Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο βρίσκεται από χθες το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο του ΓεΣΥ και στόχο έχει να καλύψει το γραμματικό κενό που εντοπίστηκε στις διατάξεις που αφορούν την εκτέλεση συνταγών για φάρμακα από τους φαρμακοποιούς του Συστήματος και το δικαίωμα των εκτός ΓεΣΥ γιατρών να συνταγογραφούν εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη με τον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου να διαμηνύει στους πολίτες ότι «οι μόνοι που θα εξυπηρετηθούν εάν δοθεί το δικαίωμα στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς να συνταγογραφούν, θα είναι κάποιοι μεγαλογιατροί οι οποίοι ποτέ δεν ήθελαν το Σύστημα».

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, από πλευράς του σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εάν επιτραπεί η συνταγοράφηση στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, ανοίγει η πόρτα για παράλληλα συστήματα και πολύασφαλιστικό».

Αυτό είπε, «δεν ήταν πρόθεση ούτε της τότε Κυβέρνησης, ούτε των κομμάτων, ούτε του ΟΑΥ. Αν κάποιοι θέλουν να μιλήσουμε για πολυασφαλιστικό να το θέσουν, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι ώρα για να αγγίξουμε την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ».

Κληθείς από τον «Φ» να τοποθετηθεί επί της ουσίας του ζητήματος ο κ. Δαμιανός απάντησε: «Πολλά χρόνια πριν γίνονταν συζητήσεις για την αρχιτεκτονική που θα είχε το ΓεΣΥ. Είχαν ληφθεί προφανώς οι απόψεις ειδικών και αποφασίστηκε εν τέλει να έχει αυτήν τη συγκεκριμένη δομή. Συνεπώς, τώρα που προέκυψε αυτό το ζήτημα θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες προκείμενου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ. Άρα, οι όποιες ασάφειες υπήρξαν τότε, θα διορθωθούν».

Ο δημόσιος διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Τετάρτη οπότε δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε πολίτης διεκδικώντας εξασφάλιση των φαρμάκων του μέσω του ΓεΣΥ με συνταγή εκτός ΓεΣΥ γιατρού, συνεχίστηκε και χθες εν αναμονή και της συζήτησης του θέματος την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας.

Οι φωνές διαμαρτυρίας γίνονται ολοένα και πιο πολλές ενώ, όπως πληροφορούμαστε, ήδη έχει ενεργοποιηθεί η Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ, η οποία αποτελείται από 14 οργανώσεις και αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος.  

ΕΝΘΕΤΟ

Κουλούμας: «Οι ίδιοι μεγαλογιατροί»

«Ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, «το είπαμε και το ξαναλέμε: Κάτω τα χέρια από το ΓεΣΥ. Τις τελευταίες ημέρες συζητάμε πράγματα που τα ξανασυζητήσαμε πολλές φορές και απορρίφθηκαν. Οι ίδιοι μεγαλογιατροί επανέρχονται με τις ίδιες διεκδικήσεις για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε στον «Φ» ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.

Ως πολίτες και ως ασθενείς, «πρέπει να σκεφτούμε την κατάληξη της εφαρμογής μιας τέτοιας πρακτικής.  Θα καταβάλλουμε εισφορές στο ΓεΣΥ, αλλά θα πληρώνουμε και €50-€60 για την επίσκεψη μας στον γιατρό, διότι πολλοί γιατροί θα επιλέξουν να βγουν από το Σύστημα από τη στιγμή που θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις, θα εισπράττουν με όποιο τρόπο θέλουν και από την τσέπη των πολιτών το αντίτιμο των επισκέψεων το ύψος των οποίων οι ίδιοι θα καθορίζουν».