Εργάζεται ως ωρομίσθιος στο δημόσιο, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα και του ζήτησαν να χρησιμοποιεί την ετήσια άδεια αναπαύσεως που δικαιούται, όταν απουσιάζει από την εργασία του. Άλλος ασθενής ταλαιπωρήθηκε στο πήγαινε – έλα μεταξύ σημείου εγγραφών και νοσοκομειακού φαρμακείου για €0,60, ενώ τρίτος εισήχθη σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλά έμεινε τρεις ημέρες στην αναμονή.
Συνολικά, 38 παράπονα δέχθηκε τον μήνα Φεβρουάριο το Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τη συμπεριφορά γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και τις ανικανοποίητες ανάγκες λόγω περιορισμών στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι άλλοι επαγγελματίες Υγείας του ΓεΣΥ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Η ανυπαρξία δομών για τη φιλοξενία ασθενών που ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους σε νοσηλευτήρια, αλλά, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, τείνει να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών στην Κύπρο. Το Παρατηρητήριο λαμβάνει σχετικά παράπονα κάθε μήνα τη στιγμή που τα τρία νομοσχέδια που προβλέπουν για την παροχή κοινοτικής νοσηλευτικής, ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είτε στη Βουλή, είτε στη Νομική Υπηρεσία.
– Ηλικιωμένος ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση πριν από μερικούς μήνες και, σύμφωνα με το σχετικό παράπονο, ποτέ δεν επανήλθε. «Είναι κλινήρης με τραχειοστομία και μηχανική υποστήριξη. Βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης του ΓεΣΥ, ωστόσο, η περίοδος για την οποία έχει λάβει έγκριση από τον ΟΑΥ εκπνέει». Η οικογένεια του αδυνατεί να αναλάβει το κόστος της μεταφοράς και παραμονής του σε κέντρο εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας.
– Δεύτερος ασθενής με πολλαπλά προβλήματα υγείας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Μετά την παραμονή του για έναν μήνα σε νοσηλευτήριο αποφασίστηκε να πάρει εξιτήριο και να υποβάλλεται και φυσιοθεραπεία, λαμβάνοντας φροντίδα στο σπίτι του. Υποβλήθηκε αίτημα για μεταφορά του σε κέντρο αποκατάστασης, το οποίο, ωστόσο, απερρίφθη. Η οικογένεια δεν μπορεί να πληρώνει από την τσέπη της.
– Τρίτη ασθενής, ηλικιωμένη και πάλι βρισκόταν σε νοσηλεία και οι συγγενείς της ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να πάρει εξιτήριο. Προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να της εξασφαλίσουν νοσηλευτική και άλλη φροντίδα, αλλά χρειάζονταν λίγο χρόνο ακόμα πριν η ηλικιωμένη μεταφερθεί στο σπίτι της.
Η κατηγορία «Φάρμακα και Θεραπείες» και τον μήνα Φεβρουάριο, όπως σχεδόν κάθε μήνα, βρίσκεται ψηλά στη λίστα των παραπόνων που έλαβε το Παρατηρητήριο Ασθενών. Μάλιστα, κάποια από τα παράπονα δεν αφορούν μόνο καθυστέρηση στην έγκριση ονομαστικών αιτημάτων αλλά αποκαλύπτουν και τα λάθη που συχνά γίνονται στις διαδικασίες που επιβάλλεται να ακολουθηθούν κατά περίπτωση.
– Ασθενής κατήγγειλε στο Παρατηρητήριο ότι, ενώ γνώριζε ότι είχε υποβληθεί ονομαστικό αίτημα για έγκριση φαρμάκου από το γιατρό του, ακόμα δεν έχει πάρει την απαραίτητη έγκριση. Από διερεύνηση της περίπτωση όμως, διαφάνηκε ότι, είτε ο γιατρός δεν είχε υποβάλει αίτημα, είτε δεν ακολούθησε τις καθορισμένες διαδικασίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η περίπτωση ασθενούς, ο οποίος εισήχθη για χειρουργική επέμβαση αλλά περίμενε τρεις ημέρες για να έρθει η σειρά του και να εξυπηρετηθεί.
– Το παράπονο υποβλήθηκε από τον γιο του ασθενούς ο οποίος ανέφερε ότι ο πατέρας του μεταφέρθηκε με κάταγμα ισχίου σε ΤΑΕΠ, διαπιστώθηκε ότι χρειαζόταν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, έμεινε στην αναμονή για τρεις ημέρες «με διάφορα προσχήματα», όπως ο ίδιος κατήγγειλε στο Παρατηρητήριο Ασθενών.
Σε άλλα παράπονα, μητέρα κατήγγειλε ότι ο προσωπικός γιατρός του παιδιού τους, ο οποίος εργάζεται στον δημόσιο τομέα, όταν απουσιάζει ορίζει ως αντικαταστάτη του άλλη γιατρό. Η γιατρός αυτή όμως, σύμφωνα με το παράπονο, αφυπηρέτησε με αποτέλεσμα πλέον όταν ο γιατρός του παιδιού της απουσιάζει να μην υπάρχει κανένας διαθέσιμος παιδίατρος για να τον αντικαταστήσει.
Τέλος, ασθενής κατήγγειλε ότι μετέβη σε νοσοκομειακό φαρμακείο για να λάβει τη θεραπεία του. «Μου ζητήθηκε συμπληρωμή 60 σεντ. Προσφέρθηκα να δώσω ένσημο του ενός ευρώ, δηλώνοντας ότι δεν θέλω ρέστα. Η φαρμακοποιός με ενημέρωσε ότι δεν γινόταν κι έτσι, πήγα στο ταμείο, πλήρωσα 60 σεντ, μου τύπωσαν απόδειξη σε χαρτί μεγέθους Α4, επέστρεψα στο φαρμακείο, ξαναστάθηκα στη σειρά και πήρα το φαρμακευτικό σκεύασμα. Τρεις φορές στη σειρά και σπατάλη μελανιού, χαρτιού κι εργατοώρας για 60 σεντ».