρροή.
Η μετάδοση περιορόζεται με την αυστηρή τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:
– Κάλυψη μύτης και στόματος κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα.
– Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, ιδιαίτερα μετά την επαφή με ρινικές ή στοματικές εκκρίσεις.
– Αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, οδοντόβουρτσες κ.λπ.), αποφεύγοντας την κοινή χρήση αυτών.
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, επομένως δεν απαιτούνται ειδικά μέτρα απολύμανσης ούτε κλείσιμο σχολείων για πρόληψη.
Υπάρχουν δύο είδη εμβολίων κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου:
– Τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο (MenACWY) – (συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και παρέχεται δωρεάν από τον παιδίατρο του παιδιού).
– Πρωτεϊνικό εμβόλιο ομάδας Β (MenB-4C ή MenB-FHbp).